V kuchyni s módnou návrhárkou: Ivetou Ledererovou

Raz do týždňa si musí dať rezeň. Či už v tradičnom trojobale, cestíčku alebo svoj najobľúbenejší, s mandľovými lupienkami. No aj keď má rada všetko vyprážané, snaží sa dodržiavať zásady zdravého stravovania. Lenže, ako hovorí, nie je v tomto smere askétk

Akademická maliarka Iveta Ledererová pracuje ako odevná výtvarníčka, venuje sa poradenstvu v oblasti odievania a spoločenskej etikety a stylingu. Má za sebou viacero výstav obrazov a koláží. Má syna Richarda.

Raz do týždňa si musí dať rezeň. Či už v tradičnom trojobale, cestíčku alebo svoj najobľúbenejší, s mandľovými lupienkami. No aj keď má rada všetko vyprážané, snaží sa dodržiavať zásady zdravého stravovania. Lenže, ako hovorí, nie je v tomto smere askétka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Iveta Ledererová žije so synom v spoločnej domácnosti s rodičmi. Varí najmä jej mama, pretože návrhárka kvôli množstvu práce na kuchyňu veľa času nemá. A navyše, keďže vraj taká dobrá ako mama nikdy nebude, radšej sa jej do remesla ani nemieša. To však neznamená, že variť nevie. ,,V prípade, že som odkázaná sama na seba, nerobí mi to žiaden problémy. Obvykle však ide o rýchle jedlá, pretože síce rada jem, ale nerada dlho čakám na výsledok svojho snaženia."

SkryťVypnúť reklamu

Halušky v Prahe

Hoci módna návrhárka pomáhala mame v kuchyni od malička, mama ju k vareniu cielene nikdy neviedla. Počas štúdia na vysokej škole v Prahe však pochopila, že nechce žiť len na jedle, ktoré ponúkajú menzy či reštaurácie, a tak sa do varenia pustila. Darilo sa jej tak, že napokon vedela pripraviť aj bryndzové halušky a zemiakové placky. "Ale pravé, nie z prášku." Pretože tieto jedlá robila najmä vtedy, keď chcela pohostiť kamarátov, zemiaky sa museli strúhať občas do veľkých kotlov.

Chutia jej aj klobásy

K jej obľúbeným jedlám patria cestoviny, ryby, ale aj klobásy, tlačenka či slanina. "Samozrejme, dám si to iba občas, ale zato veľmi rada."

Hovorí, že zje všetko, iba vnútornosti nie. Okrem pečienky. Nemá rada ani kombináciu mäsa s ovocím. Dodnes nezabudla na nakladané ryby s ovocím, ktoré jej ponúkli na stáži vo Fínsku. ,,Ide naozaj o jediné jedlo, ktoré si nikdy nechcem zopakovať."

SkryťVypnúť reklamu

Zo zahraničných kuchýň obľubuje najmä grécku a mexickú. ,,Vyhovujú mi množstvom zeleniny, syrov, rýb, výberom rôznych chutí a vôní. A cením si tiež, že sa v nich používa cibuľa, ktorá nie je z človeka cítiť tri dni."

Pre cestoviny má rada aj taliansku kuchyňu a kedysi jej chutila aj čína. ,,Teraz som však skôr za stredomorskú kuchyňu. Ale aj naša, slovenská, podobne ako česká a maďarská, má veľa do seba. Len je dosť ťažká a treba byť pri nej opatrnejší."

Vstane a naje sa

Ako vyzerá jej stravovací režim? ,,Vždy raňajkujem. Aj keby som si kvôli tomu mala privstať." Namiesto kávy uprednostňuje čaj, k nemu si dá pečivo, maslo, syr a občas aj chlieb s masťou a paprikou. Ak majú doma koláče, pochutí si aj na nich. Desiatovať nepotrebuje a keďže obed si kvôli práci často posunie až na neskoršiu hodinu, odpadá aj olovrant. Večera býva rôzna, ale ani módnej návrhárke sa nevyhýba nočný hlad. ,,Riešim to radikálne. Vstanem a najem sa." Čo sa jej zatiaľ nedarí dodržiavať, je pitný režim. ,,O dvoch, troch litroch tekutín, ktoré by som mala denne vypiť, môžem iba snívať."

SkryťVypnúť reklamu

Dávkuje od oka

V kuchyni má vraj iba to, čo naozaj potrebuje. Napríklad mikrovlnku nemá, zatiaľ si vystačí s elektrickou rúrou. Umývačku riadu využíva iba vtedy, keď má viac hostí. Zaobíde sa aj bez kuchynskej váhy, dávkuje od oka. "Zatiaľ mi to stačí. Možno som sa inšpirovala televíznou reláciou Duel kuchárov, ktorú som kedysi rada sledovala. Obaja kuchári mali obvykle iba dobré nože prípadne ručný mixér, a úplne im to stačilo, aby pripravili dokonalé jedlá."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 648
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 416
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 730
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 280
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 416
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 723
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 936
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 269
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu