Leto je zelenina a ryby

Ratatouille z južného Francúzska

Na oleji (ešte lepšie na nadrobno nakrájanej údenej slaninke) mierne opražíme veľa cibule nakrájanej na veľké kúsky (2x2 cm), ešte než začne ružovieť, pridáme nakrájanú zelenú papriku (môže byť aj štipľavá - ako komu chutí), na kocky nakrájanú, mladú cukinu v šupke, celú aj s vnútrom (najlepšie rôzne farby, chuti to nepridá, ale vizuálny efekt za to stojí), zasypeme grilovacím korením a pridáme ošúpané paradajky pokrájané na štvrtky. Len krátko podusíme, dôležité je zobrať zmes z platne dostatočne skoro, skúsenosť nám napovie, kedy nastal moment, keď sme ešte nedosiahli fázu "blato". Zmes "dôjde". Ochutíme veľkým množstvom lisovaného cesnaku, soľou, korením, bazalkou a oreganom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Losos na soli

Pokiaľ nie sme prísni vegetariáni, ale potrpíme si na správne mastné kyseliny, obľúbený je u nás losos ako obdoba voľakedajších kurčiat na soli:

Úprava je jednoduchá, aj keď veľké množstvo soli by mohlo odradiť - omyl, ryba si vezme iba toľko, aby bola vynikajúca.

Kúpime asi 1 kg lososa vcelku. Najlepšie na alobal na plechu nasypeme väčšie množstvo soli v dĺžke ryby, umytú rybu obsypeme zo všetkých strán a zakrútime do alobalu.

Pečieme asi 40 minút na 220 stupňoch. V konečnej fáze alobal zvrchu odkryjeme, soľ opadne a rybu ešte dopekáme do chrumkava.

Vynikajúco sa k nej pije biely Červený tramín.

Zdravé a diétne

Pokiaľ nie sme maniaci na štíhlu líniu alebo z času na čas vybočíme z permanentného diétovania, skúste k rybe omáčky. Hodia sa aj ku grilovanej zelenine alebo stejkom.

SkryťVypnúť reklamu

Omáčka "všehochuť"

Majolka (light) + biely smotanový jogurt (1:1), cibuľka, kyslá uhorka, kapary, zelená paprika, pažítka a kto má rád štipľavejšie, 2 - 3 cm štipľavej maďarskej paprikovej pasty.

Kôprová

Kyslá smotana, 3 - 4 hlavičky lisovaného cesnaku, mleté vlašské orechy, soľ, korenie, kôpor. Je mimoriadna aj k baklažánom, nakrájaným na plátky a obaleným v múke, soli a korení a vypraženým na oleji.

Syrová

Do 300 ml smotany na šľahanie nastrúhame 150 - 200 g nivy, povaríme, kým nie je hladká (asi 5 - 7 min.), ochutíme soľou, korením, brandy (nie je nutné, možno vypiť najprv), ak nie je dosť hustá, pridáme bambino. Chutí výborne teplá i studená.

Mníšska omáčka

Varili ju údajne mnísi v kláštore - (kto by to o nich povedal?).

SkryťVypnúť reklamu

Opražíme kocky slaninky, zalejeme ich pohárom vodky, pridáme šľahačkovú smotanu a veľa postrúhaného parmezánu. Ochutíme soľou a korením. Veľmi sa hodí na špagety.

Bylinková

150 ml Majolky light, 150 ml kyslej smotany, 1 PL citrónovej štavy, 2 PL petržlenovej vňate, 3 pokrájané mladé cibuľky, 1 PL kôpru, lyžička pažítky - rozmixovať, dochutiť (omáčka je dobrá aj na keksy).

S modrým syrom

120 ml kyslej smotany, 120 ml majolky, 150 g nivy, bielu cibuľku, 1 PL, citrónovej šťavy, pár kvapiek tabasca. Omáčka je veľmi dobrá, keď nie je rozmixovaná nahladko, ale naopak má hrubššiu štruktúru. Preto ju iba opatrne zamiešame. (Vhodná na keksy, ale aj ku grilovanej zelenine).

Text a foto -

Elena Ždímalová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 231
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 264
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 009
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 160
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 021
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 555
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 022
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 649
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu