Katarína Feldeková (1978) vyštudovala hudobno-dramatický odbor na bratislavskom konzervatóriu, hosťovala vo viacerých slovenských divadlách. V divadle J. G. Tajovského vo Zvolene v inscenácii Smrť ružovom stvárnila francúzsku šansoniérku Edith Piaf, v trnavskom divadle účinkovala v operete Bella Rosa, v bratislavskom divadle Aréna v Žobráckej opere, v muzikále Mníšky milionárky a v kabarete Žltý balónik. Momentálne skúša na Novej scéne muzikál Neberte nám princeznú. Okrem divadla sa venuje aj šansónom, pravidelne vystupuje s kapelou Bratislavská káva a s klaviristom Jánom Kovaľom.
FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Keďže Katarína Feldeková je na materskej dovolenke, v kuchyni trávi pomerne veľa času, lebo vyvára pre svoju takmer trojročnú Aničku. Nemá s tým však problém, pretože varenie ju celkom baví. Akurát má občas výčitky kvôli vlastnému zdraviu. Má totiž cukrovku a keďže dcérke nechce dávať umelé sladidlá, pri ochutnávaní sa nevyhne sladkému. Inak sa stravuje zdravo, pretože jej najzamilovanejším jedlom je zelenina na akýkoľvek spôsob. V tom je však v rodine osamotená. Jej partner Norbi miluje tradičnú, nezdravú prešporácku kuchyňu a otcovi, básnikovi Ľubomírovi Feldekovi, zase najviac ulahodí kapustou, knedľou a pečeným bravčovým.
Podľa toho, ako sa Katka zvŕta pri sporáku, vidno, že je skúsenou kuchárkou. Tvrdí, že je to vďaka mame Oľge Feldekovej.
"Vždy som bola veľký mamičkár, rovnako ako dnes moja Anička, aj ja som sa stále držala maminej sukne. Takže som sa jej motala popod nohy aj pri varení. Mama síce o sebe s obľubou tvrdí, že nevie príliš variť a jedáva len zemiaky a kapustu, ale nie je to pravda. Je výborná kuchárka a u nás doma sa vždy veľa varilo. Celé detstvo, keď sme obedúvali ešte ako pätnásťčlenná rodina, varila overené domácke recepty je toho veľa, je to rýchle a sýte. Takže často sme mávali jedlá zo šošovice, fazule, omáčky, klasické slovenské jedlá. V poslednom čase však mama štýl varenia zmenila a experimentuje. Banánové a jablkové omáčky, rôzne koreniny. Zemiaky a kapusta sú však u nás stále veľmi časté. Niežeby nevedela iné variť, ale my to máme najradšej."
Sladké obmedzenie
Katka varí rada, ale potrebuje k tomu pokoj a pohodu, aby sa mohla vyžívať v dochucovaní a vymýšľaní nových chutí. Dobre variť sa naučila aj napriek tomu, že má cukrovku, takže dnes ju už choroba takmer neobmedzuje.
"V podstate všetko sa dá uvariť a upiecť aj s náhradnými sladidlami. Snáď až na medovníky, ale zase med nie je pre mňa až taká katastrofa. Keď si dám jeden medovník, nič hrozné sa nestane. Pre Aničku však varím normálne s cukrom a keďže musím ochutnávať, ide potom môj cukor hore. Najmä preto, že sladké milujem. Aj teraz, varím paradajkovú polievku, a tú predsa musím poriadne osladiť, bez toho sa nedá. Musím sa krotiť, ale občas robím diétne chyby."
Šokujúca pochúťka
Keď sa Katka zaľúbila do muzikanta Norbiho a začali spolu žiť, vďaka jeho rodine spoznala trochu aj rómsku kuchyňu. Norbi rómske jedlá zbožňuje, Katka menej, lebo sú dosť nezdravé. Veľa tuku a masti, čierne korenie, štipľavé, zapražené omáčky. Dosť to pripomína maďarskú kuchyňu, ktorá je síce preslávená, ale od zásad zdravej výživy má ďaleko.
"Ja takéto jedlá príliš nemusím, hoci sú dobré. Napríklad si spomínam, ako ma prvý raz prekvapilo, keď som videla, ako varia paprikáš zo slepačích nôh. Pre mňa to bol trochu šok, hrniec plný paprčiek aj s pazúrmi, ako ich obhrýzali. Ale inak, svojho času sme tam skoro denne chodili na obedy či večere a celkove mi ich kuchyňa nepripadala veľmi odlišná od tradičnej bratislavskej, kde tiež prevažujú prívarky a omáčky, prehnane sa zahusťovalo múkou, používa sa veľa masti a oleja."
Tradičné rómske recepty varila najmä Katkina švagriná, od ktorej má recept aj na paprikáš so slepačích nôh. Ešte však nenašla odvahu vyskúšať ho.
"Skôr som si ho vypýtala pre jeho exotickosť, lebo predtým som obhrýzať kuracie či slepačie paprče nikoho nevidela."
Neskúsila ešte uvariť ani ďalšiu tradičnú rómsku pochúťku - goju, čo sú prasačie črevá, ktoré sa namiesto klobásovinou naplnia ochutenými zemiakmi a potom sa do chrumkava upečú v rúre.
"V rómskej kuchyni sa zemiaky na rozličné spôsoby používajú dosť často. Veľmi rada som mala čosi ako slovenskú fučku, teda vo vode uvarené zemiaky, ktoré sa v tej vode aj popučia, pridá sa múka a mieša sa, kým kaša nezačne pufkať. Na Orave sa to jedlo takto, no moja rómska rodina ešte kašu naleje na vymastený plech, na vrch sa nakrája veľa cibule, klobásy a dá sa to zapiecť do chrumkava."
Osamelá zeleninomilka
Na rodinných oslavách u Feldekovcov sa vraj najčastejšie robia rezne, tie však Katka príliš neobľubuje.
"Oveľa radšej mám mäso na prírodný spôsob alebo hoci aj dusené na vode. Teda, ak vôbec mäso, lebo ja ho veľmi rada nemám. Oveľa viac mi ulahodí udusená zelenina, ktorú milujem. Norbi sa spočiatku aj snažil jesť moje vegetariánske pochúťky, ale mäso má oveľa radšej. Ešte horší je však môj otec. Nedávno sme boli všetci traja spolu v Prahe a keďže som mala množstvo rozličnej zeleniny, začala som experimentovať. Podusila som ju, uvarila smotanovo-syrovú omáčku, navrstvila ju na cestoviny a dala zapiecť so syrom. Nevedela som sa toho dojesť, Norbi obetavo jedol so mnou, no otec uprednostnil zvyšky knedla-vepřa-zela z predchádzajúceho dňa. Ani neochutnal, ale ubezpečil ma, že keby bol vegetarián, iste by mu to chutilo."
Recepty Kataríny Feldekovej
Indické kura a` la Katka
Cibuľa, kuracie prsia, olivový olej, ananás, jablko, sladká smotana, karí korenie, soľ
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme pokrájané a posolené kuracie prsia. Opražíme a potom pomaly dusíme. Pridáme kúsky ananásu a jabĺk a ešte chvíľu dusíme. Posypeme karí korením, vlejeme smotanu a necháme prevrieť. Podľa chuti môžeme dodať aj ďalšie exotické koreniny (kurkuma, zázvor).
Paprčkový paprikáš
Slepačie alebo kuracie nohy, cibuľa, masť, mletá červená paprika, smotana, soľ, čierne korenie, zátrepka z hladkej múky a masti
Na masti speníme cibuľu, pridáme umyté slepačie paprčky, podlejeme troškou vody a udusíme. Niekto pridáva aj pokrájanú paradajku, papriku prípadne kúsky opraženej slaniny. Posolíme, pridáme červenú papriku a smotanu a zahustíme zátrepkou z hladkej múky. Podávame s haluškami.