Novomestská pečka na Bielu sobotu

Potrebujeme:

12 veľkých žemlí, 24 vajec, 2 kg údeného,

5 kusov pikantných klobás

Postup:

Údené mäso deň dopredu uvaríme. Žemle nakrájame na kocky a postupne zalievame vlažnou vodou z údeného mäsa. Žemle sa musia vody mierne napiť, ale nie príliš. Zvyšnú údenú vodu z nich vyžmýkame. Do tejto zmesi pridáme na kocky nakrájané údené mäso, klobásky a žĺtka z vajíčok. Nesoliť! Pridáme korenie, vegetu a vňať zo zeleného petržlenu. Zmes treba miešať jemne a nie dlho, aby sa z nej nestala fašírka. Nakoniec pridáme z 12 bielkov natuho ušľahaný sneh.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zmes vylejeme do dvoch pekáčov, ktoré sme si predtým jemne vymastili. Každý ale naplníme iba do polovičky výšky, lebo zmes sa počas pečenia dvihne.

Rúru si predhrejeme asi na 180 stupňov a potom pečku pri miernom ohni pečieme najmenej štyri hodiny. Postupne sa bude dvíhať a vrch zostane zlatistý a chrumkavý. Podávame vychladené, pokrájané na kocky s uhorkami.

V niektorých novomestských rodinách do zmesi pridávajú aj jednu šálku nie celkom uvarenej ryže.

Bez pečky sa v Novom Meste nad Váhom Veľká noc neobíde. Niekomu by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o babu, ale nie je tomu tak. So zemiakmi totiž táto vynikajúca pochúťka, ktorá sa podáva za studena, nemá nič spoločné. Tí čo ju chutnajú prvýkrát sa najskôr nazdávajú, že by to mohla byť plnka, ktorá sa dáva do mäsa. Ale ani to nie je pravda.

SkryťVypnúť reklamu

Je to kalorická bomba, ale chutí vynikajúco. Mala by sa piecť na Veľký piatok a podáva sa na Veľkú noc po slávnosti vzkriesenia, až potom keď kňaz v kostole zaspieva Aleluja.

TEXT A FOTO JARMILA HORÁKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 408
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 032
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 428
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 077
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 679
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 615
  8. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 555
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu