Jedlému gaštanu sa vo vinohradníckych oblastiach darí. FOTO - AUTOR |
jarabiny, jedlé gaštany a ďalšie.
Trávnik v tomto období rastie najbujnejšie, preto si vyžaduje častejšie kosenie. Pri pravidelnom ošetrovaní nadobudne pekný vzhľad a zároveň z neho odstraňujeme buriny. Trávnik občas prihnojíme, najmä dusíkatými hnojivami, lebo pri častom kosení sa z pôdy po následnom raste tráv odčerpáva veľa živín. Keď je sucho, trávnik zavlažujeme, lebo trávy korenia plytko a ich korene sa ľahko poškodzujú.
V júni zberáme koreninovú zeleninu, ako je napríklad majoránka, bazalka či saturejka. Rastliny však nezrezávame tesne nad povrchom pôdy. Takto budú znovu obrastať, čo umožní ďalší zber. Pozberanú vňať sušíme v tieni na dostatočne vetranom mieste. Z liečivých byliniek, ktoré pestujeme v záhradkách, zberáme kvet bazy čiernej, benedikt lekársky, listy brusníc a čučoriedok, dúšku materinu a tymiánovú, ibiš lekársky, jablčník obyčajný, levanduľu, ligurček, kvet lipy, mätu, medovku, nechtík, repík, rumanček, rutu, slez maurský, srdcovník, šalviu a iné.
Skorý kaleráb patrí medzi vyhľadávané jarné zeleniny. Je výdatným zdrojom vitamínu C a provitamínu A. Obsahuje viac železa ako špenát alebo hlávkový šalát. Odporúča sa jesť ho surový, ale vhodný je aj na prípravu polievok a prívarkov. Kaleráb pestujeme z priesad, ktoré vyprodukujeme v chránených priestoroch. Semená vysievame vo februári až v marci, priesady vysádzame začiatkom apríla. Buľvy začneme zberať vtedy, keď dosiahnu v priemere päť až šesť centimetrov. (pav)