Mŕtve ošípané boli celé dni vonku

HANKOVCE - Oproti ošipárni v Hankovciach ležali predminulý piatok zdochnuté ošípané.

Kafilérka z Lietavskej Lúčky zváža uhynuté zvieratá raz za týždeň. ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV TASR


HANKOVCE - Oproti ošipárni v Hankovciach ležali predminulý piatok zdochnuté ošípané. Ich rozkladajúce sa telá smrdeli a preto jeden z obyvateľov obce telefonoval na regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bardejove. Tam sa však dozvedel, že to nepatrí do ich kompetencie. "Keby došlo k ohrozeniu zdravia, to by bolo iné," hovorí riaditeľ úradu Július Zbyňovský. Ohrozenie zdravia by nastalo v prípade, ak by sa k zdochnutému zvieraťu dostali ľudia a prípadne by ho konzumovali. "Lebo už aj to sa stalo."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pre istotu však sám informoval riaditeľa regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. "V ošipárňach tri dni čakali, kým pre uhynuté zvieratá prídu z kafilérie," hovorí jej riaditeľ Ľubomír Michalko.

Na otázku, či môže byť zdochnuté zviera pohodené v tráve, povedal: "Pokiaľ vieme, tak to tak nebolo. Zdochnuté zvieratá mali v areáli farmy v kafilerickom boxe tak, ako to vyžadujú predpisy. Preverovali sme si to u majiteľa."

"Na farme je do tisíc kusov ošípaných. Dve nám uhynuli. Ak je zdochnuté zviera uložené v kadi, tak to smrdieť musí, s tým my nič neurobíme," hovorí majiteľ farmy Ladislav Kuľka.

Zdôraznil, že kafilérka z Lietavskej Lúčky zváža uhynuté zvieratá raz za týždeň.

"Ak by od Žiliny mali prejsť 500 kilometrov pre naše dve zdochnuté ošípané, tak by sme sa nedoplatili. Jedna ich cesta by nás stála aj sedemtisíc korún," tvrdí Kulka.

SkryťVypnúť reklamu

V stredu už v obci smrdieť prestalo. Miestni tvrdia, že ošípané boli pohodené na hospodárskom dvore, kde zvieratá napokon aj zakopali.

"Viem o tom. Bola to výnimočná udalosť. Súhlasil som, aby sa to takto riešilo. Keďže u podnikateľa nastali problémy v komunikácii s kafilérkou, rozhodli sme záležitosť mimoriadne riešiť takto. Je to menšie zlo. Veď zdochliny boli ešte z minulého týždňa a boli už v značnom štádiu rozkladu," povedal Michalko.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 681
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 468
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 448
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 454
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 580
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 993
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 173
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu