V kuchyni: s Deanou Lutherovou

Hoci jej mama sa snažila a dokonca založila knihu rodinných receptov, Deana Lutherová sa pustila do varenia pomerne neskoro. V devätnástich rokoch začala totiž pracovať v Prahe ako letuška, a tak sa kuchyni vyhla ešte na takmer ďalších desať rokov. Všetko

Deana Lutherová je zakladateľkou a majiteľkou poradenskej a konzultačnej firmy pre osobný imidž a protokol. Jej služby využívali aj prezidentské páry manželov Kováčovcov a Schusterovcov. Je vydatá za filmového a televízneho režiséra Miloslava Luthera, majú dve dcéry.

Hoci jej mama sa snažila a dokonca založila knihu rodinných receptov, Deana Lutherová sa pustila do varenia pomerne neskoro. V devätnástich rokoch začala totiž pracovať v Prahe ako letuška, a tak sa kuchyni vyhla ešte na takmer ďalších desať rokov. Všetko sa zmenilo po svadbe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa vydala, naučila sa variť takmer všetko, čo bolo treba. Najmä klasické jedlá stredoeurópskej kuchyne. "Žeby som však mala k vareniu vrelý vzťah, to nemôžem povedať ani dnes. Našťastie, manžel je vynikajúci kuchár, ktorý varí rád a s umeleckou fantáziou, takže na mňa zostávajú najmä takzvané obyčajné jedlá. Plnená paprika, perkelt, polievky."

Experimenty so zeleninou

Obaja s manželom, známym filmovým režisérom, majú radi cestovinové jedlá ako špagety, kapustné rezance či granadírmarš. "Samozrejme, jeme aj mäso, ale v posledných rokoch uprednostňujeme skôr zeleninovú stravu, najviac baklažány, cukinu a brokolicu. Dosť s nimi aj experimentujeme - teda, najmä manžel. Napríklad tak, že zeleninu pripravuje podľa receptov na mäsité jedlá. Jedlá, ktoré takto vzniknú, sú často chuťovo veľmi zaujímavé."

SkryťVypnúť reklamu

Experimentovanie majú uľahčené tým, že ich blízki priatelia žijú v Kuvajte, takže sú zásobovaní rôznymi exotickými koreninami. "Ja však nedám dopustiť ani na naše domáce bylinky, ktoré si sama pestujem na chalupe," hovorí Deana Lutherová.

Zdravé stravovanie

Pri varení myslia manželia Lutherovci na zásady zdravej výživy. ,,Rokmi sa metabolizmus spomaľuje, takže stačí pár dní a váha letí hore. Ale keďže máme radi zeleninu, môžeme zásady správnej výživy dodržiavať veľmi jednoducho a prirodzene."

Takisto dodržiavajú pravidelný stravovací režim. ,,Občas síce treba na to silnú vôľu, ale veríme, že sa to pozitívne odrazí na našom zdraví."

Pre celú rodinu sú základom raňajky. ,,Začíname ovocím a potom, asi po polhodine, príde na stôl všetko, čo k raňajkám patrí. Najmä syry, pečivo, zelenina, dobrý čierny čaj a na záver silné presso." Desiatu a olovrant pani Deana vypúšťa, obed a večere bývajú ľahké - v duchu zdravej výživy. Keď sa stane, že sa objaví nočný hlad, vyrieši to ovocím.

SkryťVypnúť reklamu

Ako na živé rybičky

Ako letuška navštívila Deana Lutherová asi päťdesiat krajín sveta, takže mala možnosť spoznať rôzne cudzokrajné kuchyne. ,,Hoci som skoro v každej objavila niečo, čo ma oslovilo, zistila som, že najviac mi chutí naša, stredoeurópska kuchyňa."

Z exotiky má najradšej indickú a arabskú kuchyňu. ,,Indická je ostrá a vzhľadom na rozlohu tejto krajiny veľmi rôznorodá." Práve preto ponúka Deana Lutherová recept na indické tanduri, ktoré patrí k najtradičnejším východoázijským jedlám. ,,Len v pôvodnej verzii je oveľa ostrejšie."

Azda najčudesnejšie jedlo, aké jej kde ponúkli, bolo v Číne. ,,Išlo o malé červené rybičky, ktoré mali slanou chuťou oživiť hlavný pokrm - lenže, boli ešte živé." Keďže odmietnuť ponúkanú špecialitu nechcela, spomenula si, že niekde čítala, že v takej chvíli treba jedlo rýchlo prehltnúť. A to aj urobila.

SkryťVypnúť reklamu

O grganí, mliaskaní a sŕkaní

Na základe vlastných skúseností Deana Lutherová odporúča, aby sme sa pred odchodom do cudzej krajiny zoznámili s miestnymi stravovacími a stolovacími zvyklosťami. Najmä, ak tam nebudeme len pár dní a ideme nadväzovať kontakty. Vyhneme sa tak rôznym trápnostiam.

"Napríklad v Číne je bežným prejavom spokojnosti s podávaným jedlom grganie, mliaskanie a sŕkanie. V arabských krajinách si zase nemáte z tradičnej spoločnej misy brať ďalšie jedlo, kým ešte prežúvate. Jedlo pritom zásadne berieme pravou rukou."

A aké jedlo a pitie si podľa bývalej letušky máme vyberať počas cesty lietadlom? ,,Keď je let dlhý, určite nie sú vhodné nafukujúce jedlá z hrášku, kapusty a fazule. Kvôli suchému vzduchu v kabíne treba najmä veľa piť. Nie však bublinkové nápoje a džúsy, skôr čaje, slabý čierny, zelený alebo bylinkový."

SkryťVypnúť reklamu

V spoločnosti

Keďže Deana Lutherová organizuje už vyše pätnásť rokov rôzne spoločenské podujatia, tu sú jej odporúčania týkajúce sa jedla a jedenia na takýchto akciách: ,,Vždy treba myslieť na to, že jedlo nie je hlavným cieľom spoločenského stretnutia. Tým je vzájomná komunikácia, preto si treba klásť do úst iba toľko, aby sme dokázali aj hovoriť. V prípade, že sa bude jesť postojačky, mali by sa podávať jedlá, ktoré sa nekrájajú nožom, ale menšie, krehkejšie jedlá, na ktoré stačí vidlička."

Deana Lutherová sa však na takýchto akciách veľmi nenaje. "Obvykle mám toľko práce, že na jedlo ani nepomyslím. Prípadne mi stačí mrkvový šalát, ale ťažko odolávam zákuskom." Z nápojov si dáva obyčajne minerálku alebo pohár dobrého bieleho či červeného vína. "Ak sa však dá a hodí sa to k jedlu, najradšej si vyberiem pivo. Ale iba plzenské."

SkryťVypnúť reklamu

Foto - archív D. L.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 261
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 291
  3. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 260
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 872
  5. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 882
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 627
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 620
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 505
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu