Na viniči odstraňujeme zbytočné výhonky. FOTO - AUTOR |
ie vody z pôdy znížime najmä kyprením a nastielaním organickej hmoty.
V máji sa rozhoduje o kvalite jadrového ovocia. V tomto období robíme ochranu drevín proti chrastavitosti a múčnatke. Vylomeniu vrúbľov na preštepených stromoch predchádzame vyväzovaním letorastov k opore. Ak sa viazací materiál zarezáva do kôry, uvoľníme ho. Jadroviny je vhodné počas diferenciácie kvetných pukov pre budúcoročnú úrodu prihnojiť dusíkom.
Na hriadky so zeleninou vysádzame teplomilnú zeleninu, najmä rajčiaky, ktoré sú otužilejšie ako paprika. Paprika je náročná na teplo, najvyššie teploty však potrebujú baklažány. Vysádzame tiež zeler a ružičkový kel. Ružičkový kel si vyžaduje dlhšie vegetačné obdobie na tvorbu kvalitných ružičiek. Neskoršou výsadbou zeleru predídeme podchladeniu priesad, ktoré vyvoláva tvorbu kvetov a znehodnocuje buľvy.
Na záhony vysádzame pripravené letničky, astry, begónie, stále kvitnúce gazánie, limonky, petúnky, šalvie a ďalšie druhy. Po vysadení záhon často zalievame, aby rastliny dobre zakorenili. Po 15. máji vynesieme do záhradky prezimované oleandre, citrónovníky a juky. Staršie rastliny presádzame po viacročných prestávkach. Rastliny prihnojíme špeciálnymi hnojivami (Mikrola, Harmavit). (pav)