Jedlo. Život s ním môže byť znesiteľne krásny. Za čas, odkedy povstal homo sapiens, sa jedlo okrem svojej najpodstatnejšej úlohy - pohonu živého organizmu - stalo aj meradlom kultúry. V spôsobe nadobúdania surovín, a ešte viac v samotnej konzumácii. Momentálne je jedlo téma navýsosť aktuálna. Je pôst a do Veľkej noci ostáva len pár týždňov.
Kým sa odborníci venujú kontroverzným diskusiám o klonovaní a geneticky upravených potravinách s vedomím, že aj tak sa nové "praktiky" derú nezadržateľne do sveta, laici sa nad tým radšej nezamýšľajú. Riešia otázky typu:
*sú zdravšie výdatné raňajky alebo obed?
*je výhodnejšia delená strava alebo zo všetkého trošku?
*špenát pre žalúdok, alebo moravského vrabca pre potešenie?
*čo je zárukou zdravého životného pocitu?
Nemáme čas!
Výskumy ukázali, že dobré raňajky zabezpečujú správne fungovanie imunitného systému. Keď včas nakŕmime "armádu" bielych krviniek, poradí si s nevítaným vírusovým nepriateľom raz-dva-tri. Väčšina dospelých na Slovensku však neraňajkuje a sústredí sa na obed. A hoci v porovnaní s minulosťou sú nám princípy racionálneho stravovania akoby známejšie, "nezodpovednosť" nášho správania sa takmer nezmenila. Nemáme čas!
Ak známe osobnosti o sebe hovoria, že si dávajú pozor na svoje stolovanie, môžeme si byť istí, že majú na mysli len teoretické východiská, prax je často oveľa prozaickejšia. Pri každodennom pracovnom strese a stále rýchlejšom životnom štýle naozaj obstoja vety z amerických filmov ako: "Keď sa uzdravíš, môj milý, uvarím ti to najdrahšie mrazené jedlo!"
Raňajky, obedy, večere. Kedy, koľko, ako? Také obedy - môžu byť slávnostné, pracovné, neformálne, romantické. Ale aj nezámerne pracovné, keď pri fazuľovej polievke dokončujete diskusie s kolegami, s ktorými chodievate do spoločnej jedálne. Obľúbená je aj obedňajšia prestávka bez jedla (zažehnávaná podvečerným zúfalým hltaním párka v rožku). Ako teda jedávajú známejší ľudia, ktorí žijú pracovne naplno a neplánujú sa vzdať svojho nasadenia?
Miss Slovensko 1994 Nikoleta Mészárosová:
Pracujem momentálne v Rimanskej Sobote, stravujem sa tam ako bežný človek. Denno-denne chodievam do hotela Zlatý býk na tradičný obed a večeru. Doma si už dám len ovocie. Špeciálnej strave nemám čas sa venovať. Usilujem sa byť striedma. Cez víkendy sa snažím neprejedať, ale keď pricestujem k rodičom, nič z toho neplatí. Mamina vyvára, a keby sme s bratom odmietali, bola by smutná. Okrem špenátu, huspeniny a mastných jedál zjem všetko. Už nie som typ šestnásťročného dievčaťa, aby som sa trýznila hladovaním.
Silvia Lakatošová:
Keď som v práci, tak sa vôbec nestravujem. Prídem domov a v chladničke vždy niečo nájdem. Počas víkendov, ak sa mi nahrnie práca, na jedlo vôbec nemyslím. Mamina to vie, preto nám vždy niečo prinesie. Napečenú štrúdlu, pre mojich spolupracovníkov kuriatka, šaláty a podobne. Stravujem sa absolútne nezdravo. Po prvýkrát jem zvyčajne okolo jedenástej, pol dvanástej v noci. Ohrejem si cestoviny a "zbodnem" ich aj so všetkým, čo mi padne za obeť. Zatiaľ to na mne nie je vidieť, pretože som v strese. Časom to však budem musieť zmeniť. Usilujem sa piť veľa tekutín.
Pavol Chovanec
moderátor Rock FM:
Veľakrát sa pristihnem, že som celý deň nič nejedol. Silvia (Lakatošová - pozn. red.) ma však naučila konzumovať viac zeleniny a menej mäsa. Takže si už zriedkavejšie dávam bravčové či hovädzie rezne. Uprednostňujem ryby a hydinu, ktoré zapíjam minerálkou.
Sisa Sklovská, speváčka:
Stravovanie je v mojom prípade katastrofálna téma, žiaden režim neexistuje. Najradšej jedávam okolo druhej v noci, keď sa vrátim z práce domov. Raňajky neabsolvujem, maximálne bublinkovú ľadovú sódu. Zatiaľ je to bez problémov a nechcem vedieť dokedy mi to vydrží.
Igor Timko, spevák skupiny No Name:
Snažím sa po šiestej nejesť, ale nedá sa to. Ja totiž jem, čo príde do cesty. Hlavne po koncerte som hladný. Na pumpe si dáme majonézový šalát, čomu náležite zodpovedá aj moje bruško. Ak raz budeme s kapelou veľmi slávni, bohatí a úspešní, potom si budeme môcť vybrať zdravé jedlá, dáme si voziť vodu z neviem akých prameňov, ale teraz som rád, že žijem.
Darina Rolincová, speváčka:
Nie som z vyvolených, ktorí môžu "zlupnúť" všetko. Ak si jeden deň doprajem zmrzlinu, na ďalší prísne strážim, čo dám do úst, nakoľko ma nebavia posilňovne. V rodine máme žalúdočné vredy, takže pri mojom spôsobe života ani nechcem vedieť, čo na to môj žalúdok. Prepadáva ma chuť na sladké, ale dám si len minimum. Na obed sa snažím jesť podľa princípov delenej stravy.
Rady starých mám
Helena Vondráčková, speváčka:
Sledujem rôzne kulinárske trendy, ale sójové mäso ma zatiaľ nezlákalo. Som zvyknutá jesť všetky druhy jedál, nie som ani vegetariánka, ani v mojom jedálničku neprevláda len mäso. Riadim sa babičkinou metódou: všetko s mierou.
Georg W. Bush, americký prezident:
Po incidente so zabehnutou omrvinkou z praclíka skonštatoval, že odteraz sa bude pri každom jedle riadiť odporúčaním starej mamy: vždy všetko poriadne požuť.
Pri jedle platí pravidlo: najdôležitejšie je, aby bolo. Na pozadí toho, že v súčasnosti dve miliardy ľudí hladujú, sú tony papiera, venovaného na propagáciu nových odtučňovacích metód, prinajmenšom opovážlivosťou. Pikantné sú však aj iné "drobnosti" z tej prosperujúcejšej časti sveta:
* Bývala úspešná tenistka, svojho času siedma v svetovom rebríčku žien, a exmanželka amerického miliardára Kirka Kerkoriana - Lisa Bonderová-Kerkorianová - sa obrátila na kalifornský súd, a požiadala pre svoju trojročnú dcérku výživné vo výške 320 000 dolárov mesačne. V súdnom pojednávaní vyčíslila potreby svojej dcérky Kiry, z čoho 102 000 dolárov plánuje vyčleniť za jedlo.
* Nepríjemné spomienky na príjemné zážitky ostali pätici zamestnancov londýnskej banky, ktorí dostali výpoveď za neprimerane vysokú útratu v honosnej reštaurácii. Za konzumáciu vína minuli viac ako dva milióny korún a bankový dom Barclay´s sa s nimi rozlúčil. Napriek tomu, že znalci pomerov naznačovali, že by bolo vhodné sa na verejnosti správať skromnejšie, bankári začali večierok fľašou Petrus Pomerol ročník 1945 za 11 600 libier. Jedlo si spestrili ďalším špičkovým vínom ročník 1946 za 9600 libier a skončili pri tretej fľaške z roku 1947, za ktorú zaplatili 12.300 libier. K múčniku si dali priniesť slávne Chateau d'Yquem 1900, které ich vyšlo na 9200 libier.
Západní výrobcovia pomaly prichádzajú na to, ako osloviť tých, ktorí sa rýchlemu jedlu doteraz vyhýbali. Stačilo, aby vypočuli tajné želania zákazníka - chutne sa najesť, nepribrať a nemať v žalúdku pumpu, ktorá počas pracovnej doby odsaje z hlavy všetku krv a s ňou aj kyslík a teda - schopnosť pracovať.
Sendviče:
Francúzski výrobcovia ponúkajú na trh nové sendviče, v ktorých je namiesto masla nízkotučný jogurt, odtučnená šunka, tvaroh alebo zelené fazuľky. Otázkou ostáva, čo by na to povedal štvrtý gróf zo Sandwichu John Montagua, podľa ktorého bolo toto jedlo pomenované. Tento bývalý člen britskej vlády z 18. storočia natoľko prepadol kartám a hazardným hrám, že nebol schopný sa od nich odtrhnúť ani v čase jedla. Z kuchyne si nechával priniesť pár kúskov studeného hovädzieho medzi topinkami...
Polievky:
Nová móda z Manhattanu, ktorý je domovom všetkého, čo vo svete letí, sú polievky. Už niekoľko rokov sa tu vedľa reťazca McDonaldov rozširujú polievkové bary, kde vám za chvíľu uvaria voňavú polievku. Ak chcete, môžete si ju vziať so sebou. Minulý rok začali podobné polievkové bary prenikať aj do Európy. V Paríži sa stali miestom, ktoré s obľubou navštevujú celebrity zo sveta módy a filmu. Napríklad módny návrhár Jean-Paul Gaultier je takmer denným hosťom jedného z nich.
Autor: Tina Čorná / Foto: Anna Olvecká, Peter Leginský, Archív TASR; použité zdroje: tasr, čtk