ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
Medzi opodstatnené sťažnosti patril aj výskyt červov v baltických sleďoch, ktoré ponúkalo obchodné centrum Hypernova v Košiciach, živí škodcovia a zámotky v oblátke Mister Big s karamelom alebo plesnivý plátkový syr eidam.
V letnom období je riziko nákaz z pokazených potravín väčšie. Hygienici upozorňujú ľudí, aby v lete menej konzumovali potraviny, ktorých výroba, manipulácia a skladovanie nezaručujú dostatočnú hygienu. Je to najmä zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti. Rizikové sú aj výrobky z mäsa, vajec a mlieka. Preto hygienici odporúčajú ich tepelnú úpravu.
Veľké riziko môžu predstavovať mrazené potraviny, najmä mrazené mäso. Hygienici varujú pred jeho opakovaným zmrazovaním, lebo sa tým premnožujú mikroorganizmy.
Najzávažnejším priestupkom, čo odhalili kontrolóri v obchodných reťazcoch, bol predaj výrobkov po dátume spotreby. Spotrebitelia by si mali pri výbere potravín pozorne všímať všetky údaje na etikete i to, či sú čitateľné, či neboli prepisované. Tiež to, akú má potravina lehotu spotreby, či obal nie je narušený, alebo či potravina nemá zmenený vzhľad.
V prípade zmrazeného mäsa sa po uplynutí jeho času spotreby uvoľňujú toxické látky. Takéto mäso môže spôsobiť zdravotné problémy.
Za zdravotnú neškodnosť a kvalitu v predajniach je zodpovedný predajca.
Ak má spotrebiteľ podozrenie, že potravina je nejako zmenená alebo je po uplynutí lehoty spotreby, treba v obchode výrobok vrátiť.
Možno sa tiež obrátiť na regionálne úrady verejného zdravotníctva a veterinárnu a potravinovú správu.
(mip)
Stravovanie v lete
* strava má byť ľahšie stráviteľná, vyvážená a pestrá,
* dostatok ovocia a zeleniny,
* denne minimálne 3 litre tekutín,
* obmedziť konzumáciu rizikových potravín,
* dodržiavať dĺžku a teplotu pri skladovaní,
* uprednostniť varenie, dusenie, pečenie pred vyprážaním, fritovaním.
Prevencia v exotických krajinách
* vyhýbať sa surovým šalátom a ovociu, ktoré si nemôžeme očistiť, zmrzline, studeným omáčkam, surovým plodom mora, rybám a mäsu, pozor na ľad v nápojoch,
* piť balenú vodu z originálnych uzavretých fliaš a plechoviek,
* neodporúča sa kupovať jedlo od predavačov na trhu alebo na pláži.
Mrazené a chladené potraviny musia mať
* dátum minimálnej trvanlivosti, lehotu spotreby,
* lehotu a teplotu uchovávania.