Postup predpestovania zeleniny: 1 - preparovanú zeminu alebo substrát preosejeme do debničky, 2 - zeminu urovnáme dlaňami, 3 - semeno rozsejeme z papierika alebo dlane po celej ploche, a to poklepávaním prstami druhej ruky, 4 - rozsiate semeno prikryjeme tenkou vrstvou zeminy, ktorú jemne utľapkáme doštičkou. |
Nie všetky druhy zeleniny sa dajú siať na jar priamo do pôdy. Niektoré z nich, ako je zeler, paradajky či paprika, potrebujú na klíčenie dlhší čas alebo lepšie klimatické podmienky. Predpestujeme ich preto už v zimných mesiacoch.
Na takúto prácu si pripravíme plytké drevené debničky. Na dno každej nádoby dáme drenážnu vrstvu, ktorú zasypeme preosiatou zeminou alebo zakúpeným substrátom. Povrch urovnáme dlaňami a rovnomerne naň rozsejeme zeleninové semienka. Potom ich zakryjeme tenkou vrstvou zeminy, ktorú utľapkáme doštičkou.
Debničky uložíme na dobre osvetlené miesto, ako sú okenné parapety. Vyhýbame sa miestam priamo nad radiátormi, aby sme zabránili veľkému prehrievaniu a vyschnutiu zeminy. Po vyklíčení prvého páru pravých lístkov (nie klíčnych) začneme rastlinky presádzať - pikírovať. Sadeničky rozsádzame do iných debničiek, menších črepníkov alebo do plastových téglikov. Najvhodnejšie sú však zakoreňovače lisované z recyklovaného papiera, ktoré ponúkajú v predajniach so záhradkárskymi potrebami.
Na presádzanie vyberáme len zdravé sadenice s dobre vyvinutými korienkami. Rozsádzame ich pomocou zahroteného kolíka alebo plastového štítku do zeminy v takom spone, aby mali dosť priestoru na vytvorenie bohatej koreňovej sústavy. Dávame pritom pozor, aby sme korienky v jamke neohýbali, prípadne aj nepolámali. Dlhšie korene na niektorých rastlinách môžeme jemne skrátiť. Vytvoríme tým podmienky pre lepšie zakorenenie sadeníc do šírky.
V poslednom období sa stávajú populárnymi aj zakoreňovacie tablety, ktoré obsahujú všetky živiny a stimulátory potrebné na rast priesad.
5 - väčšie semienka zasadíme do črepníka po dva až štyri kusy, 6 - keď sadeničky v debničke vyrastú a vytvoria dva pravé lístky, začneme ich presádzať (pikírovať), aby lepšie zakorenili. KRESBA - AUTOR |
Autor: JOZEF POBJECKÝ