Vyrastené výhonky sa ľahko polámu. FOTO - (IT) |
Inak by sa pri prudkom vetre polámali, nepriniesli by úrodu a vinohradníkovi by vznikla škoda.Uvedený úkon začneme hneď vtedy, keď výhonky svojou dĺžkou o niečo presiahnu prvé "dvojdrôtie". Nikdy ho neodkladáme na víkend ani na neskoršie. Najlepšie je vykonávať ho priebežne počas vegetácie. Výhonky sa zastrkujú medzi dvojdrôtie zvisle nahor. Dôležité je aj rovnomerné rozmiestnenie každého výhonku, aby mal vymedzený svoj priestor a nekrížil sa s iným výhonkom. Ak tento postup nedodržíme, listová stena sa prehustí a mikroklíma viniča i dozrievania hrozna sa zhoršia. Dôsledné vykonanie tejto práce nám uľahčí aj ďalšie zelené práce (vylamovanie zálistkov, snímanie výhonkov). Je rovnako významná ako chemická ochrana viniča. Ing. PETER DRÁČ