Živý alebo vypchatý?

"Pozornosť, zručnosť, precíznosť. To všetko, ale aj oveľa viac je potrebné pre prácu preparátora. Vyžaduje si veľa času, trpezlivosti, konečný výsledok však stojí zato," hovorí zoologický preparátor Prírodovedného múzea v Erfurte Ralf Nowak. Pre toto ...

"Pozornosť, zručnosť, precíznosť. To všetko, ale aj oveľa viac je potrebné pre prácu preparátora. Vyžaduje si veľa času, trpezlivosti, konečný výsledok však stojí zato," hovorí zoologický preparátor Prírodovedného múzea v Erfurte Ralf Nowak. Pre toto múzeum je charakteristický 350-ročný dub, ktorý je tiež preparátom. Strom poskladali postupne z jednotlivých častí. Kôru vymodelovali z umelej hmoty, ale napriek tomu vyzerá ako skutočná. Živými súčasťami sú iba niektoré konáre, na ktorých "rastie" 20-tisíc zelených listov. Jeho koruna siaha až po tretie podlažie. Múzeum má aj bohatú zbierku živočíšnych preparátov od najmenšieho hmyzu až po žirafu. Len jedna preparovaná zebra stojí približne 7000 eur. Entomológovia, preparátori hmyzu, sa špecializujú iba na určitý druh. Doménou Andreasa Heuera sú motýle: "Dôležitým je označenie miesta a dátumu nálezu. Inak je exemplár nepoužiteľný. Krehké krídla sa ľahko poškodia, ale aj vtedy má exponát veľkú hodnotu."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Len málo ľudí vie, ako sa ozajstný preparát tvorí. Proces sa začína zmeraním zvieraťa, jeho narezaním a stiahnutím z kože. Koža sa umyje a jeden deň fixuje v štvor- až šesťpercentnom alkohole. Medzitým preparátor vyrobí konštrukciu zvieraťa z dreva a železa. Potom ju vyplní purpenou a celú formuje do požadovaného tvaru. Keď sa koža natiahne na formu, stačia menšie kozmetické úpravy a dielo je hotové. Najťažšou časťou pri zhotovovaní preparátu je zvolenie vhodného miesta rezu kože. Ďalším kameňom úrazu býva vytvorenie "pohľadu" správnym umiestnením očí zo skla. Najvydarenejšie exponáty sú v podzemných priestoroch múzea.

Simona Budinská, Róbert Dikan,

Petra Kytková, Ivona Štefánková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 856
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 7 216
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 689
  4. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 5 623
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 342
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 709
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 395
  8. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 150
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu