MUDr. Eva Siracká, DrSc., (1926) - sa ako prvá žena na Slovensku venovala liečbe nádorov žiarením. Onkológia ju zaujala už ako medičku a zostala jej verná celý život, spoločne s manželom Jánom Sirackým. Okrem Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave pôsobila v onkologickom ústave v Berlíne a Štokholme a v Ústave experimentálnej onkológie SAV. V roku 1990 založila Ligu proti rakovine, dodnes je jej prezidentkou. Nedávno ju Svetová asociácia lekárov zaradila medzi 65 najvýznamnejších lekárov sveta.
Eva Siracká začala variť ako dvanásťročná. Bolo to vlastne z núdze. "Maminka išla do kúpeľov, takže sme sa za ten čas stravovali v reštaurácii. Bolo to však stále to isté, až som si povedala, radšej vyskúšam čosi uvariť sama. A začala som hneď koláčom, hoci o pečení som nemala ani potuchy. Akurát čo som od mamy odkukala, že tam dáva kvasnice, múku, vajíčko. Tak som to všetko zmiešala, ale skončilo sa to tak, že môj výtvor nežral ani náš pes."
Po maminom návrate sa začala o varenie zaujímať viac a čoskoro získala ku kuchyni skutočný vzťah. No hoci kuchyňa jej mamy bola výborná, dnes ju už doktorka Siracká nevarí.
"Naše stravovanie sa za posledné roky veľmi zmenilo. Napríklad, kedysi sa v slovenskej kuchyni takmer nejedli šaláty. Ak, tak zväčša len hlávkový, ktorý plával v teplej zálievke z cukru a octu, až sa čudujem, ako sme to mohli jesť."
Inak má však tradičnú domácku kuchyňu stále rada: "Veľmi rada napríklad sledujem televízny kanál, kde varia maďarskí kuchári. Sú to výborné recepty, no občas si pri nich poviem, že to s tým mastným a koreneným predsa len trošku preháňajú."
Zase ideš piecť?
Časom sa varenie pre Evu Sirackú stalo veľkým koníčkom. Keďže veľa cestovala, všade si nakupovala kuchárske knižky a študovala a porovnávala recepty.
"Dlhší čas som žila napríklad v Štokholme, no švédska kuchyňa ma nenadchla. Bola fádna, vravela som si - asi preto sú takí štíhli. Až tak ma neoslovila ani dnes populárna talianska kuchyňa, naopak, učarovala mi kuchyňa francúzska. Je pestrá, servírujú množstvo zaujímavých chodov, všelijako pripravenú zeleninu, omáčky. Je to nielen dobré, ale nádherne to vyzerá aj na tanieri."
Eva Siracká pri varení rada experimentuje. "Dodnes listujem časopisy odzadu, začínam tam, kde sú recepty. Hneď si ich prečítam a keď sa mi niektorý zapáči, už ho musím vyskúšať. Len ma trochu mrzí, že už bývame s manželom sami, takže so svojimi kuchárskymi fajnovosťami sa nemám kde pochváliť. Muž to príliš neocení, naopak, keď vidí, že vyťahujem misy a plechy, ohŕňa nos - ježiš, zase ideš piecť! Načo vraj toľko vymýšľam. Ja sa však nedám, pretože viem, že nakoniec sa to vždy poje."
Varenie ako relax
Varením sa onkologička odreagúva od problémov. "Najmä keď sme robili pokusy vo výskume, zostávali sme v nemocnici niekedy aj celú noc a čakali na výsledok. A často z toho nakoniec nebolo nič, lebo sme pracovali s ľudskými nádorovými bunkami, ktoré sú v pokusoch naozaj nevyspytateľné. Človek potom príde domov zničený a deprimovaný, hľadá, kde by sa mohol odreagovať. Mne sa najlepšie osvedčila fyzická práca a kuchyňa, vďaka nim sa vždy dokážem odpútať od problémov, preladiť rozmýšľanie iným smerom."
Samá chémia?
Ako vlastne vyzerá špajza prezidentky Ligy proti rakovine? Je plná cvikly či brokolice? Dodržiava sa v domácnosti dvoch onkológov striktne zdravá výživa?
"Ja som najmä za to, aby sa jedlo veľa ovocia a zeleniny, čo mnohí ľudia stále zanedbávajú. Stáva sa mi, že nakupujem na trhu a nejaká pani ma osloví - pani doktorka, vy tuto nakupujete?! Veď to je samá chémia! Nuž, áno, žijeme vo svete plnom chémie, je to daň za civilizáciu. Ale určite je zdravšie jesť prihnojenú zeleninu než fajčiť, piť alkohol, jesť mastné a nehýbať sa." Neznamená to však, že sa kvôli zdravej výžive treba stresovať. "Aj ja si občas dám slaninu, no potom si to vždy fyzicky odpracujem. Hoci nevyhľadávam sladkosti, sú dni, najmä keď robím v záhrade, že sa mi čosi sladké zažiada, a vtedy si niečo dobrého dám."
Dezinformácie a fakty
Onkologička vie, že v súvislosti so zdravou výživou panuje mnoho dezinformácií a neprávd. Napríklad, že mlieko je karcinogénne. "Som odporcom tézy, že mlieko môže vyvolať rakovinu, seriózne výskumy nič takéto nepotvrdili. Stáva sa to tak, že niekto z kontextu výskumov vytrhne čiastočné informácie a ľudia ich potom berú ako fakt."
Sú však potraviny, kde sa, naopak, jednoznačne preukázalo, že sú dobrou prevenciou proti mnohým onkologickým ochoreniam. Sú to napríklad kapusta, cvikla, brokolica, paradajky.
"Naozaj obsahujú dôležité prvky, ktoré organizmus potrebuje. A určite by som uprednostnila dostávať ich do tela cez čerstvú zeleninu, než ich hltať v tabletkách. Ľudia za ne často v lekárňach vyhadzujú obrovské peniaze, navyše, potom vitamínov a iných prvkov dostanú do organizmu nekontrolovateľné množstvo, čo tiež nie je dobré. Lepšie by spravili, keby sa normálne stravovali, jedli veľa ovocia, zeleniny, syrov, mliečnych výrobkov."
S vegetariánstvom opatrne
Hoci Eva Siracká zdôrazňuje význam ovocia a zeleniny, nie je zástankyňou vegetariánskej stravy. "Najmä u malých detí je to vyslovene škodlivé. Mnohé pozorovania potvrdili u dospievajúcich dievčat nedostatok bielkovín, čo malo na organizmus neblahé následky. Určite netreba jesť dennodenne tučné bôčiky a červené mäso, no mäso organizmus, najmä mladý, potrebuje. Aj tu je však dôležitá pestrosť."
Tajomstvo štíhlej línie manželov Sirackých sa vraj ukrýva ešte v jednom pravidle:
"Večeriame dosť skoro, nikdy si nelíhame do postele s plným žalúdkom. Máme však zvyk, že si potom ešte k správam nakrájame jabĺčko alebo pomaranč. Nie však preto, že treba nevyhnutne každý deň zjesť jablko, ale preto, že je to príjemné."
FOTO - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Včera sa po mestách rozdávali žlté narcisy ako symbol boja proti onkologickým chorobám. Do ulíc vyšla aj prezidentka Ligy proti rakovine, ktorá je iniciátorkou zbierky, MUDr. Eva Siracká. Je priam neuveriteľné, že tohto roku oslávi už osemdesiate narodeniny. Za mladistvú vizáž určite vďačí štíhlej postave a za tú zase správnej životospráve. Neznamená to však, že by sa trápila diétami. Naopak, najradšej relaxuje práve v kuchyni, rada varí aj pečie. Stravuje sa však zdravo, na prvom mieste v jej jedálnom lístku je ovocie a zelenina. K tomu veľa pohybu a potom si môže bez výčitiek svedomia sem-tam dopriať aj oravskú slaninu.
Recepty Evy Sirackej
Obľúbený závin
Lístkové cesto, orechy, med, škorica, jablká, hrušky, hrozno alebo hrozienka, biely jogurt, med, citrónová šťava, vanilkový cukor
Z lístkového cesta vyvaľkáme štvorec, popicháme ho vidličkou a na dolnú časť dáme plnku. Urobíme ju tak, že pomleté orechy zmiešame s medom, škoricou, na kocky pokrájanými jablkami, hruškami, hroznom alebo hrozienkami. Závin zabalíme, potrieme vajcom a upečieme. Nakrájané kúsky pri konzumovaní polejeme krémom z bieleho jogurtu, medu, citrónovej šťavy a vanilkového cukru.
Plnený baklažán
Lyžica masla, cibuľa, oravská slanina, dva baklažány, paradajky, tvrdý syr, soľ
Na masle opražíme jednu cibuľu a dva plátky pokrájanej oravskej slaniny. Keď zružovejú, pridáme pokrájanú masu z dvoch stredných baklažánov. Vyškrabeme ju lyžičkou až k šupe, dávame pritom pozor, aby baklažány držali tvar. Potom pridáme pokrájané a olúpané dve až štyri paradajky, lyžičku paradajkového pretlaku a podľa chuti osolíme. Chvíľu podusíme, dáme dole z plameňa a vmiešame asi
100 g nastrúhaného syra. Zmesou naplníme baklažány, posypeme zvyšným strúhaným syrom a dáme zapiecť, kým syr nebude mierne hnedastý a nezačne robiť bublinky.