Okrasné trávy ošetríme. FOTO - AUTOR |
roka.
Sadenice zelenín pikírujeme, pričom korienky zaštipneme a rastliny presadíme na požadovanú vzdialenosť (8 až 10 centimetrov). Pred sejbou zeleniny upravíme hriadky, ktoré nerobíme príliš vysoké, aby nepresychali. Šírka hriadky má byť maximálne 120 centimetrov, šírka chodníkov asi 30 centimetrov. Chodníky nerobíme na tých istých miestach ako vlani. Pripravíme si aj hriadky, na ktoré budeme vysievať neskôr, pretože pri neskoršom spracovaní pôdy ostávajú hrudky a semená zle klíčia. Pri výseve si pomôžeme latou (30 x 120 centimetrov) a na hriadky nešliapeme, pretože v stope sa drží voda a zelenina vzchádza nerovnomerne.
Ukončíme rez ovocných stromov a krov, najmä broskýň. Zároveň odstraňujeme výhonky napadnuté múčnatkou. V apríli už pučia stromy všetkých ovocných druhov, preto ukončíme vysádzanie stromčekov, nastielanie, smykovanie a mechanické aj chemické ošetrenie. Aby sme šetrili vlahou a potláčali rast burín, nastielame okolo stromov a krov kompost, maštaľný hnoj alebo iný organický materiál v hrúbke asi 5 centimetrov. Predjarné ošetrenie ovocných stromov a krov vykonáme v čase, keď už neočakávame mrazy, najlepšie po niekoľkodňovom oteplení (začína sa pohyb škodcov).
Pred výsadbou predpestovanej zeleniny nesmieme zabúdať na jej otužovanie. Predídeme tak šoku, ktorý by pri náhlej zmene prostredia a teploty zastavil na dlhší čas rast priesad. Otužovať začíname dlhším vetraním, najskôr iba cez deň, neskôr aj v noci. Pri znížení teploty obmedzíme ich polievanie. V tomto období majú spevnieť rastlinné pletivá, ale nesmie sa zastaviť rast. Rastliny otužujeme 8 až 10 dní.
Do debničiek na okne vysievame zeler, rajčiaky a papriku na májovú výsadbu. Nezabúdame ani na zeleninu, ktorá prezimovala na hriadkach. Šalát, cesnak a cibuľu z jesennej výsadby treba okopať, vyjednotiť a prázdne miesta dosadiť. Šalát na hriadke môžeme prikryť perforovanou fóliou (jej okraje zaťažíme kameňmi). (pav)