Čerstvo natrhané jahody nás opájajú svojou čarovnou typickou vôňou a chuťou letných dní. Nielenže sú v takomto stave najchutnejšie, ale samozrejme, aj najzdravšie. V čerstvom stave si uchovávajú hlavne vitamín C. Okrem iného sú dobrým zdrojom magnézia a kyseliny listovej viažucej železo.
Kto by odolal jahodám so šľahačkou? Čerstvé ich môžeme používať aj rozmixované s tvarohom alebo s mliekom a troškou vanilkového cukru ako kokteil, ale aj v krémoch, ktorými plníme koláče. Jahody, aby sa nepokazili, treba rýchlo buď skonzumovať alebo zmraziť, no a keď ich máme ešte navyše, vyskúšajte okrem klasického lekváru napríklad aj kombináciu s červeným korením.
Jahodový džem s korením: na 1 kg jahôd potrebujeme 1 kg želírovacieho cukru a veľkú lyžicu celého červeného korenia. Jahody zmiešame na ohni s cukrom. Zamiešame celé červené korenie, prudko prevaríme a plníme do fľaštičiek.
Na jahodovom džeme s marhuľami si tiež pochutíme: na 3/4 kg jahôd a rovnaké množstvo marhúľ potrebujeme 1,5 kg želírovacieho cukru, vanilku a balíček kyseliny citrónovej. Všetko spolu zmiešame na ohni a dáme zovrieť na bod varu, miešame a varíme ešte 5 minút. Hneď nalievame do fliaš. (Ak pridáme do jahodového džemu kúsok rebarbory, zachová si krásnu červenú farbu.)
Čo s marhuľami
Keďže marhule majú vysoký obsah beta-karoténu, ochránia nás pred slnečným žiarením, práve vtedy, keď to najviac potrebujeme - v júli a v auguste, v čase, keď práve dozrievajú. Okrem železa a draslíka obsahujú aj vitamín C, takže najzdravšie, ale aj najchutnejšie sú tiež čerstvé. Z marhúľ robíme kompóty, džemy, koláče, jogurtové a tvarohové krémy, ovocné poháre, šaláty, ale aj výborné marhuľové guľky zo zemiakového cesta a ďalšie pochúťky.
Vyskúšajte niečo iné, napríklad džem so slivovicou: 1 kg marhúľ nakrájame na kúsky, pridáme balíček kyseliny citrónovej a 1/2 kg cukru. Necháme odstáť v hrnci asi 30 minút. Potom varíme za stáleho miešania a keď začne zmes vrieť, prilejeme poldeci slivovice. Ihneď plníme do pohárov.
Na letné poobedie nám iste dobre padne aj malá netradičná pochúťka, akou určite sú marhule naložené v brandy. Na liter alkoholu potrebujeme 2 kg marhúľ, šťavu z polovice citróna a 1/2 kg cukru. Marhule sparíme v horúcej vode a potom rýchlo ochladíme, aby sme sa ľahko zbavili šupky. Zasypeme ich cukrom, pridáme citrónovú šťavu a necháme pár hodín odležať. Potom už len uložíme do fliaš a zalejeme až povrch alkoholom. Aspoň mesiac ich necháme stáť na chladnom mieste. No a potom si už môžeme pochutnávať na brandy v marhule alebo na marhuľke v brandy.
(dp)
Pripravte si podľa receptov Dobromily Rettigovej
Aj keď slávna D. Rettigová žila v 19. storočí, jej recepty sú stále atraktívne, stali sa synonymom predstavy o tradičnej, síce dobrej, ale príliš nákladnej a výdatnej českej kuchyni. Rettigovej "Domácí kuchařka" je dnes v súkromných knižniciach viacmenej raritou už aj pre jazyk, ktorým je písaná.
Višne nakladané do octu
Vezmi 4 "žejdlíky" (žejdlík = 0,48 l) vinného octu a pol libry (libra = 0,512g) cukru a daj to spolu povariť. Penu pozberaj a daj vychladnúť. Do zaváracej fľaše naukladaj zrelé višne, ktoré si odstopkovala, alebo nechala na ovocí iba polovičku stopky. Višne vo fľaši posyp nahrubo potlčenými klinčekmi a škoricou a keď je ocot vychladnutý, vylej ho na višne toľko, aby boli ponorené. Fľaše dobre uzavri. Po 14 dňoch ocot zase zlej, znovu ho ešte raz povar, daj vychladnúť a znovu ním zalej višne. Fľašu pevne uzavri a odlož.
Slivkový šalát
Ošúp pekne zrelé slivky, daj ich na misu, nalej na ne trochu dobrého vína, pridaj škoricu, trochu citrónovej kôry, prikry ich a daj do rúry trochu zapiecť. Takto pripravené slivky posyp cukrom, citrónovou kôrou a môžeš dať teplé alebo studené na stôl. Šalát môžeš pripraviť aj z neošúpaných sliviek. (šk)