Novomestská pečka na Bielu sobotu

Potrebujeme:

12 veľkých žemlí, 24 vajec, 2 kg údeného,

5 kusov pikantných klobás

Postup:

Údené mäso deň dopredu uvaríme. Žemle nakrájame na kocky a postupne zalievame vlažnou vodou z údeného mäsa. Žemle sa musia vody mierne napiť, ale nie príliš. Zvyšnú údenú vodu z nich vyžmýkame. Do tejto zmesi pridáme na kocky nakrájané údené mäso, klobásky a žĺtka z vajíčok. Nesoliť! Pridáme korenie, vegetu a vňať zo zeleného petržlenu. Zmes treba miešať jemne a nie dlho, aby sa z nej nestala fašírka. Nakoniec pridáme z 12 bielkov natuho ušľahaný sneh.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zmes vylejeme do dvoch pekáčov, ktoré sme si predtým jemne vymastili. Každý ale naplníme iba do polovičky výšky, lebo zmes sa počas pečenia dvihne.

Rúru si predhrejeme asi na 180 stupňov a potom pečku pri miernom ohni pečieme najmenej štyri hodiny. Postupne sa bude dvíhať a vrch zostane zlatistý a chrumkavý. Podávame vychladené, pokrájané na kocky s uhorkami.

V niektorých novomestských rodinách do zmesi pridávajú aj jednu šálku nie celkom uvarenej ryže.

Bez pečky sa v Novom Meste nad Váhom Veľká noc neobíde. Niekomu by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o babu, ale nie je tomu tak. So zemiakmi totiž táto vynikajúca pochúťka, ktorá sa podáva za studena, nemá nič spoločné. Tí čo ju chutnajú prvýkrát sa najskôr nazdávajú, že by to mohla byť plnka, ktorá sa dáva do mäsa. Ale ani to nie je pravda.

SkryťVypnúť reklamu

Je to kalorická bomba, ale chutí vynikajúco. Mala by sa piecť na Veľký piatok a podáva sa na Veľkú noc po slávnosti vzkriesenia, až potom keď kňaz v kostole zaspieva Aleluja.

TEXT A FOTO JARMILA HORÁKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  5. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  2. V spaľovni vytriedili nevybuchnuté petardy a plynové bomby
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  4. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  7. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  8. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 22 614
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 11 419
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 11 111
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 10 597
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 317
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 6 556
  7. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 975
  8. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 4 807
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu