(Chutí viac ako káva, ktorú pri pohostení obyčajne podávame a na záver často nahradí múčnik.)
150 g horkej čokolády, 1 PL kakaa, 5 dl mlieka, palička škorice, 1 hviezdička badiánu, rum, šľahačka
V hrnčeku povaríme mlieko so škoricou a badiánom, necháme spolu asi 15 min. lúhovať.
V plochej nádobe rozpustíme nalámanú čokoládu a kakao a keď je zmes polotekutá, pridáme zohriate mlieko. Prísady vyberieme a pomaly zohrievame. Takto pripravený nápoj treba hneď rozdeliť do šálok a pridať rum a šľahačku.
Horúce sladké hrušky s pikantnou náplňou
4 zrelé hrušky, 10 Dag Nivy, 10 Dag kryštálového. cukru (trocha na posypanie), 8 Dag masla, 2 dl bieleho vina, 5 lyžíc balzamikového octu, nasekané opražené mandle na posypanie
V plochom hrnci rozpustíme cukor, skaramelizujeme ho a pridáme maslo.
Keď hmota zhnedne, prileje sa víno a povarí sa. Hrušky rozpoltíme, lyžičkou vyberieme jadrovník, položíme rezom dolu do karamelu a povaríme asi 5 minút. Hrušky otočíme, posypeme troškou cukru, vložíme do rúry, vyhriatej na 190 stupňov a pečieme do zlatista (ak sa karamel vyvaril, podliať vodou). Hotové hrušky vyberieme, naplníme postrúhanou Nivou. Do zvyšku karamelu pridáme balzamikový ocot a povaríme do zhustnutia. Nalejeme ho na tanierik a do toho dáme hrušky, ktoré posypané mandľami sa hneď podávajú.
Jahody po švédsky
Umyté jahody dobre pocukrujeme a zalejeme v jednotlivých miskách troškou rumu. Vložíme do chladničky na 1 - 2 hodiny, potom dáme navrch hustú kyslú smotanu, ktorú ešte trocha pocukrujeme.
Zmrzlina v torte
Do rozrezaného a mierne vydlabaného tortového korpusu dáme mrazenú zmrzlinu alebo nanukovú tortu bez čokolády. Boky utesníme a na plechu na to nastriekame našľahaný sneh zo 4 vajec a 10 Dag práškového cukru, aby všetko pokryl.
Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme, až kým mierne nezhnedne. Ihneď sa podáva, zmrzlina ostane studená. Pre zvýšenie efektu sa povrch ešte môže oflambovať.
Elena Ždímalová
Miešané ovocie s tvarohovým krémom
5 vajec, 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, kypriaci prášok do pečiva, 150 g ovocia na ozdobenie.
Krém: 250 g jemného tvarohu, 75 g masla, 75 g práškového cukru, 100 ml šľahačkovej smotany, 10 g vanilkového cukru
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, zľahka premiešame a na veľkom plechu vystlanom papierom na pečenie upečieme piškótový plát.
Z vychladnutého korpusu povykrajujeme formičkou kolieska. Dvojice naplníme krémom a spojíme. Väčšie plody ako broskyne a marhule pokrájame na mesiačiky, menšie ako maliny, ríbezle a čučoriedky použijeme celé. Spojené kolieska ešte potrieme tenkou vrstvou tvarohového krému, do stredu poukladáme rôzne druhy ovocia.
Potom pomocou vrecúška s ozdobnou rúrkou nastriekame po obvode každého zákusku z krému venček. Krém si pripravíme tak, že pretretý alebo rozmixovaný tvaroh vymiešame s maslom, s práškovým a vanilkovým cukrom a napokon pridáme šľahačku, ktorá krému pridá vláčnejší a ľahší charakter.
(as)