Svet fandí zeleninovým koláčom

N amiesto orieškov kúsky mrkvičky, namiesto hrozienok za hrsť sekanej cibuľky, makovú plnku vymení podusený špenát a v úlohe šťavnatých jabĺčok sa ocitne, povedzme, biela či zelená špargľa. Kuchyňa zrazu nevonia na sladko, ale na slano, pikantne a zeleni

Viedenská zeleninová štrúdľa


novo. V rúre sa tak vlastne nezrodil iba dezert, ale aj desiata, olovrant, či dokonca samostatný ľahký obed...

Nováčik v kuchyni by sotva uveril, že takmer každé cesto sa má rado so zeleninou - lístkové, jemné, kysnuté, zemiakové, pľundrové, liate, krehké, rezancové, ešte aj odpaľované veterníky sa dajú pripraviť so zeleninovou plnkou. Fantázii sa medze nekladú, ale jedna zásada vlastne predsa len platí: aby zelenina v koláči vytvorila akési príjemné jednoliate spoločenstvo. Chce to nielen variť podľa kuchárskych knižiek, ale aj veľa skúšať, ochutnávať a pri tom sa aj chybami učiť, napríklad, že tvrdá mrkva sa necíti najlepšie v spoločnosti mäkkej paradajky alebo že uhorka a brokolica...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

to skrátka nie je to pravé orechové.

Ale mierne pokročilý labužník už smelo nastrúha uvarený kaleráb do zemiakových placiek, nakrája zväzok mladej cibuľky

do lievancov, piškótový nákyp zamieša so strúhaným petržlenom a vňaťami, naseká cukinu do palacinkového cesta, kysnuté rožteky naplní uvareným karfiolom a cesnakom, až vôňou (a hladom) omámi celý panelák. Kúsky brokolice obalí v cestíčku a vypráža ako šišky. Poseká kapustu, podusí, naplní taštičky z rezancového cesta a uvarí.

A možno pritom ani nevie, že vlastne pripravil typické ruské pelmene. Kdekoľvek totiž vareškou ďobneme do gastronomického atlasu sveta, tam nám určite zavoňajú obľúbené národné zeleninové koláče. Veď zastavte sa na kulinársku chvíľku v Anglicku alebo Amerike a nemôžete minúť chutné zeleninové "páje", veľké ako koleso. Talianska pizza, čo dávno prekročila hranice "veľkej čižmy", sa dokáže doslova vyblázniť s každou zeleninou. Gréci holdujú koláču spanakopitta so špenátom, v Tunise vás prekvapí brik - vyprážaná štrúdľová taštička so zeleninou, kysnuté žemle sfeha s paradajkou a paprikou milujú v arabských štátoch. Jarné závitky cha gio s cibuľkou a sójovými klíčkami radi servírujú vo Vietname a krehký kulebiak s dusenou kapustou by vám pripravili pri brehu Nevy. Kto sa pozrie na mapu Fínska, neodíde bez lanttulaatikko, teda nákypu z kvaky a v Chorvátsku stojí za to ochutnať kolači od šargarepe, čo je vlastne piškótový koláč s nastrúhanou mrkvou. V krajine galského kohúta nebude chýbať na stole quiche aux asperges, pod Alpami by bol hriech neochutnať gemüsestrudel a v Srbsku si určite vypýtajte pogačice. Ale vlastne... prečo by ste si ich nedopriali aj doma?

SkryťVypnúť reklamu

Belehradské pagáče s pórkom

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 20 g droždia,

0,15 l smotany, 150 g oškvarkov, vajce,

300 g póru, 0,05 l mlieka, soľ, mleté čierne korenie, pažítku.

Postup:

Do múky zapracujeme kvások z mlieka a droždia, vajce, smotanu, soľ, pažítku a korenie. Necháme nakysnúť a medzitým podusíme pór, pokrájaný na kolieska. Cesto rozvaľkáme, posypeme oškvarkami a pórom, zložíme a opäť rozvaľkáme na centimeter hrubý plát. Napokon vykrojíme koláčiky ľubovoľných tvarov a upečieme v rúre. Podávame teplé i studené, s pivom, vínom, mliekom či zákvasom.

Parížsky "kiš" so špargľou

Potrebujeme:

250 g múky, 6 vajec, 4 lyžice oleja, 1 kg špargle, 0,15 l smotany, soľ.

Postup:

Z múky, oleja, jedného vajca, trošky vody a soli si pripravíme bochník hladkého cesta a vyložíme ním tortovú formu aj s bočnými stenami. Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 °C približne 10 minút. Zvyšné vajcia vyšľaháme so smotanou, osolíme a pridáme k nim nakrájanú uvarenú špargľu. Zmesou naplníme koláč, zarovnáme a dáme dopiecť na 5 minút. Servírujeme teplý. Namiesto špargle môžeme použiť brokolicu, ružičkový kel, mrkvu, artičoky, pór, fazuľku.

SkryťVypnúť reklamu

Viedenská zeleninová štrúdľa

Potrebujeme:

Balíček závinového cesta, 500 g tvarohu, 200 g mrkvy, 200 g brokolice, 200 g húb, 100 g karfiolu, 0,1 l vývaru, viazanička petržlenovej vňate, soľ.

Postup:

Zeleninu umyjeme, pokrájame, opečieme

na troške oleja a krátko podusíme vo vývare. Závin rozložíme na pomúčenej doske, natrieme tvarohom, vymiešaným so soľou a posekanou vňaťou, rozložíme naň zeleninovú zmes a závin zakrútime. Pečieme pri teplote rúry 180 °C približne pol hodiny. Štrúdľa chutí najlepšie teplá alebo aspoň vlažná. Namiesto tvarohu môžeme použiť syr alebo iba opečenú strúhanku, miešanú zeleninu ľahko nahradí jednodruhová.

TEXT A FOTO SOŇA

HUDECOVÁ-PODHORNÁ

Parížsky "kiš" so špargľou


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 719
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 516
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 531
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 515
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 479
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 028
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu