Recepty Petra Pinďa Lengyela

Slané syrové palacinky

0,5 kg polohrubej múky, mlieko, 1 vajce (prípadne palacinky v prášku), soľ, čierne korenie, 2 lyžice rozmixovaného syra (najlepšie cottage cheese alebo Niva), pažítka, zelený kučeravý alebo iný šalát

Palacinky pripravíme obvyklým spôsobom Z múky, mlieka a vajca pripravíme palacinkové cesto, do ktorého pridáme soľ a čierne korenie. Na hotové palacinky poukladáme umyté šalátové listy a na ne cottage cheese (alebo rozmixovaný syr Niva), ktorý posypeme pažítkou. Palacinky zavinieme. Podľa fantázie ozdobíme šalátovými listami alebo čerstvo nasekanou pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sviečkový steak s cibuľou na červenom víne

2 malé cibule, pol lyžičky celého čierneho korenia, 400 g sviečkovice, 2 lyžice oleja,

2 lyžice masla, 100 ml červeného vína, soľ

Rúru nastavíme na najnižšiu teplotu a dáme do nej na chvíľu odstáť sviečkovicu prekrojenú na dve časti. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na plátky. Čierne korenie rozdrvíme v mažiariku (možno použiť aj nahrubo mleté čierne korenie). Sviečkovicu nakrájame a stejky osušíme papierovou utierkou. V panvici rozpálime olej, na ktorom prudko opečieme z obidvoch strán stejky (z každej strany asi 2 minúty). Mäso by sa nemalo pripiecť. Stejky neobraciame vidličkou, ale obracačkou. Potom pridáme do panvice lyžicu masla a stejky opekáme ešte 2 až 8 minút, podľa toho, nakoľko ich chceme mať prepečené. Osolíme, okoreníme a na chvíľu dáme odstáť do vyhriatej rúry. Do výpeku v panvici pridáme cibuľu a opečieme. Zalejeme vínom, necháme prevrieť. Za stáleho miešania pridávame po kúskoch studené maslo. Omáčku jemne osolíme, okoreníme a nalejeme na steaky. Podávame s opekanými alebo varenými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny s citrónovo-smotanovou omáčkou a krevetami

4 mladé cibuľky, 1 lyžička masla, soľ, mleté čierne korenie, 500 g cestovín, 200 g smotany, 1/8 l zeleninového vývaru, 3 lyžice citrónovej šťavy, 200 g malých olúpaných a uvarených kreviet, niekoľko lístkov bazalky

Vo veľkej panvici roztopíme maslo, na ktorom udusíme cibuľku pokrájanú na tenké rezančeky. Prilejeme smotanu, zeleninový vývar a citrónovú šťavu. Necháme pomaly variť a občas zamiešame. Postupne odparíme tekutinu, čím získame jemnú smotanovú omáčku. Dosolíme a dokoreníme. Nakoniec pridáme malé olúpané krevety, ktoré len zohrejeme, nevaríme, aby nezgumovateli. Medzitým uvaríme v osolenej vode cestoviny, ktoré zmiešame s omáčkou. Posypeme lístkami bazalky a za horúca podávame s červeným vínom a chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 694
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 485
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 485
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 473
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 525
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 005
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 176
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu