V kuchyni s moderátorom: Petrom "Pinďom" Lengyelom

Peter "Pinďo" Lengyel spolu s bratom od malička pomáhal rodičom v kuchyni. "Čistenie zemiakov, zeleniny, prestieranie na stôl či umývanie riadu, to boli bežné činnosti, ku ktorým nás rodičia viedli. Nuž, nič nie je zadarmo. Ak sme chceli jesť, museli ...

Peter "Pinďo" Lengyel sa narodil v roku 1976 v Revúcej. Vyrastal v Rožňave a v Nitre, kde študoval na Univerzite Konštantína Filozofa. Už počas študentských čias sa objavil na televíznej obrazovke, kde uvádzal relácie S-Box nespite, Kapela na predaj, F15, Kuul Klub a Big Brother. Je aktívny športovec, miluje adrenalín a rýchlu jazdu autom.

Peter "Pinďo" Lengyel spolu s bratom od malička pomáhal rodičom v kuchyni. "Čistenie zemiakov, zeleniny, prestieranie na stôl či umývanie riadu, to boli bežné činnosti, ku ktorým nás rodičia viedli. Nuž, nič nie je zadarmo. Ak sme chceli jesť, museli sme pomáhať," spomína dnes moderátor.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vďaka pomocným prácam v kuchyni sa dostal aj k vareniu, ktoré dnes pre neho znamená radosť. "Varenie je pre mňa potešením, baví ma pripravovať niekomu chutné jedlo. Veď aj láska ide cez žalúdok, nie?"

Lásku k vareniu má zrejme v génoch, obaja jeho rodičia boli a stále sú výborní kuchári. "Otec dokázal aj z ničoho navariť fantastické jedlo, no a mama za ním v ničom nezaostávala."

Miloval všetko, čo rodičia navarili. "K mojim najobľúbenejším jedlám patrili bryndzové halušky, pirohy, francúzske zemiaky a grilované kura," hovorí moderátor. Obľúbené jedlá si našiel aj v školskej jedálni. "Chutili mi dukátové buchtičky, knedle s falošnou sviečkovou a zemiakový šalát s rybacím filé." Ak však boli na obed makové rezance, Peter Lengyel zostal v ten deň hladný. "Nikdy mi nechutili a zostalo mi to dodnes."

SkryťVypnúť reklamu

Zaváraná uhorka s čokoládovým pudingom

V detstve trávil v kuchyni veľa času. Za asistencie rodičov pripravovali spolu s bratom šaláty a radi vyprážali rezne. "Spomínam si na obdobie, keď som varil každý deň puding. Kombinoval som rôzne farby a chute. Bavilo ma to. Raz som chcel vyskúšať, či sa dá zladiť zaváraná uhorka a čokoládový puding. Zistil som a nikomu to neodporúčam."

Čas strávený v kuchyni nepovažoval za stratený, naopak, držal sa hesla, čo sa za mladi naučíš, v starobe akoby si našiel. Od osemnástich rokov už varí úplne sám. "Najčastejšie pripravujem krevetové cestoviny, čínu z morčaciny, stejky, šaláty, špenát, palacinky a syr na rôzne spôsoby."

K jeho kuchárskej dokonalosti vraj chýba iba pečenie. Aj to sa však chce naučiť, len si musí nájsť na to čas.

SkryťVypnúť reklamu

Rád experimentuje

V kuchyni rád experimentuje. Kuchárske knihy sú preňho len inšpiráciou, jedlá pripravuje podľa vlastnej chuti a fantázie. "Rád skúšam, čo ktorý recept znesie. Hrám sa s korením a kombinujem rôzne chute."

Má rád klasickú slovenskú kuchyňu, vie pripraviť aj halušky a pirohy.

Zo svetových kuchýň nemá žiadnu najobľúbenejšiu, v každej si však nájde aspoň jedno jedlo, ktoré mu chutí. "S radosťou ochutnám čokoľvek z ktorejkoľvek kuchyne. Vyhovuje mi pikantná maďarská kuchyňa s typickým halászlé, v japonskej milujem sushi, z bulharskej by som vyzdvihol tarator - jogurtovomliečnu polievku zo šalátových uhoriek. A nikdy neodmietnem dobrý brazílsky steak či talianske cestoviny," hovorí moderátor. Má veľmi rád aj morské špeciality, ktoré si vychutnáva najmä počas dovoleniek. "Zbožňujem krevety na cesnaku, chobotničkové prstienky aj mušle."

SkryťVypnúť reklamu

A aký vzťah má ku sladkému? "Sú obdobia, keď na sladké ani nepomyslím, ale v poslednom čase si s priateľkou po večeri radi pomaškrtíme na nutelle, kakaových rezoch, čokoláde či zmrzlinovom pohári."

Pochutí sa však aj na ovocí. Najradšej má jablká, kiwi a ananás.

Raňajky vo dvojici

Jeho deň sa začína spoločnými raňajkami s priateľkou. "Obyčajne si sadneme do kuchyne a dáme si naše obľúbené kornflejky s mliekom. A niekedy si urobíme aj výborné žemličky s prosciuttom crudom, rucollou, mozzarellou alebo iným syrom. Najčastejšie pijeme čaj alebo džús."

Kávu nepotrebuje, pije ju len občas a pre chuť. Smäd si zvykne hasiť džúsom, vineou alebo minerálkou. "Pri sledovaní futbalu si však doprajem aj tretinkové pivo."

SkryťVypnúť reklamu

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 667
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 443
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 367
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 437
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 644
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 951
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu