1 kg bravčového stehna, čierne korenie, soľ, strúhanka,
3 vajíčka, olej, 1 lyžica horčice, 1 konzerva sterilizovaných šampiňónov a kukurice, 200 g tvrdého syra
Bravčové mäso nakrájame na rezne, posolíme, okoreníme. Do mikroténového vrecka dáme strúhanku, rezeň do nej zahrabeme a cez vrecko vyklepeme - každý rezeň zvlášť. Vyklepaný rezeň namočíme v rozšľahaných vajíčkach a opečieme na rozpálenom oleji. Potom jemne potrieme olejom pekáč, naukladáme doň opečené rezne, potrieme trochu horčicou (nemusí byť), pridáme sterilizované šampióny a kukuricu, podlejeme vývarom a posypeme postrúhaným syrom. Zakryjeme alobalom a pečieme asi 40 minút. Podávame s ryžou alebo hranolčekmi.
Manželov orechový nanuk
Cesto: 6 vajec, 450 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva,
150 g zomletých orechov, 300 g hrubej múky, uvarená silná káva.
Plnka: 1/4 litra mlieka, 3 polievkové lyžice hladkej múky,
250 g masla, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok, 2 balíčky vanilkového cukru.
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, pridáme 10 polievkových lyžíc vychladnutej kávy, najlepšie nesky. Potom pridáme prášok do pečiva, orechy, múku a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Všetko dáme na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech. Pečieme pomaly vo vyhriatej rúre na miernom ohni. Necháme vychladnúť.
Príprava plnky: Mlieko uvaríme s troma polievkovými lyžicami hladkej múky na kašu. Za občasného miešania ju necháme vychladnúť. Ďalej vymiešame maslo, práškový cukor, žĺtok, vanilkový cukor, do hmoty po lyžiciach pridávame vychladnutú kašu. Všetko dobre vymiešame. Krémom potrieme cesto. Pod krém môžeme natrieť aj džem, najlepšie kyslastý, napríklad ríbezľový. Povrch krému potrieme čokoládovou polevou alebo ozdobíme postrúhanou čokoládou.
Dcérine tvarohové snehové rezy
Cesto: 300 g polohrubej múky, 2 celé vajcia, 2 žĺtky, 150 g práškového cukru, 150 g Hery, 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Plnka: 500 g tvarohu, 1 celé vajce, 3 žĺtky, 150 g práškového cukru, 1 detská šálka oleja, 1/2 litra mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu, 1 vanilkový cukor.
Z pripravených prísad vymiesime cesto, potom ho prstami roztláčame na suchý, hlbší plech, tak, aby boli pokryté aj boky plechu. Cesto môžeme potrieť jahodovým džemom alebo naň poukladať plátky jabĺk.
Na cesto nalejeme plnku, ktorú sme pripravili rozmixovaním pripravených prísad. Pozor - je riedka, ale pri pečení stuhne. Pečieme v rozohriatej rúre na strednom plameni 30 - 40 minút, kým plnka nie je takmer tuhá. Do 5 bielkov, ktoré zostali, pridáme 4 lyžice kryštálového cukru a ušľaháme z nich tuhý sneh, ktorý rozotrieme na takmer stuhnutú plnku a ešte chvíľu dopekáme, kým sneh na povrchu nezačne kde-tu hnednúť.
Poznámka: Rezy budú mať menej kalórií, keď použijeme tvaroh bez tuku.
Jablková nutela
3 kg jabĺk, 4 dl vody, 1 kg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g čokolády na varenie, 100 g kakaa, 2 balíčky maizeny Zlatý klas
Jablká ošúpeme, nakrájame na drobnejšie kúsky (alebo postrúhame), zalejeme vodou a podusíme, potom rozmixujeme. Pridáme kryštálový cukor (ak sú jablká sladké, môžeme dať menej ako kilogram), vanilkový cukor, zmäknutú varovú čokoládu a kakao, ktoré predtým rozmixujeme v troche jabĺk. Všetko spolu na plameni miešame, pridáme maizenu, rozmiešanú v 1 dl vody. Počas občasného miešania necháme prejsť varom. Ak treba, premixujeme ešte raz, ak nie, dáme do pohárikov a sterilizujeme 15 minút.