200 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 4 vajcia, 1/2 kypriaceho prášku do pečiva, 1 dl oleja, 7 lyžíc vody, 1 šľahačka, 2 kyslé smotany, 2 vanilkové cukry, 2 ovocné pudingy fruttina (vyberáme ich podľa farby ovocia. Ak je ovocie červené, potrebujeme višňovú fruttinu a pod.), čerstvé, alebo zavárané ovocie podľa chuti
Cesto
Zmiešame žĺtky s cukrom, olejom, vodou a za stáleho miešania postupne pridávame vyšľahané bielka. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva. Cesto vlejeme na vysoký a vymastený plech, ktorý pomúčime. Cesto pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 stupňov cca. 15 minút.
Plnka
Vyšľaháme šľahačku, pridáme kyslé smotany a vanilkový cukor. Zmiešame a na vychladnuté cesto vylejeme plnku a rovnomerne ju rozotrieme. Na vrch poukladáme ovocie a kým si pripravíme želatínu, dáme do chladničky. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale fruttiny, s tým, že ak máme zavárané ovocie, miesto vody môžeme použiť šťavu z ovocia, pre krajšiu farbu. Keď sa želatína dovarí, vylejeme ju na povrch zákuska a necháme v chladničke asi 4 hodiny.
Zeleninová polievka s domácimi krupicovými haluškami
1/4 kuraťa, alebo 2 kuracie prsia, 1 cibuľa,
1 lyžička soli, 5 zrniek celého čierneho korenia, 1 bobkový list, 1 pór, 6 mrkiev, 3 petržleny,
1 malá konzerva hrášku, 1 kávová lyžička vegety, 7 lyžíc krupice, petržlenová vňať, rasca
Do veľkého hrnca dáme asi 3/4 l vody, kura, koreniny a cibuľu. Všetko mierne povaríme. Po pol hodine pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu a pred dovarením pridáme hrášok. Cibuľu vyberieme a mäso nakrájame.
Halušky pripravíme tak, že k dobre vyšľahanému vajíčku postupne po lyžiciach pridávame krupicu a šľaháme na husté cesto. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájaný petržlen.
Kurací perkelt
600 g kuracích pŕs, 1 dl oleja, 1/2 strednej cibule, 2 kávové lyžičky mletej červenej sladkej papriky, 1 väčšia zelená paprika, 2 rajčiny, 2 kávové lyžičky soli, 2 - 3 polievkové lyžice hladkej múky, cestoviny (kolienka)
Do väčšieho hrnca nakrájame nadrobno cibuľku, ktorú dusíme spolu s kuracinou na oleji. Pridáme mletú papriku, posolíme, pridáme aj nadrobno nakrájané papriky, podlievame vodou a dusíme. Ku koncu dusenia pridáme nadrobno pokrájané rajčiny, Mäso vyberieme a vidličkami ho natrháme na kúsky. Zmes v hrnci rozmixujeme, mäso pridáme a ešte trošku povaríme. Podávame s cestovinovými kolienkami.