V suchších polohách je predpoklad častejšieho výskytu škodcov, vo vlhších zase chorôb. FOTO - MIROSLAVA CIBULKOVA |
, ktoré zapravíme hrabľami a pôdu pripravíme na sejbu alebo výsadbu. Na jar klíčiace buriny ničíme už pri príprave pôdy a v neskoršom období počas vegetácie, najmä plečkovaním, okopávaním, prípadne mulčovaním čiernou fóliou.
Prípravou pôdy podporíme poľnú vzchádzavosť pre priame sejby zeleniny. Vrchná vrstva pôdy (30 až 40 milimetrov) má mať jemnú štruktúru. Pod touto vrstvou sa vyžaduje primerane utvorený profil s kapilárnym prísunom pôdnej vlahy k vysiatemu osivu alebo vysadenej rastline. Pri dodržiavaní agrotechnických termínov, s ohľadom na počasie i pôdnu vlhkosť, možno minimalizovať zásahy do pôdy. Tým šetríme jej kvalitu i vlastnú prácu.
Pestovateľ by mal poznať vlastnosti pôdy aj na základe pôdneho rozboru. Podľa neho sa dá pomerne presne určiť obsah humusu, živín v pôde a potrebu hnojenia pre jednotlivé druhy zeleniny. Uprednostňuje sa použitie organických hnojív (maštaľný hnoj, kompost, zelené hnojenie, Lignofert, substráty na báze zeminy, piesku, produkty z kôry a drevín, listovka, hrabanka a podobne). Nedostatok organickej hmoty v pôde má dlhodobé negatívne následky pre jej úrodnosť. Nízky obsah organickej zložky spôsobuje zhutňovanie, okysľovanie pôdy a nízku úroveň užitočných biologických pochodov v pôde. Zelenina pestovaná na pôdach chudobných na organickú hmotu nemôže dostatočne využívať živiny ani z priemyselných hnojív. Pôdy s deficitnou organickou hmotou nie sú schopné intenzívne rozkladať zvyšky pesticídov ani rôznych škodlivín. Treba však vedieť aj to, ktoré zeleniny si nevyžadujú alebo neznášajú priame hnojenie maštaľným hnojom.
Priemyselné hnojivá považujeme za doplnkové. Používame ich v nevyhnutných množstvách podľa normatívov čistých živín na základe výsledkov pôdnych rozborov. Uprednostňujeme pomaly rozpustné hnojivá.
Keď je pôda pripravená na pestovanie a počasie nám to dovolí, začneme s výsevmi. Na tento účel sa odporúča použiť certifikované osivo so zárukou kvality. Na jeho obale má byť uvedený výrobca, identifikácia pôvodu osiva, klíčivosť, čistota, záruka do určitého dátumu a spôsob ošetrenia. Osivo z nelegálneho zdroja môže byť nekvalitné, s nízkou klíčivosťou a slabou čistotou. Pritom nie je zaručená pravosť odrody. Môže obsahovať prímesi nečistôt, semien burín a zárodkov chorôb. Kvalitné a morené osivá poskytujú vyrovnanejšie vzchádzanie a jednotnejší porast, s predpokladom vyššej úrody a kvality.
Pri výbere druhov a odrôd zelenín vychádzame z ich požiadaviek na podmienky prostredia. Treba vedieť, že v suchších polohách je predpoklad častejšieho výskytu škodcov, vo vlhších zase chorôb. Vo vyšších polohách sa viacej darí zelenine, ktorá znáša chlad, vlhko a hmly, napríklad hlúbovej zelenine. Naopak, plodová zelenina sa hodí do nízkych a teplých polôh. Správnym výberom odrôd s definovanou dĺžkou vegetačného obdobia môžeme dosiahnuť, že vo vyšších polohách úspešne vypestujeme aj plodovú zeleninu.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.