la ženská zvedavosť. Predavačka pri pokladnici asi tiež nemala viac informácií, keď sa ma opýtala, čo s tým budem robiť. Všimla som si, že starší pán, stojaci neďaleko, zbystril pozornosť, nechcela som ostať v hanbe a povedať, že zatiaľ nemám ani potuchy čo s tým, tak som zo seba vyvalila, že to pokrájam do šalátu. Starý pán sa len usmial a keď sme vyšli von, vychrlil na mňa niekoľko receptov s použitím tejto záhadnej zeleniny. Vraj roky žil vo Francúzku a tam je to obľúbená zelenina vhodná do polievok, do nápojov, šalátov aj k mäsu, surová aj varená či dusená.
Nehovoril o ničom inom ako o stopkovom zeleri. Dnes už túto zeleninu pozná asi každý, ale nedôvera pretrváva naďalej. Podobne sú na tom aj iné nové druhy zeleniny, ktoré sú na našom trhu najmenej desať rokov, no stále tu nie sú ako doma. Darmo vieme ako sa tá ktorá zelenina nazýva, keď ju nevieme pripraviť. A bola by to škoda, keby sme ostali len pritom. Nielen pre obohatenie chuti, ale najmä pre bohatý obsah ich vitamínov a minerálnych látok.
Stopkový zeler
Je bohatý na vitamín C, železo, vápnik a draslík. Surový ho používame do šalátov, ale napríklad aj do známeho nápoja Bloody Mary. Môžeme ho variť v polievke, dusiť k mäsku. Vynikajúci je napríklad v kuracom šaláte.
Vyskúšajte: Opečieme kuracie mäsko, pokrájame na malé rezy, pridáme pokrájaný surový stopkový zeler, dve rajčiny, uhorku a mladú cibuľku, trochu nasekaných orechov, posolíme, okoreníme a zalejeme bielym jogurtom.
Fenikel
Obsahuje veľa vápnika, pomáha pri trávení, vlákniny viažu na seba jedovaté látky v črevách, zmierňuje účinok alkoholu a pocit hladu. Fenikel s jeho špecifickou chuťou môžeme používať varený, dusený, vynikajúci je grilovaný. Ochucujeme ním strukoviny, nielen pre chuť, ale aj lepšie trávenie, je výbornou prílohou k rybám, ale aj k červenému mäsu.
Vyskúšajte: Z obyčajného uhorkového šalátu spravíme výnimočný pridaním rovnakého množstva feniklu, ktorý pokrájame na malé kúsky. Zalejeme olivovým olejom, citrónovou šťavou, pridáme trochu cukru, soli a korenia. Môžeme posypať pažítkou.
Čakanka šalátová
Podporuje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla a je vhodná aj pre diabetikov. Obsahuje draslík, fosfor, vápnik, horčík, zinok, železo, ale aj kyselinu listovú.
Zelené listy treba pred konzumáciou odstrániť, keďže sú až priveľmi horkasté, používame len biele. Pridávame ju do ovocných šalátov, ale výborná je aj dusená so syrovými alebo jogurtovými omáčkami.
Vyskúšajte: Čakankové listy natrháme na malé kúsky, pridáme prepolené mesiačiky z dvoch mandarínok a zalejeme kyslou smotanou.
Dusená čakanka: Nasucho opražíme lieskové oriešky a posekáme ich. Pridáme k nim lístky bazalky, olivový olej, soľ a všetko spolu rozmixujeme. Pastou potrieme čakanku, ktorú sme pozdĺžne prepolili. Každú polovicu ovinieme plátkom slaninky alebo šunky. Osmažíme na masle a potom dusíme asi 10 minút a podlievame bielym vínom. Na záver pridáme sladkú smotanu s troškou horčice a plátky syra. Necháme dodusiť. Je to vynikajúce nekalorické predjedlo alebo ľahká večera. Na zapekanie v rúre stačí čakanke 5 minút.
Baklažán
Bohatý je na vitamíny skupiny B, provitamíny A a vitamín C. Baklažán konzumujeme iba po tepelnom spracovaní, surový obsahuje jedovatý solanin. Výborný je pokrájaný na kolieska (v šupke) a ugrilovaný. Baklažán zvykneme plniť a zapekať, dusiť, ale výborná je aj nátierka z dužiny.
Vyskúšajte: Baklažán pozdĺž prepolíme a vyberieme dužinu. Polovice posolíme. Pripravíme si bešamel (múku praženú na oleji zalejeme mliekom) a uvaríme ryžu. Na oleji osmažíme cesnak, mladú cibuľku, na kocky pokrájanú papriku a dužinu z baklažánu. To všetko zmiešame s uvarenou ryžou a naplníme polovice baklažánu. Zalejeme bešamelom a pečieme 15 minút. Na záver môžeme pridať syr alebo na masle opraženú strúhanku.
Najjednoduchšie je však upiecť baklažán v šupke, vybrať dužinu, pridať k nej cesnak a máme vynikajúcu nátierku na opečený chlebík.
Artičoka
Táto zelenina je vzácna aj pre svoj vysoký obsah železa a draslíka (odvodňuje), ale aj vitamíny A, B, inulín (vhodná pre diabetikov), vlákniny a látku cynarin, ktorá podporuje tvorbu žlče v pečeni, kyselinu listovú a navyše znižuje cholesterol. Táto zelenina sa na našich stoloch objavuje asi len zriedka, ale skúste si spestriť jedálny lístok a možno sa artičoka pre svoje blahodarné účinky a špecifickú jemne horkastú chuť zaradí aj do vašej kuchyne.
Vyskúšajte: Artičoku varíme v slanej vode s citrónom asi 30 až 45 minút. Hotovú zeleninu rozštvrtíme a zalejeme jogurtom s bylinkami alebo nadrobno pokrájanými čili papričkami.
TEXT A FOTO - Dagmar Palovičová