400 g hrubej múky, 1 vajce, voda, soľ, 500 g čerešní, 250 g tvarohu, 50 g cukru, 40 g masla
Do múky prilejeme vodu, pridáme vajce, soľ a zamiesime redšie cesto, do ktorého zamiešame umyté a odstopkované čerešne. Časť cesta dáme na doštičku a pomocou noža alebo lyžičky nahádžeme do vriacej vody halušky. Dávame pritom pozor, aby v každej haluške bola jedna čerešňa. Keď vyplávajú na povrch vody, sú uvarené. Scedíme ich, posypeme tvarohom a cukrom a polejeme maslom. Na prípravu použijeme čiernu a malú odrodu zrelých čerešní.
Plnené jahody
300 g jahôd, 100 g smotanového syra, 50 g masla, 5 cl smotany
Smotanový syr vymiešame s maslom a so smotanou na ľahkú penu. Očistené a osušené veľké jahody prekrojíme napoly a vždy dve polovičky spojíme penou.
Ríbezľový osúch s posýpkou
400 g hrubej múky, 20 g droždia, 1 vajce, 20 g cukru, 50 g rastlinného tuku, soľ, mlieko, 300 g ríbezlí.
Posýpka: 30 g práškového cukru, 30 g masla, 30 g hrubej múky
Do múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, soľ, vajce, tuk na pečenie, vlažné mlieko a vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť. Vykysnuté cesto dáme na vymastený plech, roztlačíme po celej ploche, posypeme odstopkovanými ríbezľami a navrch položíme posýpku. V predhriatej rúre upečieme. Hotový osúch pokrájame a posypeme cukrom. Posýpku si pripravíme tak, že maslo rozdrobíme s práškovým cukrom a hrubou múkou.
Zaváraný melón
1 zrelý červený melón, 1 a 3/4 l vody, 500 ml octu, 300 g kryštálového cukru, 1 balíček konzervačného prostriedku
Melón pokrájame a červenú dužinu skonzumujeme. Zelenú šupku odstránime a bielu tuhú dužinu pokrájame na kocky. Z vody, cukru, octu a konzervačného prostriedku uvaríme nálev a necháme ho vychladnúť. Pokrájanú dužinu naložíme do umytých pohárov a zalejeme nálevom. Poháre uzavrieme a sterilizujem 20 minút. Z hrnca vyberieme až po úplnom vychladnutí.
Piškótová misa s čerešňami
2 balíky piškót, 1 kg čerešní, 250 ml smotany na šľahanie.
Krém: 300 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 10 g maizeny, 4 žĺtky, 100 g práškového cukru
Najprv si pripravíme krém. Do mlieka dáme maizenu, žĺtky a vanilkový i práškový cukor a všetko dobre premiešame. Rajnicu alebo misu z jenského skla vložíme do nádoby s vriacou vodou a uvaríme hustý krém. Ak je veľmi hustý, prilejeme trochu mlieka. Do sklenenej misy dáme vrstvu piškót, ktoré potrieme žĺtkovým krémom a posypeme umytými a očistenými čerešňami. Vrstvy opakujeme, kým ingrediencie neminieme, poslednou je vrstva piškót, ktorú natrieme krémom. Misu uložíme na chladné miesto na niekoľko hodín. Pred podávaním vyklopíme na veľký tanier a ozdobíme šľahačkou a čerešňami.
Ľadový jahodový punč
500 ml jahodovej zmrzliny, 100 ml sladkej šľahačkovej smotany, 150 g jahôd, 400 ml červeného vína
Do vysokých pohárov rozdelíme zmrzlinu, pokrájané jahody, červené víno a tekutú sladkú smotanu. Nemiešame. Ak chceme, aby pohostenie vyzeralo efektnejšie, ešte pred porciovaním si okraje pohárov omočíme v plytkej miske s vodou a potom do ďalšej s vrstvou jemného kryštálového cukru. Ten sa pekne zachytí a vytvorí venček, ktorý po vyparení vody ku sklu priľnie.
Text a foto - Alžbeta Slováková