V kuchyni: s tlmočníčkou nepočujúcich Máriou Košútovou

Mária Košútová priznáva, že varenie nie je síce jej koníčkom, ale zato navarí, čo treba. "Jednoducho, uvarím, beriem to však skôr ako povinnosť." Myslí si, že vzťah k vareniu nezískala aj preto, že jej nepočujúcej mame záležalo viac na dcérinom vzdelaní,

PhDr. Mária Košútová sa narodila v roku 1956. Študovala pedagogika sluchovo postihnutých v Trnave a sociálnu prácu, odvtedy sa venuje riešeniu sociálnych problémov v živote sluchovo postihnutých. Pracuje na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR v oblasti problematiky zdravotne postihnutých. Je súdnou tlmočníčkou posunkovej reči, tlmočí Správy STV, je spoluautorkou videokaziet a CD s posunkovou rečou a publikácií z oblasti sluchovo postihnutých.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mária Košútová priznáva, že varenie nie je síce jej koníčkom, ale zato navarí, čo treba. "Jednoducho, uvarím, beriem to však skôr ako povinnosť." Myslí si, že vzťah k vareniu nezískala aj preto, že jej nepočujúcej mame záležalo viac na dcérinom vzdelaní, a tak ju z kuchyne skôr vyháňala. "Mala zásadu - ty sa uč, a ja navarím. Vtedy mi to neprekážalo, ale dnes mám na to iný názor. Mnohé z maminých jedál, ktoré som mala rada, neviem uvariť a recept na ne som dodnes neobjavila."

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď sa vo varení nevyžíva, v kuchyni sa zahanbiť nedá. Veľmi rada totiž pečie a zavára. Láska k príprave sladkostí vzišla z otcových chutí. "Mama varila výborne, ovládala všetky klasické jedlá, ale piekla iba občas, aj to kysnuté koláče. A otec mal veľmi rád krémové zákusky," spomína Mária Košútová. "Každý týždeň som mu ich preto vypekala, a to som mala len pätnásť rokov. Bavilo ma to, robím to dodnes, lebo aj môj manžel má rád sladké. Jeho najobľúbenejší je orechový nanukový zákusok."

Zberateľka receptov

Mária Košútová je odchovankyňou kuchárskych kníh a všetkých známych, ktorí v jej okolí varili. Dodnes sa vraj na mnohé recepty pýta, lebo sa drží zásady, že človek sa učí celý život.

"Rada zbieram recepty, kopu ich mám v počítači, niečo v škatuli a niečo aj úhľadne popísané v zošite. Môj muž tvrdí, že keby som ich chcela vyskúšať všetky, musela by som žiť najmenej stopäťdesiat rokov. Asi to teda nestihnem. Minule som už polovicu povyhadzovala. To bolo doma radosti!"

SkryťVypnúť reklamu

V sezóne je plná špajza

Košútovci záhradu nemajú, nemajú ani vlastnú úrodu, a tak je obľúbené zaváranie spojené s atmosférou bratislavských trhovísk. Mária Košútová sa po nich často prechádza a zavarí všetko, čo jej padne do očí a dobre zavonia. "Chodím a pozerám, aká zelenina sa mi páči, aká by sa mi práve do zásob hodila, nakúpim a potom s manželom už len zavárame: ovocie, šampiňóny, uhorky, miešanú zeleninu, fazuľku, robím kečup, detskú výživu, džemy, šťavu z čiernej bazy, rôzne sterilizované nátierky - škvarkové, hríbové, zeleninové. Keď je sezóna, máme plnú špajzu." Vie pripraviť dokonca aj zavarenú jablkovú nutelu.

V rodine sú obľúbené aj čerstvé šaláty.

Výpoveď za kilá

V kuchyni Márie Košútovej zaujal čestné miesto jej manžel. Veľmi rada ho tam nechá, varí vraj dobre a rád. "Mali sme s dcérou obdobie, keď nám každý deň navaril teplú večeru. Bolo to dosť náročné - v práci teplý obed, doma teplá večera, začalo to mať negatívne dôsledky - hmotnostné. Tak sme sa rozhodli, že ho z kuchyne musíme nejako dostať. Keďže je právnik, naformulovali sme mu v zmysle zákonníka práce výpoveď, jednoducho sme ho z kuchyne vyhodili. Môže variť už len v sobotu a nedeľu," smeje sa tlmočníčka. Manžel sa vraj rád necháva inšpirovať televíznymi programami o varení, ale nezabúda ani na tradičné recepty. "Z rodinnej kuchyne pripravuje napríklad špenát, ku ktorému robí pufajzle. Je to sendvič pokropený mliekom a vypražený v trojobale, k tomu špenát a mäso podusené na šťave. Vynikajúce."

SkryťVypnúť reklamu

Ako oklamať guláš

Rodinné chute sa občas nezhodujú, no aj to majú Košútovci vyriešené. Ženy uprednostňujú cestoviny a zeleninu, manžel je však v jedle prieberčivý, hlavne mäsový.

"V práci sa mu smiali, že keby kuchárky v jedálni varili len podľa neho, tak majú od pondelka do piatku guláš," hovorí Mária Košútová. "Doma to riešime tak, že keď navaríme to, čo má rád, časť z toho zamrazíme. A potom, keď si my dve s dcérou urobíme jedlo, ktoré nepatrí medzi jeho obľúbené, ani on nie je hladný."

FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 793
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 630
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 739
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 659
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 637
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 312
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 159
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 264
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu