Všetky suroviny, ktoré sa spomínajú (riasy, vasabi, nakladaný zázvor), sú u nás už dostupné. A tu je recept:
Ryžu uvaríme ako obvykle, len po uvarení do nej pridáme ryžový ocot, ktorý môžeme aj trocha osladiť. Rybu, surovú aj údenú, zeleninu, napr. uhorku, mrkvu, avokádo, pokrájame na dlhé úzke prúžiky.
Na podložku - malú bambusovú rohož, ktorá nám poslúži na zvinutie, rozprestrieme lisované riasy. Na ne rozotrieme zhruba na tri štvrtiny plochy uvarenú ryžu a na zvyšnú štvrtinu poukladáme podľa vlastnej fantázie dopredu pripravené suroviny. Pridáme aj tenkú vrstvu sardelovej pasty alebo vasabi (japonský veľmi štipľavý chren), prípadne kaviár. Takto pripravené naložené riasy pevne zvinieme pomocou rohožky. Po zvinutí roládu nakrájame na 2 cm široké kúsky a pekne naservírujeme.
Na jedenie sa používajú čínske paličky. Pomocou nich namáčame kúsky do vasabi, rozriedenej sójovou omáčkou.
Ako príloha sa k suši hodí nakladaný zázvor a čaj. (rk)
Foto - Katarína Repčáková