FOTO |
Z púpavy možno pripraviť jarný šalát. FOTO - IT
Medzi najužitočnejšie buriny patrí pŕhľava dvojdomá (žihľava). Z mladých výhonkov si môžeme pripraviť jarnú polievku alebo prívarok, podobne ako zo špenátu. Veľmi účinná je najmä ako droga v čerstvom i sušenom stave na prípravu záparov na výplachy ústnej dutiny, odvarov a nálevov (čaje). Čaje znižujú hladinu cukru v krvi, zbavujú organizmus škodlivých látok a pôsobia močopudne. Tinktúrou možno natierať miesta postihnuté reumatizmom. Vývarom z pŕhľavy s pridaním octu možno preplachovať vlasy proti vypadávaniu. V záhrade sa uplatní výluh z pŕhľavy na podporu rastu rastlín a na postrek proti voškám či chloróze ovocných drevín.
Vzácna je aj púpava lekárska , ktorá je bohatá na vitamíny, vápnik a železo (podobne ako pŕhľava). V kuchyni ju možno využiť na prípravu jarných šalátov. Nálev a vývar z listov i koreňov pôsobia ako antireumatikum, čistia pečeň od jedov, podporujú krvotvorbu a znižujú krvný tlak. Odvar z púpavy sa používa ako pleťová voda, vytekajúca mliečna šťava zo stonky omladzuje pokožku. V záhradke možno výluhom z rozdrvených koreňov a listov postrekovať porasty proti voškám, roztočcom a méram.
Vňať rebríčka obyčajného (myší chvost) slúži na prípravu čajov pri chorobách žalúdka, pečene i žlčníka, tinktúry proti ekzémom, plesniam a zápalom kože.
Vňať prasličky roľnej sa používa v geriatrii ako urologikum, odvar z nej je vhodný na postreky proti múčnatke, monilióze, roztočcom a voškám.
Z kapsičky pastierskej sa pripravuje odvar alebo tinktúra, ktoré pomáhajú pri ženských chorobách, ekzémoch a plesniach.
Z ďalších druhov burín sa vo fytoterapii uplatňuje napríklad lopúch väčší, lastovičník väčší, rumanček , ba dokonca aj pýr plazivý .
Výluh z uvedených nevysemenených burín možno použiť aj na zavlažovanie kompostu a na urýchlenie jeho zrenia.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, DrSc.