V kuchyni s: Františkom Ponom

Spisovateľ a výtvarník František PON je pseudonym, pod ktorým spoločne tvoria Jitka Baliharová a Oldřich Přibík. Manželia sa pred rokmi presťahovali z Prahy na juhočeskú chalúpku v Poněšiciach, kde žijú obklopení mačkami. Štyrmi domácimi a húfom mačiek .

Pod pseudonymom František Poněšický, skrátene František PON, sa ukrýva originálna manželská dvojica, ktorá spolu píše knihy a maľuje obrazy. Žijú striedavo v juhočeskej dedinke Poněšice a v Prahe. Dohromady napísali tri knihy, štvrtá je pred vydaním. Manželia sú veľkými milovníkmi mačiek, ktoré sú trvalou inšpiráciou ich kníh, malieb a grafík.

Spisovateľ a výtvarník František PON je pseudonym, pod ktorým spoločne tvoria Jitka Baliharová a Oldřich Přibík. Manželia sa pred rokmi presťahovali z Prahy na juhočeskú chalúpku v Poněšiciach, kde žijú obklopení mačkami. Štyrmi domácimi a húfom mačiek dvorových, o ktorých píšu a maľujú. A tiež im vyvárajú, lebo Jitka a Olda sú vášniví kuchári. O vzťahu ku kuchyni, samozrejme kuchyni plnej mačiek, dokonca napísali kuchársku knihu Mačkám chutí kaviár. Historky o varení sú poprekladané rodinnými receptmi a ich modifikáciami, aby chutili aj fajnovým mačacím jazýčkom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Olda a Jitka sa netaja tým, že k vareniu a jedeniu majú viac než kladný vzťah. A kde lepšie sa dá táto vášeň rozvíjať než na vidieku? Najmä Jitka, ktorá je na voľnej nohe, a nemusí teda každý týždeň cestovať do Prahy, sa tu môže naplno venovať svojej vášni. V jej kuchyni vonia všetko, o čo sú mestskí ľudia ukrátení. V záhrade pestuje byliny, na lúke zbiera liečivé rastliny. Naučila sa z nich robiť sušené zmesi do polievok, ale aj hojivé masti a tinktúry. Vyzná sa v hubách, ktorých je v neďalekej obore požehnane, a tak z nich pečie, varí, suší a nakladá ich. V demižónoch jej žblnkoce šípkové víno a hostí núka domácou medovinou. Vie pripravovať divinu aj ryby a v umastenom zošitku si stráži vzácne recepty po babičke, tetkách a známych. Veď sa jej aj manžel vysmieva, že mu skôr pripomína telefónny zoznam, lebo recepty majú názvy ako závin Lukešová, rožteky Baxová či jablčník Šímová.

SkryťVypnúť reklamu

Pozor, mačka!

Oldu a Jitku okrem kuchárskej vášne spája aj láska k mačkám. Ich miláčikovia zabrali nielen pohovky, postele a kreslá, ale aj najvoňavejšiu miestnosť v dome - kuchyňu. Ako však ide varenie a mačky dokopy?

"Zle," zhodnú sa unisono. "Mačka vám spôsobí v kuchyni množstvo tráum. Jednak sa stále pletie pod nohy. Riskantné je to najmä vtedy, keď nesiete hrniec s vriacou vodou. Musíte tiež dobre strážiť sekáčiky, nože a tĺčiky, aby vám náhodou nevykĺzli z ruky medzi hemžiace sa mačky. Aj s kávou opatrne, lebo ľahko vám môže strčiť zvedavý čumáčik pod vriacu vodu, ktorú práve lejete do šálky."

Pri mačkách treba byť stále v strehu. Aj preto, že sú to nenapraviteľné zlodejky.

"Musíte si dávať dobrý pozor, čo kam položíte. Už som raz hľadala celé kura. Napokon som ho našla usmolené pod váľandami, takže je jasné, že ho nakoniec aj tak dostali."

SkryťVypnúť reklamu

Dlhoročné spolužitie s mačkami v kuchyni manželov preto naučilo odkladať potraviny na nedostupné miesta a do uzavretých skriniek a všetky odpadky nehádzať do otvoreného odpadkového koša, ale najlepšie hneď vyniesť do predsiene, kam mačky nesmú.

Parfum z ligurčeka

Jitka sa síce nepovažuje za profesionálnu bylinkárku, ale vie, že kvety a plody bazy robia divy s nádchou, že žerucha siata je bohatá na minerály a vitamín C a nechtík hojí škrabance, odreniny a pomáha pri ekzémoch. Bylinky využíva aj pri varení. Obľubuje napríklad ligurček, ktorého vždy nasuší niekoľko fliaš, lebo výborne dochutí polievky, omáčky či mäso.

Jeden rok mala obzvlášť veľkú úrodu. Rozložila ho teda na čisté papiere po celom dome, aby sa sušil. Potom kdesi odbehla a keď sa vrátila, chalupa podozrivo vyvoniavala.

SkryťVypnúť reklamu

"V izbách sa po zemi váľali pokrčené papiere, na nábytku bol zelený prach a do toho pobehovali štyri voňavé strašidlá. Experti tvrdia, že do tranzu dokáže mačky uviesť napríklad kocúrnik, ale musím povedať, ligurček sa mu vyrovná."

Ponovské mačky po ňom vraj voňali ešte niekoľko týždňov, do polievky na zimu však nezostalo nič.

Ulúpené králiky

U Ponovcov sú často na pekáči kačice a husi. Nečudo, veď je to gazdinej najzamilovanejšie jedlo. Pripravuje ich na všetky možné spôsoby. Klasicky, s jablkami, po čínsky, robí zaprávané žalúdky, pečeň s mandľami či plnený husí krk. Hoci má rada oba vodné vtáky, predsa len väčším favoritom je kačka. Keď ležala v nemocnici po operácii, Olda jej tam jednu tajne prepašoval, aby ju potešil. Keď jej lekár dva dni po operácii veľkodušne povolil, že môže začať jesť, netušil, že pacientka je preto taká fit, že má kačku v bruchu.

SkryťVypnúť reklamu

Druhou obľúbenou delikatesou sú králik a zajac. Keď Ponovci začali s chalupárčením, dokonca ich začali aj chovať. Problém však bol s ich zabíjaním, preto sú dnes králikárne opustené a oni si zajačinku alibisticky berú od susedov. A iba spomínajú, ako raz sami robili zajačiu zabíjačku.

"Pomohla nám suseda. Králiky klepla po krku, na nás bolo ich vyvrhnutie. Síce sme sa čudovali, že sa mačky o zajace zvlášť nezaujímali, no boli sme radi, že sa nepletú pod nohami. Poľavili sme v ostražitosti, vypitvané králiky poukladali na kuchynskú linku, vnútornosti dali do misky a spravili si prestávku na kávu. Chvíľu trvalo, kým nám došlo, že je podozrivý pokoj. Nikto nám nevyskočil do lona, nemňaukal, nedožadoval sa maznania. Vtedy nám to došlo a vrhli sme sa do kuchyne. Na linke sedeli všetky naše cicušky a hodovali."

SkryťVypnúť reklamu

Hurá, návšteva!

Osobitnou kapitolou sú návštevy.

"Keď nosíte na stôl chlebíčky, jednohubky či obložené misy, teda ľahko ukradnuteľné a zožrateľné lahôdky, treba dodržiavať niekoľko zásad," upozorňuje Olda. "Po prvé, ani na chvíľku nenechať kuchyňu bez dozoru. Po druhé, hotovú ozdobenú misu nepoložiť na jedálenský stôl, ale zatvoriť ju a ponúknuť, až budete všetci za stolom. Inak budú mačky v nestráženej chvíli okamžite na stole a začnú ochutnávať. My sme sa už poučili na vlastnej koži. Raz som pre návštevu pripravil bohato obložené vajcia na hriankach. Stačilo však na okamih odísť s hosťami do ateliéru, aby si prezreli obrázky, a keď sme sa vrátili, na stole zostali len opečené chleby a olízané vajcia. Kým som však stihol návštevu upozorniť, už sa do nich zahryzli, a ja som nemal to srdce brať im tanier spred nosa. Ale chutilo im."

SkryťVypnúť reklamu

FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ

Recepty

Rillons (oškvarky) z Touraine

Asi 2 kg bravčového bôčika, 1/2 litra bieleho vína, čierne mleté korenie, soľ

Nižší prerastený bôčik bez kosti nakrájame na pravidelné kocky (asi 4-centimetrové), osolíme a poriadne okoreníme. Naukladáme ich najlepšie do kameninového hrnca a necháme v chlade dvadsaťštyri hodín odležať. Na druhý deň vyklopíme obsah do hrnca, prilejeme biele víno a neprikryté zahrievame. Občas mäso premiešame, aby sa neprilepilo ku dnu. Keď sa víno odparí, zmiernime plameň a pečieme, kým nevzniknú zlaté oškvarky. Vyberieme ich na tanier, masť zlejeme do misky a uložíme do chladničky. V tom je ukryté tajomstvo pravých francúzskych

oškvarkov - keď ich totiž budete robiť znovu, okrem vína sa pridá aj hrnček masti z minulého škvarenia, čím sa docieli neopakovateľná chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Husacia pečienka s mandľami

Husacia pečienka, za hrsť mandlí, husacia masť, mlieko, asi 3 klinčeky, soľ, čierne korenie

Husaciu pečienku asi na hodinu namočíme do mlieka. Hrsť sparených a olúpaných mandlí nakrájame na rezančeky. Pečeň osušíme a napicháme do nej klinčeky a mandle. Dáme do hrnca s horúcou husacou masťou a rýchlo opečieme. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu vody a pod pokrievkou dusíme domäkka. Hotovú pečienku opatrne preložíme do porcelánovej misky a zalejeme husacou masťou, aby bola celkom ponorená. Necháme stuhnúť.

České lievance

0,5 l mlieka, trochu soli, 40 g práškového cukru, citrónová kôra, muškátový oriešok, 2 vajcia, 60 g rozpusteného masla, 600 g polohrubej múky, tuk na vysmážanie, tvrdý tvaroh, kyslá smotana, čučoriedky, cukor.

SkryťVypnúť reklamu

Kvások: 0,2 l mlieka, 20 g droždia, lyžička cukru, lyžička múky, trochu soli

Necháme vykysnúť kvások. Z múky, vajec, cukru, rozpusteného masla, citrónovej kôry a strúhaného muškátového orieška vypracujeme cesto. Pridáme kvások a necháme vykysnúť. Na panvici smažíme lievance, na hotové dáme popučené čučoriedky s práškovým cukrom a ozdobíme striedavo smotanou a tvarohom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 665
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 345
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 662
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 241
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu