Stále pozorujete rozdiel v službách, stravovaní a podobne medzi CZ a SK?
Z profesionálnej deformácie si neodpustím pár postrehov, ktoré ma sprevádzajú už niekoľko rokov.
Keď sme ešte pár rokov po 1989 navštívili hociktorú českú krčmu či priemerný podnik, opäť ma nesklamali.
Krčmou myslím ozaj krčmu na kraji dediny, v ktorej sa "odohrával život jej obyvateľov ". České krčmy ma vlastne nikdy nesklamali. Ponuka kvalitného, dobre načapovaného piva, prijateľných cien a čo je základ, slušného výberu domácich, ľudových jedál. A presne naopak to bolo hneď za hranicami, u nás.
Môj dobrý, o niečo starší priateľ hovorí: "Vieš Mojo, keď si za komunistov zastavil v českej krčme, dostal si dobré pivo, minimálne gulášovú polievku, utopencov, nakladaný hermelín, párky, vepřo, knedlo, zelo a pod. U nás polámané crackery alebo chipsy a pivo, z ktorého ťa minimálne prehnalo."
Odvtedy som navštívil neskutočne veľa podnikov či v CZ, alebo u nás a, bohužiaľ, mám pocit, že tu z toho trochu zostalo. Mnohé podniky sú veľmi profesionálne, druhé sa aspoň snažia to zachrániť improvizáciou personálu a pod. Aby sme sa však dostali na úroveň tých českých, budeme musieť ešte dlho pracovať, a hlavne sa netváriť, že sme pivová veľmoc. Nie je to o peniazoch, ale o ľuďoch.
Naposledy som sa o tom znova presvedčil priamo v Prahe. Podnik zvonka nič moc, vnútri obyčajne zariadený, ale obsluha a ponuka jedál či piva - klobúk dolu.
Pri poslednej návšteve kamarátov v NMNV sa ma naposledy opýtala servírka bez akéhokoľvek pozdravu či mihnutia brvou, keď som si zasadol za stôl: "Aj budete niečo chcieť?"
No comment.
lieskovsky.blog.sme.sk
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr