(Pochúťka, pokiaľ neporovnávame so slimákmi, čo otravujú v našich záhradách).
Dá sa kúpiť konzerva s už udusenými slimákmi (asi za 1,3 eur - 24 slimákov). Pripravíme si bylinkové maslo, možno použiť koreniacu zmes + lisovaný cesnak. Do špeciálnych misiek vložíme najprv maslo a potom slimáky (keramické misky s dvojitým dnom sa dajú tiež kúpiť, sú síce drahšie ako slimáky, ale trvanlivé). Pre prvé pokusy postačí aj narovnať slimáky tesne vedľa seba do vhodnej ohňovzdornej nádoby a dať chvíľu zapiecť, až kým maslo neprebubláva na povrch slimáčikov.
Lososový šalát
Z údeného lososa v plátkoch (dostať aj tzv. nepravého lososa v téglikoch), 3 natvrdo uvarené vajcia pokrájať na kocky, jednu dávku lososa (asi 80 g), cibuľku, vrecko predvarenej ryže (nesoliť, losos je obvykle dosť slaný), 2 kyslé uhorky nadrobno, petržlenovú vňať, majolku.
Zmiešať, nechať 5 - 6 hodín postáť, ryža zmäkne a splynie s hmotou a výsledok je vynikajúci. Niekedy ešte treba po odstátí dodať majolku, lebo vsiakne a nátierka nemá vhodnú konzistenciu.
Imam
(vynikajúci k mäsu a na hrianky)
Nad parou asi 20 min. varíme 2 baklažány, keď vychladnú, ošúpeme, nakrájame nadrobno. Na oleji speníme väčšie množstvo cibule (5 - 6 stredne veľkých), pridáme baklažán a dusíme asi 15 min. Potom pridáme paradajky z konzervy bez šťavy (aby hmota príliš nezredla), čierne korenie, bazalku a trocha kari korenia (klasické, nie maďarské) a podusíme domäkka. Pridáme trocha čubrice a veľa lisovaného cesnaku (možno zahustiť strúhankou). Imam možno aj sterilizovať do zásoby.
Avokádová nátierka
Avokádo ošúpeme a zbavíme kôstky, pridáme 2 vajcia uvarené natvrdo + 3 strúčiky lisovaného cesnaku, 2 trojuholníky smotanového syra, soľ, asi 2 lyžičkyolivového oleja, korenie, trocha citrónovej šťavy, aby nezhnedla. Zmixujeme, dochutíme podľa gusta. Chutí báječne a je zdravá.
Elena Ždímalová
foto - ARCHÍV