Pestovanie pečiarky dvojvýtrusnej - šampiňónu

Šampiňóny sú saprofytické huby. Pri pestovaní v umelej kultúre podhubie prerastá pripraveným živným substrátom a plodnice sa objavujú na povrchu pôdneho krytu. Plodnice sa rozlišujú podľa bieleho hlúbika a klobúka. Klobúk má na spodnej strane lupeňovité

Plodnice pečiarky dvojvýtrusnej rastú veľmi rýchlo. FOTO - ARCHÍV


ružové výtrusnice, farba ktorých sa neskôr mení na čokoládovú. Plodnice sa vyznačujú jemnou a typickou vôňou. Obsahujú 87,7 percenta vody, 4,9 percenta bielkovín, 0,2 percenta tukov, 3,57 percenta dusíkatých látok, 0,83 percenta buničiny a 0,8 percenta popolovín.

Príprava živného substrátu

Substrát pripravíme z konského hnoja, prípadne z iného čerstvého hnoja hospodárskych zvierat. Základnou zložkou substrátu je slama a čerstvý hnoj. Hnoj sa uloží do kocky s metrovou výškou strany. Teplota sa vnútri kocky zvýši vďaka prítomnosti a rozmnožovania termofilných baktérií na 50 až 60 stupňov. Vtedy hnoj musíme prehodiť tak, aby sa vonkajšia vrstva dostala do stredu. Teplota sa potom zníži na asi 20 stupňov. Vtedy je hnoj už v podstate rozložený, nepáchne a pripomína rašelinu. Potrebné je udržiavať ho vlhký, nie však mokrý. To dosiahneme aj miernym kropením pri prehadzovaní. Na dezinfekciu občas použijeme mletý vápenec. Prípravu hnoja, ktorá trvá 3 až 4 týždne, nazývame fermentáciou a získanú hmotu substrátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Príprava stanovišťa

Šampiňóny môžeme pestovať vo všetkých tmavých priestoroch, kde udržujeme teplotu nad 10 stupňov a dostatočnú vlhkosť. Od konca apríla do decembra ich pestujeme na nekrytých záhonoch, ktoré tienime tmavou fóliou.

Založenie kultúry

Priestory, v ktorých budeme pestovať šampiňóny, musia byť dokonale čisté, s vhodnou teplotou a vlhkosťou vzduchu. Odporúčaná vlhkosť je 70 až 90 percent a teplota 16 až 22 stupňov. Zmes uložíme do tvaru hranola s dĺžkou 1 až 1,5 metra a šírkou 1 meter (dĺžku volíme podľa množstva produkovaných šampiňónov). V pestovateľskom prostredí treba dodržať stanovenú teplotu a vlhkosť. Ak vlhkosť nie je vhodná, môžeme ju upraviť jemným zahmlievaním povrchu záhonov. Záhončeky úplne prerastú podhubím za 3 až 4 týždne. Vtedy ich treba opäť prikryť sterilnou rašelinou, ktorú navrstvíme do výšky 20 až 30 milimetrov. Pôda získaná z hĺbky 0,8 až 1 meter už neobsahuje mikroorganizmy.

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie a zber

Prvé plodnice sa začnú objavovať za ďalšie

3 až 4 týždne, najprv ojedinele, neskôr vo veľkých množstvách. Rastú veľmi rýchlo, takže zbery sa opakujú denne, najlepšie v skorých ranných hodinách. Šampiňóny zberáme opatrne, aby sme zbytočne nepoškodzovali podhubie. Počas celého obdobia udržiavame v pestovateľskom prostredí dôslednú čistotu. Plodnice nikdy nevyrezávame nožom, pretože zvyšky hlúbov rýchlo podliehajú rozkladu.

JULIANA KRÁLOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  3. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  2. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  3. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  4. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  6. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 342
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 227
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 883
  4. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 380
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 3 967
  6. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 3 853
  7. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 803
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 411
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu