Lenka Hriadeľová sa narodila v roku 1973 v Humennom. Je absolventkou hudobno-dramatického odboru konzervatória. Po skončení štúdia vyhrala konkurz na moderátorku Top rádia, pracovala vo Fun rádiu a v STV uvádzala relácie Klipmánia a No problém. V televízii JOJ moderovala IQ Test národa a reality šou Miliónový tanec, dnes moderuje Šport. Je držiteľkou ocenenia OTO 2003 v kategórii Moderátor športových programov. K jej koníčkom patrí šport a cestovanie. Je slobodná, má syna Samuela.
Lenka Hriadeľová varí skoro každý deň. Robí to rada, v kuchyni veľa experimentuje a hovorí, že varenie je umenie.
Do kuchárskeho umenia ju zaúčala od detstva mama. Vtedy ju to však veľmi nebavilo. "Keď som bola v puberte, nechcelo sa mi. Veď ktorej pätnástke sa chce stáť pri hrncoch? Dnes som jej však vďačná, že pri mne nestratila nervy a že ma v kuchyni veľa naučila."
Pravidelne začala variť až po narodení syna Samuela a kuchyňa sa postupne stala jej koníčkom. Hoci moderátorka býva s mamou, väčšinou varí len ona. "Mame aj synovi totiž najviac chutí to, čo navarím ja, a mňa to veľmi teší. Ale občas niečo navarí aj mama, je tiež dobrou kuchárkou," hovorí moderátorka.
Varenie s fantáziou
V kuchyni rada experimentuje. Ak si niekde prečíta recept, nechá sa ním len inšpirovať a jedlo pripraví podľa vlastnej fantázie. "Varenie je podľa mňa umenie," hovorí.
Varí takmer každý deň. Keď ráno vyprevadí syna do škôlky, ešte pred odchodom do práce navarí. S mamou pripravujú spolu jedálniček na celý týždeň a podľa toho robia aj nákupy. Pri varení však musí byť v kuchyni sama. "Vadí mi, ak mi do toho niekto rozpráva."
Jej kuchyňa je rýchla a zdravá. "Najčastejšie varím cestoviny s rôznymi omáčkami, ktoré dochucujem vlastnoručne vypestovanými bylinkami - bazalkou, mätou a petržlenom." Rada pripravuje aj zeleninové jedlá a kuracinu, napríklad kuracie mäso zapekané so syrom, k tomu zeleninu či varené zemiaky.
Jedlá dochucuje čerstvým korením, ktoré si namelie vždy, keď práve potrebuje, aby nevyprchalo. Občas robí aj hranolčeky, "pretože ich Samkovi niekto v škôlke pripomenie". Samko má však najradšej špagety s hocijakou omáčkou či prílohou. "Jedol by ich od rána do večera." Chutí mu ale aj zelenina, zemiaky a kuracie mäso.
Chutí jej slané a štipľavé
Lenka Hriadeľová vyrastala v rodine, kde sa varilo väčšinou podľa chutí jej otca, a tak si na ne privykla aj ona. Často mávali najmä kuracinu, divinu a ryby. "Dodnes mám rada slanšie a štipľavejšie jedlá, na aké som si zvykla v detstve. Sladkosti priam neznášam, preto ani nepečiem," hovorí moderátorka. V detstve nedokázala zjesť len špenát a špargľu. Odpor k špenátu prekonala po tom, ako si raz v reštaurácii objednala krémovú špenátovú polievku. "Bola fantastická. Špargľu však obchádzam. Pre mňa má akúsi pachuť," hovorí moderátorka, ktorá nemusí ani ryby. "Otec bol rybár, tak som sa ich v mladosti prejedla. Dnes si ich dám len občas. Zato na lososa mám chuť hocikedy."
K jej najobľúbenejším jedlám patria rôzne cestoviny, carpaccio s rukolou, grilovaný encián a prosciutto s orechmi, syrom a hroznom. Má rada aj syry, najmä plesňové, a nátierky - najmä bryndzovú a tuniakovú.
Zo zahraničných kuchýň jej najviac chutí talianska kuchyňa, ale aj čína. "Chutí mi v nej najmä kuracie mäso, zelenina, bambusové výhonky, huby a mrkva."
Raz do roka chodí na dovolenku k moru, kde si dopraje morské pochúťky. "Sú vždy čerstvé a vedia ich tam dobre a chutne pripraviť."
Diéty neuznáva
Denne vypije dve šálky pressa s mliekom. Z nápojov má najradšej ovocný džús, ale mama ju naučila piť čistú vodu. "Keby nebolo jej, môj pitný režim by bol hrozný. Jednoducho predo mňa položí pohár s vodou a nedebatuje."
Diéty neuznáva, je presvedčená, že po ich skončení sa kilá vrátia späť. Takže, hoci s mierou, dá si aj klobásku či slaninu. Postavu si udržiava radšej športovaním. Zahrá si hociktorý šport, pri ktorom je zábava, dokonca aj futbal.
Problémy s váhou mala len po pôrode syna, keď mala o štrnásť kíl viac ako teraz. "Váha sa mi upravila najmä dojčením a zmenou stravovacích návykov. Musela som si naštartovať metabolizmus, takže som začala jesť často, každé dve hodiny a v malých dávkach."
FOTO SME - PAVOL FUNTÁL