"Špecialitky"

Zapekané slimáky

(Pochúťka, pokiaľ neporovnávame so slimákmi, čo otravujú v našich záhradách).

Dá sa kúpiť konzerva s už udusenými slimákmi (asi za 1,3 eur - 24 slimákov). Pripravíme si bylinkové maslo, možno použiť koreniacu zmes + lisovaný cesnak. Do špeciálnych misiek vložíme najprv maslo a potom slimáky (keramické misky s dvojitým dnom sa dajú tiež kúpiť, sú síce drahšie ako slimáky, ale trvanlivé). Pre prvé pokusy postačí aj narovnať slimáky tesne vedľa seba do vhodnej ohňovzdornej nádoby a dať chvíľu zapiecť, až kým maslo neprebubláva na povrch slimáčikov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Lososový šalát

Z údeného lososa v plátkoch (dostať aj tzv. nepravého lososa v téglikoch), 3 natvrdo uvarené vajcia pokrájať na kocky, jednu dávku lososa (asi 80 g), cibuľku, vrecko predvarenej ryže (nesoliť, losos je obvykle dosť slaný), 2 kyslé uhorky nadrobno, petržlenovú vňať, majolku.

Zmiešať, nechať 5 - 6 hodín postáť, ryža zmäkne a splynie s hmotou a výsledok je vynikajúci. Niekedy ešte treba po odstátí dodať majolku, lebo vsiakne a nátierka nemá vhodnú konzistenciu.

Imam

(vynikajúci k mäsu a na hrianky)

Nad parou asi 20 min. varíme 2 baklažány, keď vychladnú, ošúpeme, nakrájame nadrobno. Na oleji speníme väčšie množstvo cibule (5 - 6 stredne veľkých), pridáme baklažán a dusíme asi 15 min. Potom pridáme paradajky z konzervy bez šťavy (aby hmota príliš nezredla), čierne korenie, bazalku a trocha kari korenia (klasické, nie maďarské) a podusíme domäkka. Pridáme trocha čubrice a veľa lisovaného cesnaku (možno zahustiť strúhankou). Imam možno aj sterilizovať do zásoby.

SkryťVypnúť reklamu

Avokádová nátierka

Avokádo ošúpeme a zbavíme kôstky, pridáme 2 vajcia uvarené natvrdo + 3 strúčiky lisovaného cesnaku, 2 trojuholníky smotanového syra, soľ, asi 2 lyžičkyolivového oleja, korenie, trocha citrónovej šťavy, aby nezhnedla. Zmixujeme, dochutíme podľa gusta. Chutí báječne a je zdravá.

Elena Ždímalová

foto - ARCHÍV

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 215
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 177
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 007
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 139
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 091
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 551
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 024
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 639
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu