Viedenská zeleninová štrúdľa |
novo. V rúre sa tak vlastne nezrodil iba dezert, ale aj desiata, olovrant, či dokonca samostatný ľahký obed...
Nováčik v kuchyni by sotva uveril, že takmer každé cesto sa má rado so zeleninou - lístkové, jemné, kysnuté, zemiakové, pľundrové, liate, krehké, rezancové, ešte aj odpaľované veterníky sa dajú pripraviť so zeleninovou plnkou. Fantázii sa medze nekladú, ale jedna zásada vlastne predsa len platí: aby zelenina v koláči vytvorila akési príjemné jednoliate spoločenstvo. Chce to nielen variť podľa kuchárskych knižiek, ale aj veľa skúšať, ochutnávať a pri tom sa aj chybami učiť, napríklad, že tvrdá mrkva sa necíti najlepšie v spoločnosti mäkkej paradajky alebo že uhorka a brokolica...
to skrátka nie je to pravé orechové.
Ale mierne pokročilý labužník už smelo nastrúha uvarený kaleráb do zemiakových placiek, nakrája zväzok mladej cibuľky
do lievancov, piškótový nákyp zamieša so strúhaným petržlenom a vňaťami, naseká cukinu do palacinkového cesta, kysnuté rožteky naplní uvareným karfiolom a cesnakom, až vôňou (a hladom) omámi celý panelák. Kúsky brokolice obalí v cestíčku a vypráža ako šišky. Poseká kapustu, podusí, naplní taštičky z rezancového cesta a uvarí.
A možno pritom ani nevie, že vlastne pripravil typické ruské pelmene. Kdekoľvek totiž vareškou ďobneme do gastronomického atlasu sveta, tam nám určite zavoňajú obľúbené národné zeleninové koláče. Veď zastavte sa na kulinársku chvíľku v Anglicku alebo Amerike a nemôžete minúť chutné zeleninové "páje", veľké ako koleso. Talianska pizza, čo dávno prekročila hranice "veľkej čižmy", sa dokáže doslova vyblázniť s každou zeleninou. Gréci holdujú koláču spanakopitta so špenátom, v Tunise vás prekvapí brik - vyprážaná štrúdľová taštička so zeleninou, kysnuté žemle sfeha s paradajkou a paprikou milujú v arabských štátoch. Jarné závitky cha gio s cibuľkou a sójovými klíčkami radi servírujú vo Vietname a krehký kulebiak s dusenou kapustou by vám pripravili pri brehu Nevy. Kto sa pozrie na mapu Fínska, neodíde bez lanttulaatikko, teda nákypu z kvaky a v Chorvátsku stojí za to ochutnať kolači od šargarepe, čo je vlastne piškótový koláč s nastrúhanou mrkvou. V krajine galského kohúta nebude chýbať na stole quiche aux asperges, pod Alpami by bol hriech neochutnať gemüsestrudel a v Srbsku si určite vypýtajte pogačice. Ale vlastne... prečo by ste si ich nedopriali aj doma?
Belehradské pagáče s pórkom
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky, 20 g droždia,
0,15 l smotany, 150 g oškvarkov, vajce,
300 g póru, 0,05 l mlieka, soľ, mleté čierne korenie, pažítku.
Postup:
Do múky zapracujeme kvások z mlieka a droždia, vajce, smotanu, soľ, pažítku a korenie. Necháme nakysnúť a medzitým podusíme pór, pokrájaný na kolieska. Cesto rozvaľkáme, posypeme oškvarkami a pórom, zložíme a opäť rozvaľkáme na centimeter hrubý plát. Napokon vykrojíme koláčiky ľubovoľných tvarov a upečieme v rúre. Podávame teplé i studené, s pivom, vínom, mliekom či zákvasom.
Parížsky "kiš" so špargľou
Potrebujeme:
250 g múky, 6 vajec, 4 lyžice oleja, 1 kg špargle, 0,15 l smotany, soľ.
Postup:
Z múky, oleja, jedného vajca, trošky vody a soli si pripravíme bochník hladkého cesta a vyložíme ním tortovú formu aj s bočnými stenami. Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 °C približne 10 minút. Zvyšné vajcia vyšľaháme so smotanou, osolíme a pridáme k nim nakrájanú uvarenú špargľu. Zmesou naplníme koláč, zarovnáme a dáme dopiecť na 5 minút. Servírujeme teplý. Namiesto špargle môžeme použiť brokolicu, ružičkový kel, mrkvu, artičoky, pór, fazuľku.
Viedenská zeleninová štrúdľa
Potrebujeme:
Balíček závinového cesta, 500 g tvarohu, 200 g mrkvy, 200 g brokolice, 200 g húb, 100 g karfiolu, 0,1 l vývaru, viazanička petržlenovej vňate, soľ.
Postup:
Zeleninu umyjeme, pokrájame, opečieme
na troške oleja a krátko podusíme vo vývare. Závin rozložíme na pomúčenej doske, natrieme tvarohom, vymiešaným so soľou a posekanou vňaťou, rozložíme naň zeleninovú zmes a závin zakrútime. Pečieme pri teplote rúry 180 °C približne pol hodiny. Štrúdľa chutí najlepšie teplá alebo aspoň vlažná. Namiesto tvarohu môžeme použiť syr alebo iba opečenú strúhanku, miešanú zeleninu ľahko nahradí jednodruhová.
TEXT A FOTO SOŇA
HUDECOVÁ-PODHORNÁ
Parížsky "kiš" so špargľou |