Väčší kapor, soľ, asi 150 g mletých orechov, 3 - 4 lyžice múky, červená paprika, čierne korenie, 2 - 3 strúčiky cesnaku
Vývar: voda, väčšia cibuľa, mrkva a petržlen
Kapra po očistení a umytí rozdelíme na porcie a posolené odložíme. Aj hlavu a chvost. Uvaríme vývar, scedíme a necháme vychladnúť. Orechy, múku, červenú papriku a čierne korenie premiešame a dáme do vývaru.
Vložíme tam aj naporciovanú rybu a rozpučený cesnak, prípadne dosolíme. Pomaly varíme asi 20 minút, keď je ryba väčšia, aj dlhšie. Pred podávaním ešte asi na dve hodiny odložíme na teplé miesto (hrniec sa môže aj prikryť dekou). V pare sa chute prepoja a vznikne skutočná pochúťka.
Obľúbené cestoviny
Cestoviny (najlepšie talianske), 4 paradajky, 1 stredne veľká cibuľa, olivový olej, soľ, 1 - 2 strúčiky cesnaku, oregano, zmes talianskeho korenia, syr feta alebo parmezán
Cestoviny uvaríme, sparíme paradajky a stiahneme z nich šupku. Cibuľu nakrájame na kúsky a opražíme na olivovom oleji, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a nakrájané paradajky. Dochutíme oreganom a zmesou talianskeho korenia. Priamo do hotovej zmesi môžeme pridať slaný nakrájaný syr feta a všetko hneď podávame s cestovinami.
Ak sa rozhodneme pre parmezán, je dobré cestoviny ešte podľa chuti osoliť.