Tomuto neodoláte

Aj keď je zdravé leto zelenina a pramenitá voda, skúste. Ak veľa chodíte a plávate, môžete si to dovoliť.Čokoláda na starodávny spôsob

(Chutí viac ako káva, ktorú pri pohostení obyčajne podávame a na záver často nahradí múčnik.)

150 g horkej čokolády, 1 PL kakaa, 5 dl mlieka, palička škorice, 1 hviezdička badiánu, rum, šľahačka

V hrnčeku povaríme mlieko so škoricou a badiánom, necháme spolu asi 15 min. lúhovať.

V plochej nádobe rozpustíme nalámanú čokoládu a kakao a keď je zmes polotekutá, pridáme zohriate mlieko. Prísady vyberieme a pomaly zohrievame. Takto pripravený nápoj treba hneď rozdeliť do šálok a pridať rum a šľahačku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Horúce sladké hrušky s pikantnou náplňou

4 zrelé hrušky, 10 Dag Nivy, 10 Dag kryštálového. cukru (trocha na posypanie), 8 Dag masla, 2 dl bieleho vina, 5 lyžíc balzamikového octu, nasekané opražené mandle na posypanie

V plochom hrnci rozpustíme cukor, skaramelizujeme ho a pridáme maslo.

Keď hmota zhnedne, prileje sa víno a povarí sa. Hrušky rozpoltíme, lyžičkou vyberieme jadrovník, položíme rezom dolu do karamelu a povaríme asi 5 minút. Hrušky otočíme, posypeme troškou cukru, vložíme do rúry, vyhriatej na 190 stupňov a pečieme do zlatista (ak sa karamel vyvaril, podliať vodou). Hotové hrušky vyberieme, naplníme postrúhanou Nivou. Do zvyšku karamelu pridáme balzamikový ocot a povaríme do zhustnutia. Nalejeme ho na tanierik a do toho dáme hrušky, ktoré posypané mandľami sa hneď podávajú.

SkryťVypnúť reklamu

Jahody po švédsky

Umyté jahody dobre pocukrujeme a zalejeme v jednotlivých miskách troškou rumu. Vložíme do chladničky na 1 - 2 hodiny, potom dáme navrch hustú kyslú smotanu, ktorú ešte trocha pocukrujeme.

Zmrzlina v torte

Do rozrezaného a mierne vydlabaného tortového korpusu dáme mrazenú zmrzlinu alebo nanukovú tortu bez čokolády. Boky utesníme a na plechu na to nastriekame našľahaný sneh zo 4 vajec a 10 Dag práškového cukru, aby všetko pokryl.

Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme, až kým mierne nezhnedne. Ihneď sa podáva, zmrzlina ostane studená. Pre zvýšenie efektu sa povrch ešte môže oflambovať.

Elena Ždímalová

Miešané ovocie s tvarohovým krémom

5 vajec, 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, kypriaci prášok do pečiva, 150 g ovocia na ozdobenie.

SkryťVypnúť reklamu

Krém: 250 g jemného tvarohu, 75 g masla, 75 g práškového cukru, 100 ml šľahačkovej smotany, 10 g vanilkového cukru

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, zľahka premiešame a na veľkom plechu vystlanom papierom na pečenie upečieme piškótový plát.

Z vychladnutého korpusu povykrajujeme formičkou kolieska. Dvojice naplníme krémom a spojíme. Väčšie plody ako broskyne a marhule pokrájame na mesiačiky, menšie ako maliny, ríbezle a čučoriedky použijeme celé. Spojené kolieska ešte potrieme tenkou vrstvou tvarohového krému, do stredu poukladáme rôzne druhy ovocia.

Potom pomocou vrecúška s ozdobnou rúrkou nastriekame po obvode každého zákusku z krému venček. Krém si pripravíme tak, že pretretý alebo rozmixovaný tvaroh vymiešame s maslom, s práškovým a vanilkovým cukrom a napokon pridáme šľahačku, ktorá krému pridá vláčnejší a ľahší charakter.

SkryťVypnúť reklamu

(as)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 213
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 156
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 007
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 135
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 108
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 548
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 024
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 639
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu