Zíde sa keď budete vedieť

Čo s jahodami, keď ich je viac

Čerstvo natrhané jahody nás opájajú svojou čarovnou typickou vôňou a chuťou letných dní. Nielenže sú v takomto stave najchutnejšie, ale samozrejme, aj najzdravšie. V čerstvom stave si uchovávajú hlavne vitamín C. Okrem iného sú dobrým zdrojom magnézia a kyseliny listovej viažucej železo.

Kto by odolal jahodám so šľahačkou? Čerstvé ich môžeme používať aj rozmixované s tvarohom alebo s mliekom a troškou vanilkového cukru ako kokteil, ale aj v krémoch, ktorými plníme koláče. Jahody, aby sa nepokazili, treba rýchlo buď skonzumovať alebo zmraziť, no a keď ich máme ešte navyše, vyskúšajte okrem klasického lekváru napríklad aj kombináciu s červeným korením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jahodový džem s korením: na 1 kg jahôd potrebujeme 1 kg želírovacieho cukru a veľkú lyžicu celého červeného korenia. Jahody zmiešame na ohni s cukrom. Zamiešame celé červené korenie, prudko prevaríme a plníme do fľaštičiek.

Na jahodovom džeme s marhuľami si tiež pochutíme: na 3/4 kg jahôd a rovnaké množstvo marhúľ potrebujeme 1,5 kg želírovacieho cukru, vanilku a balíček kyseliny citrónovej. Všetko spolu zmiešame na ohni a dáme zovrieť na bod varu, miešame a varíme ešte 5 minút. Hneď nalievame do fliaš. (Ak pridáme do jahodového džemu kúsok rebarbory, zachová si krásnu červenú farbu.)

Čo s marhuľami

Keďže marhule majú vysoký obsah beta-karoténu, ochránia nás pred slnečným žiarením, práve vtedy, keď to najviac potrebujeme - v júli a v auguste, v čase, keď práve dozrievajú. Okrem železa a draslíka obsahujú aj vitamín C, takže najzdravšie, ale aj najchutnejšie sú tiež čerstvé. Z marhúľ robíme kompóty, džemy, koláče, jogurtové a tvarohové krémy, ovocné poháre, šaláty, ale aj výborné marhuľové guľky zo zemiakového cesta a ďalšie pochúťky.

SkryťVypnúť reklamu

Vyskúšajte niečo iné, napríklad džem so slivovicou: 1 kg marhúľ nakrájame na kúsky, pridáme balíček kyseliny citrónovej a 1/2 kg cukru. Necháme odstáť v hrnci asi 30 minút. Potom varíme za stáleho miešania a keď začne zmes vrieť, prilejeme poldeci slivovice. Ihneď plníme do pohárov.

Na letné poobedie nám iste dobre padne aj malá netradičná pochúťka, akou určite sú marhule naložené v brandy. Na liter alkoholu potrebujeme 2 kg marhúľ, šťavu z polovice citróna a 1/2 kg cukru. Marhule sparíme v horúcej vode a potom rýchlo ochladíme, aby sme sa ľahko zbavili šupky. Zasypeme ich cukrom, pridáme citrónovú šťavu a necháme pár hodín odležať. Potom už len uložíme do fliaš a zalejeme až povrch alkoholom. Aspoň mesiac ich necháme stáť na chladnom mieste. No a potom si už môžeme pochutnávať na brandy v marhule alebo na marhuľke v brandy.

SkryťVypnúť reklamu

(dp)

Pripravte si podľa receptov Dobromily Rettigovej

Aj keď slávna D. Rettigová žila v 19. storočí, jej recepty sú stále atraktívne, stali sa synonymom predstavy o tradičnej, síce dobrej, ale príliš nákladnej a výdatnej českej kuchyni. Rettigovej "Domácí kuchařka" je dnes v súkromných knižniciach viacmenej raritou už aj pre jazyk, ktorým je písaná.

Višne nakladané do octu

Vezmi 4 "žejdlíky" (žejdlík = 0,48 l) vinného octu a pol libry (libra = 0,512g) cukru a daj to spolu povariť. Penu pozberaj a daj vychladnúť. Do zaváracej fľaše naukladaj zrelé višne, ktoré si odstopkovala, alebo nechala na ovocí iba polovičku stopky. Višne vo fľaši posyp nahrubo potlčenými klinčekmi a škoricou a keď je ocot vychladnutý, vylej ho na višne toľko, aby boli ponorené. Fľaše dobre uzavri. Po 14 dňoch ocot zase zlej, znovu ho ešte raz povar, daj vychladnúť a znovu ním zalej višne. Fľašu pevne uzavri a odlož.

SkryťVypnúť reklamu

Slivkový šalát

Ošúp pekne zrelé slivky, daj ich na misu, nalej na ne trochu dobrého vína, pridaj škoricu, trochu citrónovej kôry, prikry ich a daj do rúry trochu zapiecť. Takto pripravené slivky posyp cukrom, citrónovou kôrou a môžeš dať teplé alebo studené na stôl. Šalát môžeš pripraviť aj z neošúpaných sliviek. (šk)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 224
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 235
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 008
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 155
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 032
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 554
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 025
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 646
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu