ej marhule. Nevedel som, že ju pod týmto názvom poznajú aj v zahraničí.
Ume stromy rozkvitnú v Japonsku malými bielymi, ružovými alebo červenými kvietkami vždy na sklonku zimy. Keď kvitnú ume, každý vie, že zima sa skončila. Potom stromy zarodia a niekedy v máji - júni treba ovocie obrať. Ume nejedávame čerstvé. Nakladáme ich so soľou, potom sa sušia na slnku. Mestskí ľudia si ich už takto upravené kupujú v potravinách. Sú také trpké, že ich niektorí, hlavne deti, neznášajú. Ale umeboshi, čiže sušené slivky, ako tieto marhule voláme, patria k tradičným japonským jedlám.
Japonci, ako som už kedysi písal, si zásadne vyberajú jedlo, ktoré je zdravé. Umeboshi sú z tejto kategórie. Obsahujú veľa kyseliny citrónovej, z čoho majú aj kyslotrpkú chuť. Citrón a ocot tiež obsahujú túto kyselinu, ale umeboshi jej majú ešte viac. Keď má Japonec problém so žalúdkom, vždy si ho lieči starou osvedčenou metódou - umeboshi. Zázračne pôsobia na rozličné ťažkosti v tráviacom trakte. Pretože majú silné detoxikačné účinky, zaberajú aj proti otrave jedlom. Umeboshi vraj pôsobia preventívne aj proti morskej chorobe, takže aj keď deti celý deň cestujú v autobuse, je to pre ne ten správny liek. Moja mama robí každý rok umeshu, čiže ume-likér. Každý večer pred spaním si z neho vypije pohárik. Hovorí, že je to prevencia proti starnutiu, pomáha regenerovať sily a ešte jej aj chutí.
Keď chystáte deti na školský výlet, zrejme im zabalíte bagetu alebo rožok. Japonské mamy pripravia deťom onigiri. Je to ryža zabalená do morskej riasy. Niekedy dajú dovnútra aj kúsok grilovaného lososa a niekedy umeboshi. Možnože dnešné japonské mamy robia onigiri ešte aj s inými náplňami, ale keď som chodil na školské výlety ja, vtedy boli umeboshi - lososové onigiri, sladkastá omeleta a mini párky (ktoré voláme v Japonsku viedenské) najtypickejším výletníckym obedom.
Produkty s ume majú v Japonsku vyše tisícročnú tradíciu. Už v dávnych časoch samurajov používali bojovníci umeboshi nielen ako potravinu, ale aj ako medicínu. Vtedy sa odporúčalo vo veľkom sadiť ume-stromy, vďaka čomu ich teraz máme dostatok.
Som rád, že moja žena verí radám slovenských lekárov, že na žalúdok sú účinné japonské umeboshi. Ozaj, viete, aké je typické jedlo pre pacientov v japonských nemocniciach? Ryža s umeboshi.
Autor: MASAHIKO