Sedem chodov ovocného menu

V biblii vraj vôbec nešlo o jablko. Niekto vraví, že to bola dula, iný obhajuje broskyňu, grapefruit či dokonca paradajku. Pokojne to však mohla byť aj marhuľa, čerešňa, ringlota, malina alebo višňa. Všetky totiž dostali do vienka také božské chute, ...

V biblii vraj vôbec nešlo o jablko. Niekto vraví, že to bola dula, iný obhajuje broskyňu, grapefruit či dokonca paradajku. Pokojne to však mohla byť aj marhuľa, čerešňa, ringlota, malina alebo višňa. Všetky totiž dostali do vienka také božské chute, vône a farby, že určite stálo za to dať sa pre ne vyhnať aj z raja.

Ovocie a dezert - to je spojenie nanajvýš pevné, láskyplné a verné. Ale pokročilý kulinár vie, že deti bohyne Pomony sa znesú aj so slanými či štipľavými chuťami a niet chodu v kompletnom obedovom menu, kde by sa nenašlo pre ne miesto. Veď jahody, vodový melón, čučoriedky a čerešne jedlo krásne ozdobujú, broskyne a maliny ho zvláštne dochucujú, marhule a žlté melóny zahusťujú a osladzujú, ríbezle, višne, brusnice a rebarbora zase osviežujú. Mohlo by to trebárs vyzerať aj takto:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

STUDENÉ PREDJEDLO

* šunkové rolky s plnkou zo šľahačky, chrenu a marhúľ

(ovocie treba dobre roztlačiť alebo nakrájať na kúsky),

* syrová roláda s náplňou z taveného syra, tvarohu,

byliniek a červeného ovocia,

* "puding" zo studenej hydinovej pečienky a žltého

melónu (stačí zmixovať a vložiť na dve hodinky

do mištičiek),

* jednohubky s rôznymi bielymi nátierkami, ozdobené ríbezľami, čučoriedkami alebo lesnými jahodami.

TEPLÉ PREDJEDLO

* omeleta naplnená alebo natretá zmesou z roztlačeného cesnaku a broskyne,

* teplé lokše s masťou a rozmixovanou dusenou rebarborou,

* cestoviny s hlivovo-broskyňovou omáčkou (najprv

treba uvariť posekané hlivy, zahustiť ich bešamelom

a do omáčky vmiešať pokrájané ovocie),

* palacinky plnené paštétou z údeného mäsa a žltého     melónu,
* šalát z kociek fety, nakrájaného cesnaku, olivového     oleja a povarených čiernych ríbezlí,

* vyprážané šampiňónové klobúky, plnené zmesou

SkryťVypnúť reklamu

mierne podusených bobuľovín.

POLIEVKA

* ovocné polievky z malín, višní, egrešov, ríbezlí, černíc, čerešní, marhúľ i broskýň (zahustené múkou

a zjemnené mliekom) obľubujú najmä v Poľsku

a Nemecku; v Izraeli určite príde na stôl marak

peyrot - studená ovocná polievka z jahôd, červeného melónu, broskýň, hrozna, jabĺk, pomarančovej šťavy

a kyslej smotany.

HLAVNÉ JEDLO

* údené kuracie stehienka s hladkou omáčkou

z červeného alebo čierneho ovocia,

* cigánske rebierko s hojne aromatizovaným ovocným želé (k jedlu už netreba žiadnu ďalšiu prílohu),

* rizoto z kreviet, nakrájaných marhúľ a broskýň,

* ražniči, na ktorom sa striedajú pikantné mäsové guľky so sladkými guľkami zo žltého melónu,

* divinový či hovädzí guláš s ríbezľami, višňami

SkryťVypnúť reklamu

a brusnicami,

* morčacie prsia alebo kapsa z bôčika plnená

višňovo-syrovou zmesou

* jahňacie medailónky s marhuľovo-egrešovým čatní (Pór a cesnak na jemno nasekáme a vložíme

do rozohriateho oleja, pridáme nakrájané papričky, vývar a marhule s egrešmi, ktoré sme predtým posypali soľou. Varíme, kým nevznikne hustá omáčka. Ak treba, dochutíme štipkou cukru a kvapkou citrónovej šťavy.)

* vykostené plátky ryby (najlepšie z väčšieho druhu)

s krátko podusenými trnkami.

DEZERT

* polovice marhúľ, nektariniek a broskýň i lodičky

z vodového a žltého melóna plnené pudingom z iného ovocia,

* zmrzlina z rozmixovaného banánu a mrazených jahôd,

* desiatky ovocných koláčov či zákuskov s ovocnými

plnkami.

SNACK

* taštičky z lístkového cesta plnené plesňovým syrom

SkryťVypnúť reklamu

a višňami,

* kocky ementálu a čerstvej hrudky ozdobené ovocím,

* vyprážané guľky zo zemiakovej kaše a varenej rebarbory,

* pagáčiky z kysnutého cesta a ríbezlí.

NÁPOJE

* koktail z mlieka a ovocia,

* domáca ovocná limonáda či likér,

* šumivá klasika, napríklad, jahody a vodový melón

v šumivom víne alebo čerstvá obmena Kir Royal -

slávneho koktailu zo šumivého vína a ríbezľového likéru.

Pikantné rajské jablká

4 väčšie paradajky, 100 g plesňového syra, 100 g tvarohu, 100 g žltého melónu (môžu byť aj marhule alebo broskyne), strúčik cesnaku, čili paprička

Syr rozdrobíme a zmixujeme s tvarohom, cesnakom, papričkou i ovocím. Paradajkám odrežeme vršky, vydlabeme ich (zrniečkové vnútro potom použijeme do niektorej červenej omáčky alebo do gulášu) a naplníme krémom.

SkryťVypnúť reklamu

Závitky v syrovo-ríbezľovej omáčke

200 g mäkkého syra, 50 g taveného syra, 0,2 l mlieka, 0,1 l smotany na šľahanie, 50 g červených ríbezlí, 30 g škrobovej múčky, soľ, mleté biele korenie, maslo na zjemnenie omáčky

Postrúhaný mäkký syr a tavený syr zamiešame do mlieka a smotany. Omáčku okoreníme a necháme variť, kým sa syr nerozpustí. Vsypeme očistené ríbezle, zahustíme škrobovou múčkou, rozmiešanou v troche mlieka a pomaly varíme. Plátky kuracích či morčacích prsičiek osolíme, zakrútime a zopneme grilovacími ihlicami. Opečieme a ihneď podávame v teplej omáčke.

Text a foto - Soňa Hudecová-Podhorná

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 440
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 265
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 035
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 343
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 699
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 2 409
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 011
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 777
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu