Sladké letné dobroty

Čerešňové halušky s tvarohom

400 g hrubej múky, 1 vajce, voda, soľ, 500 g čerešní, 250 g tvarohu, 50 g cukru, 40 g masla

Do múky prilejeme vodu, pridáme vajce, soľ a zamiesime redšie cesto, do ktorého zamiešame umyté a odstopkované čerešne. Časť cesta dáme na doštičku a pomocou noža alebo lyžičky nahádžeme do vriacej vody halušky. Dávame pritom pozor, aby v každej haluške bola jedna čerešňa. Keď vyplávajú na povrch vody, sú uvarené. Scedíme ich, posypeme tvarohom a cukrom a polejeme maslom. Na prípravu použijeme čiernu a malú odrodu zrelých čerešní.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Plnené jahody

300 g jahôd, 100 g smotanového syra, 50 g masla, 5 cl smotany

Smotanový syr vymiešame s maslom a so smotanou na ľahkú penu. Očistené a osušené veľké jahody prekrojíme napoly a vždy dve polovičky spojíme penou.

Ríbezľový osúch s posýpkou

400 g hrubej múky, 20 g droždia, 1 vajce, 20 g cukru, 50 g rastlinného tuku, soľ, mlieko, 300 g ríbezlí.

Posýpka: 30 g práškového cukru, 30 g masla, 30 g hrubej múky

Do múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, soľ, vajce, tuk na pečenie, vlažné mlieko a vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť. Vykysnuté cesto dáme na vymastený plech, roztlačíme po celej ploche, posypeme odstopkovanými ríbezľami a navrch položíme posýpku. V predhriatej rúre upečieme. Hotový osúch pokrájame a posypeme cukrom. Posýpku si pripravíme tak, že maslo rozdrobíme s práškovým cukrom a hrubou múkou.

SkryťVypnúť reklamu

Zaváraný melón

1 zrelý červený melón, 1 a 3/4 l vody, 500 ml octu, 300 g kryštálového cukru, 1 balíček konzervačného prostriedku

Melón pokrájame a červenú dužinu skonzumujeme. Zelenú šupku odstránime a bielu tuhú dužinu pokrájame na kocky. Z vody, cukru, octu a konzervačného prostriedku uvaríme nálev a necháme ho vychladnúť. Pokrájanú dužinu naložíme do umytých pohárov a zalejeme nálevom. Poháre uzavrieme a sterilizujem 20 minút. Z hrnca vyberieme až po úplnom vychladnutí.

Piškótová misa s čerešňami

2 balíky piškót, 1 kg čerešní, 250 ml smotany na šľahanie.

Krém: 300 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 10 g maizeny, 4 žĺtky, 100 g práškového cukru

Najprv si pripravíme krém. Do mlieka dáme maizenu, žĺtky a vanilkový i práškový cukor a všetko dobre premiešame. Rajnicu alebo misu z jenského skla vložíme do nádoby s vriacou vodou a uvaríme hustý krém. Ak je veľmi hustý, prilejeme trochu mlieka. Do sklenenej misy dáme vrstvu piškót, ktoré potrieme žĺtkovým krémom a posypeme umytými a očistenými čerešňami. Vrstvy opakujeme, kým ingrediencie neminieme, poslednou je vrstva piškót, ktorú natrieme krémom. Misu uložíme na chladné miesto na niekoľko hodín. Pred podávaním vyklopíme na veľký tanier a ozdobíme šľahačkou a čerešňami.

SkryťVypnúť reklamu

Ľadový jahodový punč

500 ml jahodovej zmrzliny, 100 ml sladkej šľahačkovej smotany, 150 g jahôd, 400 ml červeného vína

Do vysokých pohárov rozdelíme zmrzlinu, pokrájané jahody, červené víno a tekutú sladkú smotanu. Nemiešame. Ak chceme, aby pohostenie vyzeralo efektnejšie, ešte pred porciovaním si okraje pohárov omočíme v plytkej miske s vodou a potom do ďalšej s vrstvou jemného kryštálového cukru. Ten sa pekne zachytí a vytvorí venček, ktorý po vyparení vody ku sklu priľnie.

Text a foto - Alžbeta Slováková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 215
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 177
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 007
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 139
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 091
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 551
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 024
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 639
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu