„Klientela je rôznorodá, väčšinou robotníci, ktorí sem zájdu po práci na pivo, a potom mladí ľudia, predpokladám, že študenti,“ tvrdí majiteľ Hostinca na mýte Štefan Schmidt. Podnik spravuje od roku 1997 a má s ním čoraz viac starostí: „Ľudia majú iné problémy. Ale ľudí pritiahlo, že sme začali čapovať kofolu.“
Jednou z výhod hostinca pri križovatke Račianske mýto je veľká záhrada, ktorá sa začne v najbližších dňoch zapĺňať. „Spolieham sa na turistov a návštevníkov mesta.“
V pivárni U hasiča je pomerne rušno aj okolo obeda. Sedia tu väčšinou postarší muži, tráviaci čas striedavo pri stole a za hracími automatmi, no nájde sa aj skupinka študentov, ktorí si sem odskočili počas prestávky. Alkohol nepijú.
Obsluhujúci hovorí, že klientela sa v poslednom čase výrazne nezmenila a tým ani situácia podniku. „Chodia sem najmä robotníci a, samozrejme, študenti.“ Na otázku, či si myslí, že piváreň ťaží z blízkosti internátov univerzity, odpovedá s úsmevom: „Áno. Podaktorým sa aj podarilo vyštudovať.“
Naopak v pohostinstve U Matúša, trochu skrytom za hlavnou železničnou stanicou, niet nikoho. „Ide to dolu vodou. Snažili sme sa aj rozšíriť sortiment, cenovo sme podľa mňa tiež prijateľní, no, ako vidíte, teraz tu nemáme nikoho. Večer tu bude živšie, teda, aspoň dúfam,“ hovorí jeden z čašníkov. A zákazníci? „Sú rôzni, najčastejšie študenti.“