FOTO
Bravčová panenka na grile
Bravčová panenka, prosciutto alebo prerastená oravská slanina, soľ, grilovacie korenie.
Bravčovú panenku nakrájame na kolieska hrubé 3 až 4 cm. Posolíme, pokoreníme a po obvode ich obalíme do plátkov prosciutta alebo prerastenej oravskej slaniny. Prepichneme špáradlom, aby to držalo pohromade, a na grile alebo grilovacej panvici opečieme z oboch strán. Podávame so šalátom prípadne s opečeným chlebom.
Kohút na víne
1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 10 kuracích stehien alebo pŕs bez kože, 200 g šunky, 300 g malých šampiňónov, 0,5 l červeného vína, 2 lyžice maizeny, 0,3 l vody, 2 lyžice petržlenovej vňate
Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej. Cibuľu pokrájame nadrobno a upražíme do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak a kuracie mäso opražíme zo všetkých strán, kým zľahka nezhnedne. Potom ho vyberieme a odložíme nabok.
Do hrnca dáme na kocky pokrájanú šunku a šampiňóny. Pražíme 1 až 2 minúty. Potom vložíme kura a zalejeme ho vínom. Necháme zovrieť a zmiernime oheň. Zakryjeme a dusíme na slabom ohni asi 1 hodinu, kým kurča celkom nezmäkne.
Maizenu vymiešame s vodou do hladka. Zmes postupne pridávame do vínovej šťavy. Omáčku varíme za stáleho miešania, kým nezovrie a nezhustne. Potom ju na slabom ohni povaríme ešte asi 3 minúty. Tesne pred podávaním mäso posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou. Podávame s ryžou, šalátom a opečeným chlebom.
Cestoviny s nivou a pórom
250 g syra niva, 250 g cestovín - najlepšie špagiet, 0,25 l šľahačkovej smotany, 1 pór
Na hlbokej panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno pokrájaný pór. Zľahka ho opražíme do sklovita, pridáme pokrájaný syr a zalejeme smotanou. Varíme, kým sa syr nerozpustí. Pridáme uvarené špagety. Spolu dobre premiešame a podávame.