V kuchyni s herečkou a speváčkou Katarínou Feldekovou

Keďže Katarína Feldeková je na materskej dovolenke, v kuchyni trávi pomerne veľa času, lebo vyvára pre svoju takmer trojročnú Aničku. Nemá s tým však problém, pretože varenie ju celkom baví. Akurát má občas výčitky kvôli vlastnému zdraviu. Má totiž ...

Katarína Feldeková (1978) vyštudovala hudobno-dramatický odbor na bratislavskom konzervatóriu, hosťovala vo viacerých slovenských divadlách. V divadle J. G. Tajovského vo Zvolene v inscenácii Smrť ružovom stvárnila francúzsku šansoniérku Edith Piaf, v trnavskom divadle účinkovala v operete Bella Rosa, v bratislavskom divadle Aréna v Žobráckej opere, v muzikále Mníšky milionárky a v kabarete Žltý balónik. Momentálne skúša na Novej scéne muzikál Neberte nám princeznú. Okrem divadla sa venuje aj šansónom, pravidelne vystupuje s kapelou Bratislavská káva a s klaviristom Jánom Kovaľom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ

Keďže Katarína Feldeková je na materskej dovolenke, v kuchyni trávi pomerne veľa času, lebo vyvára pre svoju takmer trojročnú Aničku. Nemá s tým však problém, pretože varenie ju celkom baví. Akurát má občas výčitky kvôli vlastnému zdraviu. Má totiž cukrovku a keďže dcérke nechce dávať umelé sladidlá, pri ochutnávaní sa nevyhne sladkému. Inak sa stravuje zdravo, pretože jej najzamilovanejším jedlom je zelenina na akýkoľvek spôsob. V tom je však v rodine osamotená. Jej partner Norbi miluje tradičnú, nezdravú prešporácku kuchyňu a otcovi, básnikovi Ľubomírovi Feldekovi, zase najviac ulahodí kapustou, knedľou a pečeným bravčovým.

Podľa toho, ako sa Katka zvŕta pri sporáku, vidno, že je skúsenou kuchárkou. Tvrdí, že je to vďaka mame Oľge Feldekovej.

SkryťVypnúť reklamu

"Vždy som bola veľký mamičkár, rovnako ako dnes moja Anička, aj ja som sa stále držala maminej sukne. Takže som sa jej motala popod nohy aj pri varení. Mama síce o sebe s obľubou tvrdí, že nevie príliš variť a jedáva len zemiaky a kapustu, ale nie je to pravda. Je výborná kuchárka a u nás doma sa vždy veľa varilo. Celé detstvo, keď sme obedúvali ešte ako pätnásťčlenná rodina, varila overené domácke recepty je toho veľa, je to rýchle a sýte. Takže často sme mávali jedlá zo šošovice, fazule, omáčky, klasické slovenské jedlá. V poslednom čase však mama štýl varenia zmenila a experimentuje. Banánové a jablkové omáčky, rôzne koreniny. Zemiaky a kapusta sú však u nás stále veľmi časté. Niežeby nevedela iné variť, ale my to máme najradšej."

SkryťVypnúť reklamu

Sladké obmedzenie

Katka varí rada, ale potrebuje k tomu pokoj a pohodu, aby sa mohla vyžívať v dochucovaní a vymýšľaní nových chutí. Dobre variť sa naučila aj napriek tomu, že má cukrovku, takže dnes ju už choroba takmer neobmedzuje.

"V podstate všetko sa dá uvariť a upiecť aj s náhradnými sladidlami. Snáď až na medovníky, ale zase med nie je pre mňa až taká katastrofa. Keď si dám jeden medovník, nič hrozné sa nestane. Pre Aničku však varím normálne s cukrom a keďže musím ochutnávať, ide potom môj cukor hore. Najmä preto, že sladké milujem. Aj teraz, varím paradajkovú polievku, a tú predsa musím poriadne osladiť, bez toho sa nedá. Musím sa krotiť, ale občas robím diétne chyby."

Šokujúca pochúťka

Keď sa Katka zaľúbila do muzikanta Norbiho a začali spolu žiť, vďaka jeho rodine spoznala trochu aj rómsku kuchyňu. Norbi rómske jedlá zbožňuje, Katka menej, lebo sú dosť nezdravé. Veľa tuku a masti, čierne korenie, štipľavé, zapražené omáčky. Dosť to pripomína maďarskú kuchyňu, ktorá je síce preslávená, ale od zásad zdravej výživy má ďaleko.

SkryťVypnúť reklamu

"Ja takéto jedlá príliš nemusím, hoci sú dobré. Napríklad si spomínam, ako ma prvý raz prekvapilo, keď som videla, ako varia paprikáš zo slepačích nôh. Pre mňa to bol trochu šok, hrniec plný paprčiek aj s pazúrmi, ako ich obhrýzali. Ale inak, svojho času sme tam skoro denne chodili na obedy či večere a celkove mi ich kuchyňa nepripadala veľmi odlišná od tradičnej bratislavskej, kde tiež prevažujú prívarky a omáčky, prehnane sa zahusťovalo múkou, používa sa veľa masti a oleja."

Tradičné rómske recepty varila najmä Katkina švagriná, od ktorej má recept aj na paprikáš so slepačích nôh. Ešte však nenašla odvahu vyskúšať ho.

"Skôr som si ho vypýtala pre jeho exotickosť, lebo predtým som obhrýzať kuracie či slepačie paprče nikoho nevidela."

SkryťVypnúť reklamu

Neskúsila ešte uvariť ani ďalšiu tradičnú rómsku pochúťku - goju, čo sú prasačie črevá, ktoré sa namiesto klobásovinou naplnia ochutenými zemiakmi a potom sa do chrumkava upečú v rúre.

"V rómskej kuchyni sa zemiaky na rozličné spôsoby používajú dosť často. Veľmi rada som mala čosi ako slovenskú fučku, teda vo vode uvarené zemiaky, ktoré sa v tej vode aj popučia, pridá sa múka a mieša sa, kým kaša nezačne pufkať. Na Orave sa to jedlo takto, no moja rómska rodina ešte kašu naleje na vymastený plech, na vrch sa nakrája veľa cibule, klobásy a dá sa to zapiecť do chrumkava."

Osamelá zeleninomilka

Na rodinných oslavách u Feldekovcov sa vraj najčastejšie robia rezne, tie však Katka príliš neobľubuje.

"Oveľa radšej mám mäso na prírodný spôsob alebo hoci aj dusené na vode. Teda, ak vôbec mäso, lebo ja ho veľmi rada nemám. Oveľa viac mi ulahodí udusená zelenina, ktorú milujem. Norbi sa spočiatku aj snažil jesť moje vegetariánske pochúťky, ale mäso má oveľa radšej. Ešte horší je však môj otec. Nedávno sme boli všetci traja spolu v Prahe a keďže som mala množstvo rozličnej zeleniny, začala som experimentovať. Podusila som ju, uvarila smotanovo-syrovú omáčku, navrstvila ju na cestoviny a dala zapiecť so syrom. Nevedela som sa toho dojesť, Norbi obetavo jedol so mnou, no otec uprednostnil zvyšky knedla-vepřa-zela z predchádzajúceho dňa. Ani neochutnal, ale ubezpečil ma, že keby bol vegetarián, iste by mu to chutilo."

SkryťVypnúť reklamu

Recepty Kataríny Feldekovej

Indické kura a` la Katka

Cibuľa, kuracie prsia, olivový olej, ananás, jablko, sladká smotana, karí korenie, soľ

Na oleji opražíme cibuľu, pridáme pokrájané a posolené kuracie prsia. Opražíme a potom pomaly dusíme. Pridáme kúsky ananásu a jabĺk a ešte chvíľu dusíme. Posypeme karí korením, vlejeme smotanu a necháme prevrieť. Podľa chuti môžeme dodať aj ďalšie exotické koreniny (kurkuma, zázvor).

Paprčkový paprikáš

Slepačie alebo kuracie nohy, cibuľa, masť, mletá červená paprika, smotana, soľ, čierne korenie, zátrepka z hladkej múky a masti

Na masti speníme cibuľu, pridáme umyté slepačie paprčky, podlejeme troškou vody a udusíme. Niekto pridáva aj pokrájanú paradajku, papriku prípadne kúsky opraženej slaniny. Posolíme, pridáme červenú papriku a smotanu a zahustíme zátrepkou z hladkej múky. Podávame s haluškami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 750
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 582
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 737
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 608
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 581
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 369
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 107
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 241
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu