vitamínmi a minerálmi.
Nový európsky zákon začne platiť až niekedy v roku 2010, už teraz je však dobré vedieť, že zo slovenských obchodov zmiznú trebárs nízkotučné syry obsahujúce 20 či 30 percent tuku. Presnejšie povedané, už nebudú smieť byť označené ako nízkotučné, pretože limitom bude maximálne 15 percent. Nálepku zdravé potraviny takýto syr stratí i vtedy, keď bude prichutený soľou alebo cukrom, pretože veľa soli a cukru tiež škodí zdraviu. Ide o jeden príklad za všetky, zmeny sa však až na výnimky ako čerstvá zelenina alebo alkohol dotknú všetkého jedla.
Regulácia si berie na mušku hlavne marketingové predávanie snov typu diétna čokoláda alebo výrobky ako Actimel, ktoré sú pre obsah vitamínov a minerálov také zásadné pre zdravie, že sa vám po jeho požití nielen spevnia kosti a vybielia zuby, ale šéf v práci vám možno i pridá. Predovšetkým s ohľadom na jedlo pre deti môže byť krotenie fantázie v tejto veci prospešné.
Druhou stranou mince je, že zákon ignoruje individuálnu zodpovednosť človeka za svoje zdravie. Ako keby sa technickým matrixom dala odstrániť viera ľudí v čokoládu na chudnutie, poprípade presvedčenie, že zlisovaná fialová tyčinka obsahujúca len minerály a vitamíny s nula kalóriami bude prírodná a v tom prípade zdraviu prospešný produkt.
Európska únia má na vytváranie týchto krásnych nových strojov talent a často nimi nahrádza racionálny mozog. Našťastie, v tomto prípade nehrozí žiadna veľká dráma. Potravinári sa sťažujú, že budú musieť zmeniť dizajn téglikov pre svoje nízkotučné jogurty, ale tí úspešní v Európe sú na podobné zmeny zvyknutí.
A konzumenti? Svojim snom neprestanú veriť.