0,5 kg polohrubej múky, mlieko, 1 vajce (prípadne palacinky v prášku), soľ, čierne korenie, 2 lyžice rozmixovaného syra (najlepšie cottage cheese alebo Niva), pažítka, zelený kučeravý alebo iný šalát
Palacinky pripravíme obvyklým spôsobom Z múky, mlieka a vajca pripravíme palacinkové cesto, do ktorého pridáme soľ a čierne korenie. Na hotové palacinky poukladáme umyté šalátové listy a na ne cottage cheese (alebo rozmixovaný syr Niva), ktorý posypeme pažítkou. Palacinky zavinieme. Podľa fantázie ozdobíme šalátovými listami alebo čerstvo nasekanou pažítkou.
Sviečkový steak s cibuľou na červenom víne
2 malé cibule, pol lyžičky celého čierneho korenia, 400 g sviečkovice, 2 lyžice oleja,
2 lyžice masla, 100 ml červeného vína, soľ
Rúru nastavíme na najnižšiu teplotu a dáme do nej na chvíľu odstáť sviečkovicu prekrojenú na dve časti. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na plátky. Čierne korenie rozdrvíme v mažiariku (možno použiť aj nahrubo mleté čierne korenie). Sviečkovicu nakrájame a stejky osušíme papierovou utierkou. V panvici rozpálime olej, na ktorom prudko opečieme z obidvoch strán stejky (z každej strany asi 2 minúty). Mäso by sa nemalo pripiecť. Stejky neobraciame vidličkou, ale obracačkou. Potom pridáme do panvice lyžicu masla a stejky opekáme ešte 2 až 8 minút, podľa toho, nakoľko ich chceme mať prepečené. Osolíme, okoreníme a na chvíľu dáme odstáť do vyhriatej rúry. Do výpeku v panvici pridáme cibuľu a opečieme. Zalejeme vínom, necháme prevrieť. Za stáleho miešania pridávame po kúskoch studené maslo. Omáčku jemne osolíme, okoreníme a nalejeme na steaky. Podávame s opekanými alebo varenými zemiakmi.
Cestoviny s citrónovo-smotanovou omáčkou a krevetami
4 mladé cibuľky, 1 lyžička masla, soľ, mleté čierne korenie, 500 g cestovín, 200 g smotany, 1/8 l zeleninového vývaru, 3 lyžice citrónovej šťavy, 200 g malých olúpaných a uvarených kreviet, niekoľko lístkov bazalky
Vo veľkej panvici roztopíme maslo, na ktorom udusíme cibuľku pokrájanú na tenké rezančeky. Prilejeme smotanu, zeleninový vývar a citrónovú šťavu. Necháme pomaly variť a občas zamiešame. Postupne odparíme tekutinu, čím získame jemnú smotanovú omáčku. Dosolíme a dokoreníme. Nakoniec pridáme malé olúpané krevety, ktoré len zohrejeme, nevaríme, aby nezgumovateli. Medzitým uvaríme v osolenej vode cestoviny, ktoré zmiešame s omáčkou. Posypeme lístkami bazalky a za horúca podávame s červeným vínom a chlebom.