Keď som bola ešte malé dieťa, stretlo sa nás na hody u babičky aj 30 ľudí. A tak tety a ujovia začali chystať stoly vo veľkej babičkinej záhrade, vytiahol sa najlepší porcelán, pri každom tanieri boli nachystané dva poháre, nechýbali elegantné obrúsky, už aj z prázdnych tanierov bola cítiť slávnosť. Najskôr domáca slepačia polievka, potom zajac na smotane s hríbikmi, vyprážané kuriatko, husacina s lokšami, škoda hovoriť. Pri deduškovom vínku a koláčoch mojej krstnej, nám hral strýko na husle ťahavé piesne, ale väčšinou ich vrava mojich vyobliekaných tiet prehlušila...
Pravdepodobne vo vašej záhradke nebudete robiť oslavu pre desiatky hostí, ale malú príjemnú záhradnú slávnosť by ste istotne zvládli.
Stôl prikryjeme pekným látkovým obrusom, nemali by chýbať kvety v malých vázičkách, možno priamo zo záhona. Stačí keď rôzne veľkosti tanierov naukladáme na seba a každý sa môže obslúžiť sám. Príbor si pripravíme do košíka s textilným obrúskom a prikryjeme ho. Na stole by nemala chýbať misa s čerstvým ovocím, džbány s ovocnou šťavou, poháre, servítky, košík s chlebíkom.
Ak budú na oslave aj deti, môžeme záhradu vyzdobiť nafúknutými farebnými balónmi, ktoré priviažeme o paličku zapichnutú do zeme. Ak nemáme záhradu špeciálne osvetlenú, môžeme do zeme pozapichovať aj petrolejové fakle. Večer, pri dopíjaní posledného drinku, ich svetielkovanie zahalí záhradu do romantickej letnej atmosféry. Nakoniec, ako si vyzdobíme záhradu, či pripravíme stôl záleží iba od nás. Ide predovšetkým o to, aby sa všetci cítili dobre.
A domáca pani či pán môžu začať nosiť. V horúcom lete by to mali byť skôr ľahšie jedlá, ako sú šaláty, zeleninové aj ovocné, pečená alebo grilovaná zelenina, ak mäsko, tak radšej biele a koláče skôr bez maslových krémov. Ak alkohol, tak si radšej doprajme osviežujúce miešané nápoje.
Čo podávať na malej letnej záhradnej slávnosti
Ovocný šalát: Do veľkej misy pokrájame žltý melón, marhule a jahody. Pridáme potrhané lístky ľadového šalátu, kúsky ementálu a zalejeme marinádou s olivového oleja, cukru a citrónovej šťavy.
Šalát s kuracím mäsom: Na prírodne pripravené kuracie prsia pokrájané pridáme pokrájané mango, ananás (čerstvý), kúsky ľadového šalátu a zalejeme jogurtom, do ktorého sme nastrúhali trochu zázvoru a dochutíme kari korením.
Vyprážaná zelenina: Z hladkej múky, žĺtka a piva spravíme, riedke cesto. Prisolíme, okoreníme a vmiešame tuhý sneh z bielkov. Zeleninu, ktorú budeme vyprážať, najskôr povaríme v slanej vode asi 3 - 4 minútky a prepláchneme ju studenou vodou. Vychladnutú namáčame do cestíčka a vyprážame. Vhodná zelenina je napríklad cukina, mrkva, huby, kolieska cibule, patizón.
Namiesto múčnika: Žltý melón rozkrojíme na polovicu, dužinu vyberieme lyžičkou, necháme niečo na okraji a do vydlabaného vložíme vybraté melónové kúsky, kúsky broskyne, jahody, marhule alebo akékoľvek iné letné ovocie. Môžeme pokvapkať koňakom. (Vhodný je melón s pevným povrchom.) Deťom môžeme ponúknuť jahodový či banánový mliečny koktail, puding s ovocím, prípadne doma vyrobenú zmrzlinu.
Čo budeme piť: Najosviežujúcejšia je asi minerálna voda s kúskami pomaranča a citróna. Ale ak máme chuť na niečo pikantnejšie môžeme si pripraviť Sangriu. Do džbána nakrájame na kolieska dva pomaranče, citrón, 3 lyžice cukru, 250 ml pomarančového džúsu, citrónovú šťavu, 30ml koňaku, liter červeného vína a 700 ml minerálnej vody.
Teraz, keď už slnko zašlo, na stole ticho horia sviečky, balóny už deti dávno poslali do neba a do nás sa už nezmestí ani kúsok z ponúkaných dobrôt, sedíme možno priamo v tráve, popíjame sangriu a mesiac na nebi nekompromisne zatvára našu záhradnú slávnosť.
Dagmar Palovičová
Foto - Elena Ždímalová