12 veľkých žemlí, 24 vajec, 2 kg údeného,
5 kusov pikantných klobás
Postup:
Údené mäso deň dopredu uvaríme. Žemle nakrájame na kocky a postupne zalievame vlažnou vodou z údeného mäsa. Žemle sa musia vody mierne napiť, ale nie príliš. Zvyšnú údenú vodu z nich vyžmýkame. Do tejto zmesi pridáme na kocky nakrájané údené mäso, klobásky a žĺtka z vajíčok. Nesoliť! Pridáme korenie, vegetu a vňať zo zeleného petržlenu. Zmes treba miešať jemne a nie dlho, aby sa z nej nestala fašírka. Nakoniec pridáme z 12 bielkov natuho ušľahaný sneh.
Zmes vylejeme do dvoch pekáčov, ktoré sme si predtým jemne vymastili. Každý ale naplníme iba do polovičky výšky, lebo zmes sa počas pečenia dvihne.
Rúru si predhrejeme asi na 180 stupňov a potom pečku pri miernom ohni pečieme najmenej štyri hodiny. Postupne sa bude dvíhať a vrch zostane zlatistý a chrumkavý. Podávame vychladené, pokrájané na kocky s uhorkami.
V niektorých novomestských rodinách do zmesi pridávajú aj jednu šálku nie celkom uvarenej ryže.
Bez pečky sa v Novom Meste nad Váhom Veľká noc neobíde. Niekomu by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o babu, ale nie je tomu tak. So zemiakmi totiž táto vynikajúca pochúťka, ktorá sa podáva za studena, nemá nič spoločné. Tí čo ju chutnajú prvýkrát sa najskôr nazdávajú, že by to mohla byť plnka, ktorá sa dáva do mäsa. Ale ani to nie je pravda.
Je to kalorická bomba, ale chutí vynikajúco. Mala by sa piecť na Veľký piatok a podáva sa na Veľkú noc po slávnosti vzkriesenia, až potom keď kňaz v kostole zaspieva Aleluja.
TEXT A FOTO JARMILA HORÁKOVÁ