odobne v Španielsku nepoznajú a aké je to dobré jedlo. Zaujala ma táto debata, lebo v Japonsku je to podobné. Každodenné stravovanie obsahuje tri skupiny jedál - japonské, čínske a "západné". Naše "západné" jedlá sú však iné, než ich zrejme poznáte vy.
Západná kuchyňa sa začala v Japonsku objavovať až po roku 1854, keď sa krajina otvorila okolitému svetu. Na začiatku ovládalo západné receptúry iba zopár japonských šéfkuchárov. Získali ich buď od Európanov, ktorí navštívili Japonsko, alebo sa boli sami v Európe učiť. Dovtedy nemali Japonci, ani tí z vyšších vrstiev, žiadnu skúsenosť so západnou kuchyňou, ktorej dominuje kus mäsa, dosť tuku a servírovanie na veľkom tanieri s vidličkou a nožom. Naši kuchári museli prispôsobiť západné receptúry japonskému gustu. Ale je tiež možné, že niektorí z nich iba predstierali znalosť západnej kuchyne.
Hoci dnes máme v Japonsku, zvlášť v Tokiu, veľa reštaurácií s pravou európskou kuchyňou, západné jedlá varia domáce gazdiné stále podľa starých receptúr. Predstavím vám typické "západné jedlá" v japonskej rodinnej kuchyni. Sú to korokke, omu-raisu, hanbágu, karé raisu a spaghetti neapolitan. Pred niekoľkými desaťročiami žili Japonci v presvedčení, že sú to každodenné európske jedlá. Korokke pochádzajú z francúzskych krokiet. Zmieša sa mleté mäso a roztlačené zemiaky, zmes sa obalí v múke, vajíčku a strúhanke a vysmaží sa ako rezeň. Omu-raisu je skratka znamenajúca omeleta s ryžou. Je to uvarená ryža ochutená kečupom zabalená v obyčajnej vajcovej omelete. Hanbágu je mäsová fašírka ako do hamburgera, ale bez pečiva. Jeme ju ako stejk, preto musí byť fašírka veľká a hrubá. Karé raisu je karí s ryžou. Pretože karí sa dostalo z Indie do Japonska cez Anglicko, považujeme ho za jedlo zo západu. Karé raisu má však v Japonsku miernejšiu chuť než originálne indické karí. Spaghetti neapolitan sú špagety opečené so slaninou, cibuľou, paprikou, maslom a kečupom. Často ich servírujeme s tabascom. Nikto však nevie, prečo sa volajú neapolitan. Všetky tieto jedlá majú rady hlavne deti. Doma ich preto varievame často a vyvolávajú v nás nostalgiu oveľa viac než suši alebo iné japonské jedlá.
Každý Japonec, ktorý sa narodil po vojne, vyrastal na maminých jedlách "západnej kuchyne". Viem, že Európania sa pousmejú nad tým, čo považujeme na východe za západné, ale odporúčam každému skúsiť to uvariť. Myslím, že si pochutnáte. Inak, ktovie koľko Slovákov už dalo Francúzom recept na francúzske zemiaky?
Autor: MASAHIKO