Na oleji (ešte lepšie na nadrobno nakrájanej údenej slaninke) mierne opražíme veľa cibule nakrájanej na veľké kúsky (2x2 cm), ešte než začne ružovieť, pridáme nakrájanú zelenú papriku (môže byť aj štipľavá - ako komu chutí), na kocky nakrájanú, mladú cukinu v šupke, celú aj s vnútrom (najlepšie rôzne farby, chuti to nepridá, ale vizuálny efekt za to stojí), zasypeme grilovacím korením a pridáme ošúpané paradajky pokrájané na štvrtky. Len krátko podusíme, dôležité je zobrať zmes z platne dostatočne skoro, skúsenosť nám napovie, kedy nastal moment, keď sme ešte nedosiahli fázu "blato". Zmes "dôjde". Ochutíme veľkým množstvom lisovaného cesnaku, soľou, korením, bazalkou a oreganom.
Losos na soli
Pokiaľ nie sme prísni vegetariáni, ale potrpíme si na správne mastné kyseliny, obľúbený je u nás losos ako obdoba voľakedajších kurčiat na soli:
Úprava je jednoduchá, aj keď veľké množstvo soli by mohlo odradiť - omyl, ryba si vezme iba toľko, aby bola vynikajúca.
Kúpime asi 1 kg lososa vcelku. Najlepšie na alobal na plechu nasypeme väčšie množstvo soli v dĺžke ryby, umytú rybu obsypeme zo všetkých strán a zakrútime do alobalu.
Pečieme asi 40 minút na 220 stupňoch. V konečnej fáze alobal zvrchu odkryjeme, soľ opadne a rybu ešte dopekáme do chrumkava.
Vynikajúco sa k nej pije biely Červený tramín.
Zdravé a diétne
Pokiaľ nie sme maniaci na štíhlu líniu alebo z času na čas vybočíme z permanentného diétovania, skúste k rybe omáčky. Hodia sa aj ku grilovanej zelenine alebo stejkom.
Omáčka "všehochuť"
Majolka (light) + biely smotanový jogurt (1:1), cibuľka, kyslá uhorka, kapary, zelená paprika, pažítka a kto má rád štipľavejšie, 2 - 3 cm štipľavej maďarskej paprikovej pasty.
Kôprová
Kyslá smotana, 3 - 4 hlavičky lisovaného cesnaku, mleté vlašské orechy, soľ, korenie, kôpor. Je mimoriadna aj k baklažánom, nakrájaným na plátky a obaleným v múke, soli a korení a vypraženým na oleji.
Syrová
Do 300 ml smotany na šľahanie nastrúhame 150 - 200 g nivy, povaríme, kým nie je hladká (asi 5 - 7 min.), ochutíme soľou, korením, brandy (nie je nutné, možno vypiť najprv), ak nie je dosť hustá, pridáme bambino. Chutí výborne teplá i studená.
Mníšska omáčka
Varili ju údajne mnísi v kláštore - (kto by to o nich povedal?).
Opražíme kocky slaninky, zalejeme ich pohárom vodky, pridáme šľahačkovú smotanu a veľa postrúhaného parmezánu. Ochutíme soľou a korením. Veľmi sa hodí na špagety.
Bylinková
150 ml Majolky light, 150 ml kyslej smotany, 1 PL citrónovej štavy, 2 PL petržlenovej vňate, 3 pokrájané mladé cibuľky, 1 PL kôpru, lyžička pažítky - rozmixovať, dochutiť (omáčka je dobrá aj na keksy).
S modrým syrom
120 ml kyslej smotany, 120 ml majolky, 150 g nivy, bielu cibuľku, 1 PL, citrónovej šťavy, pár kvapiek tabasca. Omáčka je veľmi dobrá, keď nie je rozmixovaná nahladko, ale naopak má hrubššiu štruktúru. Preto ju iba opatrne zamiešame. (Vhodná na keksy, ale aj ku grilovanej zelenine).
Text a foto -
Elena Ždímalová