Plodnice pečiarky dvojvýtrusnej rastú veľmi rýchlo. FOTO - ARCHÍV |
ružové výtrusnice, farba ktorých sa neskôr mení na čokoládovú. Plodnice sa vyznačujú jemnou a typickou vôňou. Obsahujú 87,7 percenta vody, 4,9 percenta bielkovín, 0,2 percenta tukov, 3,57 percenta dusíkatých látok, 0,83 percenta buničiny a 0,8 percenta popolovín.
Príprava živného substrátu
Substrát pripravíme z konského hnoja, prípadne z iného čerstvého hnoja hospodárskych zvierat. Základnou zložkou substrátu je slama a čerstvý hnoj. Hnoj sa uloží do kocky s metrovou výškou strany. Teplota sa vnútri kocky zvýši vďaka prítomnosti a rozmnožovania termofilných baktérií na 50 až 60 stupňov. Vtedy hnoj musíme prehodiť tak, aby sa vonkajšia vrstva dostala do stredu. Teplota sa potom zníži na asi 20 stupňov. Vtedy je hnoj už v podstate rozložený, nepáchne a pripomína rašelinu. Potrebné je udržiavať ho vlhký, nie však mokrý. To dosiahneme aj miernym kropením pri prehadzovaní. Na dezinfekciu občas použijeme mletý vápenec. Prípravu hnoja, ktorá trvá 3 až 4 týždne, nazývame fermentáciou a získanú hmotu substrátom.
Príprava stanovišťa
Šampiňóny môžeme pestovať vo všetkých tmavých priestoroch, kde udržujeme teplotu nad 10 stupňov a dostatočnú vlhkosť. Od konca apríla do decembra ich pestujeme na nekrytých záhonoch, ktoré tienime tmavou fóliou.
Založenie kultúry
Priestory, v ktorých budeme pestovať šampiňóny, musia byť dokonale čisté, s vhodnou teplotou a vlhkosťou vzduchu. Odporúčaná vlhkosť je 70 až 90 percent a teplota 16 až 22 stupňov. Zmes uložíme do tvaru hranola s dĺžkou 1 až 1,5 metra a šírkou 1 meter (dĺžku volíme podľa množstva produkovaných šampiňónov). V pestovateľskom prostredí treba dodržať stanovenú teplotu a vlhkosť. Ak vlhkosť nie je vhodná, môžeme ju upraviť jemným zahmlievaním povrchu záhonov. Záhončeky úplne prerastú podhubím za 3 až 4 týždne. Vtedy ich treba opäť prikryť sterilnou rašelinou, ktorú navrstvíme do výšky 20 až 30 milimetrov. Pôda získaná z hĺbky 0,8 až 1 meter už neobsahuje mikroorganizmy.
Pestovanie a zber
Prvé plodnice sa začnú objavovať za ďalšie
3 až 4 týždne, najprv ojedinele, neskôr vo veľkých množstvách. Rastú veľmi rýchlo, takže zbery sa opakujú denne, najlepšie v skorých ranných hodinách. Šampiňóny zberáme opatrne, aby sme zbytočne nepoškodzovali podhubie. Počas celého obdobia udržiavame v pestovateľskom prostredí dôslednú čistotu. Plodnice nikdy nevyrezávame nožom, pretože zvyšky hlúbov rýchlo podliehajú rozkladu.
JULIANA KRÁLOVÁ