Známy labužník a milovník života, operný spevák Ján Galla vie dobre variť a preto aj dokonale oceniť to, čo ponúka kulinárske umenie jeho životnej partnerky a kolegyne Adriany Kohútkovej.
V lete však nesmie na našom stole chýbať lečo, tvrdí statný muž. Čerstvé paradajky, papriky a pretože mám aj trochu maďarskej krvi, pikantná klobáska, to je letné potešenie, na ktoré sa celoročne teším. Pretože mám korene v krajinách bývalej Juhoslávie, u nás doma nechýbajú tradičné balkánske koreniny, ktoré sú v leče veľmi podstatné. Lečo k mäsu alebo zapekané - to je dar leta, čo zlepšuje aj zdravie. A či musí byť pikantné?
Milované lasagne môže jesť celoročne
Redaktorka ranného magazínu Slovenskej televízie Rita Bočáková:
"Vždy som milovala kalorické jedlá a neupravovala som si jedálny lístok ani podľa ich hutnosti, ani podľa ročného obdobia. Teraz to nie je inak. Počas dovolenky v Taliansku mi veľmi zachutili typické lasagne, na ktoré som si vypýtala recept a preonačila som si ho podľa vlastnej chuti a predstavy. Hoci moje nie sú také pikantné ako pravé neapolské, dokážem sa s nimi napchať kedykoľvek."
Dobošova nostalgia za vlašákom
Aj keď má rád fašírky, zemiakovú omáčku a soté na rôzne spôsoby, odkedy sa kontroverzný spisovateľ Rasťo Doboš rozhodol žiť zdravšie, využíva na očistenie svojho organizmu najmä letné mesiace.
"V zime uprednostňujem vlašský aj diabolský šalát či tresku, no pretože počúvam rady lekárov, predovšetkým v lete sa usilujem vyhnúť konzumácii jedál, v ktorých je majonéza alebo tatárska omáčka. Bojím sa salmonelózy, v júli aj v auguste preto jem najmä vodu. Ustavične sa totiž usilujem hrať tenis a schudnúť."
Pirohy v záhrade a ryby v grile
Herečka Lenka Barilíková má leto mimoriadne rada, pretože vtedy si vedno so svojimi deťmi väčšmi užíva prírodu, najmä počas víkendov na jednej z rodinných chát:
"Chodievame buď na našu chatu do Antolu alebo na Cígeľku, kde pravidelne v záhrade grilujeme rôzne špecialitky. Náš starší syn Samko dokáže sám dokonca takto pripraviť celý nedeľný obed. Niekedy si v lete vystačíme aj s cestovinami, pretože ich príprava je rýchla a jednoduchá. Ja však najradšej na záhrade robím pirohy."
Letné lahôdky Adely Gáborovej
Protagonistka nitrianskeho divadla Andreja Bagara Adela Gáborová sa počas leta aj v kuchyni rozhoduje vždy podľa toho, kde sa nachádza. Ak si toto ročné obdobie užíva so synom a jeho rodinou u svatovcov na chalupe, pravidelne pripravuje klasické bryndzové halušky. Ako hovorí: "Malá Franková je krásny kraj, kde sa zemiakom naozaj dobre darí. Navyše, neďaleko chalupy je salaš, ktorý pravidelne navštevujeme pre senzačnú bryndzičku. Okrem halušiek však tu rada pripravujem aj ďalšie jedlá zo zemiakov. Letný jedálny lístok u mojej mamy v Košiciach je však celkom iný. Ak som na návšteve u nej, stravujeme sa v lete veľmi zdravo - uprednostňujeme ľahké zeleninové jedlá - omáčky zo špenátu, strukov a rôzne šalátiky. Leto je predsa nato, aby človek ozdravel a ako hovorievali naši predkovia, aj utíšil svoje vnútro."
Riaditeľ Baletu SND Emil Bartko: K šalátom musí byť dobré vínko
V lete sa treba posilniť vitamínmi - tvrdí riaditeľ Baletu SND Emil Bartko. Preto teraz sekírujem moju Zuzku, aby častejšie chodievala na trh.
A tak jeho manželka, bývalá baletka a dnes korepetítorka a choreografka, nosí domov vždy sezónne veci: zelený aj ľadový šalát, paradajky, papriky, cibuľky aj reďkovky. Pán Bartko miluje čerstvú bazalku, ktorá v kombinácii s kvalitným olivovým olejom dodá akémukoľvek šalátu neopakovateľnú chuť. Do oleja si dokonca namáča čerstvý biely chlebík a k tomu biele alebo červené vínko. Preto Bartkovcom ani rokmi kilá nepribúdajú.
Barbora Laucká/Foto - Peter Leginský a archív
Lasagne á la Rita Bočáková
1 balíček cestovín - lasagne, 1/2kg bravčového pliecka alebo kuracieho mäsa, 3 väčšie cibule, soľ, korenie, 20 Dag eidamu, pol balíka mrazeného špenátu, kečup, sladká smotana
Cestoviny uvaríme v slanej vode, do ktorej sme nakvapkali trocha oleja, aby sa nezlepili. Medzitým udusíme na cibuli mäso, podobne, ako na paprikáš. Dosolíme, okoreníme a po vychladnutí pomelieme. Pridáme kvapku kečupu. Polovicu z cestovín po uvarení postupne ukladáme do jenskej misy a vrstvíme pomletým mäsom a nastrúhaným syrom. Nakoniec polejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali trocha kečupu. Do druhej polovice jenského skla ukladáme cestoviny so špenátom a postrúhaným syrom. Rovnako zalejeme smotanou a necháme spolu zapiecť tak, aby špenát chytil mäsovú chuť a opačne.
Záhradné pirohy
Lenky Barilíkovej
1 kg hladkej múky, 1 vajce, soľ, 1/2 kg bryndze, viazanička čerstvej mäty piepornej, kyslá smotana, slanina na oškvarky, dve cibule
Z múky, vajca a soli vypracujeme hladké cesto. Medzitým dáme uvariť zemiaky v šupe. Keď vychladnú, pretlačíme ich a zmiešame s bryndzou a mätou piepornou. Plnkou plníme pirohy, ktoré uvaríme v horúcej, osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Na tanieri ozdobíme kyslou smotanou. Na oleji speníme cibuľku, zo slaninky vytopíme drobné oškvarky a pirohy polejeme.
Halušky z Frankovej
Adely Gáborovej
1 kg zemiakov, soľ, 40 Dag bryndze, slaninka na oškvarky, hladká múka
Na strúhadle poctivo naškriabeme ošúpané zemiaky, posolíme ich a zahustíme múkou tak, aby sa dali na lopári tvarovať halušky, ktoré hádžeme do vriacej, osolenej vody. Po ich vyplávaní, necháme odkvapkať na site a na tanieri doplníme čerstvou bryndzou. Na záver polejeme oškvarkami a môžeme prizdobiť kôprom.