Aké mäso zásadne v lete nekupovať? Mleté mäso (najmä v supermarketoch) pravdepodobne nie je celkom čerstvé. Namleté, okorenené, zabalené vo fólii zákazníka pomýli. Nekupujte ani mäsá naporciované a vopred upravované na grilovanie. Korenie a štipľavá paprika znemožnia identifikovať čerstvosť.
Mäso nesmie byť slizké, má mať sviežu farbu (hoci i tu hypermangán dokáže urobiť divy) svalovina by mala byť pevná, pri tlaku by sa nemali vlákna mäsa rozchádzať, ale držať spolu. Pri kúpe sa presvedčte, či mäso je uložené v chladiacich boxoch aj či k nemu nemá prístup hmyz. Muchy - mäsiarky dokážu za krátku chvíľu mäso znehodnotiť. V lete sa radšej vyhnite mäsovým výrobkom, do ktorých vôbec nevidíte a na povrchu nemusia javiť známky znehodnotenia.
Ak si v lete zájdete na príjemnú večeru do reštaurácie, zvážte, či stojí zato riskovať s mletými mäsami, rôznymi podobami soté, do ktorých sa pridáva rôzne, až neuveriteľné korenie na prekrytie chuti. Nechcem strašiť, ale osobné skúsenosti z reštaurácií ma vyprovokovali mať sa na pozore. Ak nepoznáte kvalitu reštaurácie a neviete sa spoľahnúť na kvalitu mäsa, vynechajte všetky špeciality šéfkuchára a to rovnako mleté, ako krájané. Za niekoľko dní sa z nepoužitých obalených rezňov zmyl trojvrstvový obal, mäso dostalo nakrájaním podobu soté a skončilo štipľavé v zemiakovej placke ako čertovská pochúťka. Odniesol si to žalúdok. Nekvalitné mäso môže spôsobiť nielen žalúdočné problémy, ale aj otravy botulotoxínom - mäsá v konzervách žltačku, salmonelózu a iné vážne choroby.
Autor: Milena Čeganová