Kuchyňa v 21. storočí - čistky na tanieri

Na festivale, ktorý mal naznačiť smerovanie kuchyne v 21. storočí, sa minulý týždeň vo francúzskom prístavnom meste Le Havre zišli najlepší predstavitelia svetovej gastronómie. "Chceme ukázať, ako vyzerá mladá kuchyňa a nová generácia majstrov kuchárov,

FOTO


ktorá sa rodí vo Francúzsku aj inde vo svete," povedal Luc Dubanchet, zakladateľ festivalu a šéfredaktor gastronomického mesačníka Omnivore (všežravec). Na podujatí s názvom Omnivore food festival sa zúčastnilo okolo 800 ľudí, z toho tridsať majstrov kuchárov. Dán René Redzepi pripravil tatársky biftek zaliaty omáčkou z ustríc a byliniek pochádzajúcich z prostredia tohto morského mäkkýša. Toto jedlo patrí do repertoáru starej dánskej kuchyne a môže sa jesť prstami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Traja japonskí majstri kuchári pripravili klasickejšie jedlo - úhora nakrájali na tenké plátky, obalili jemne v múke, osmažili v rozpálenom oleji a potom ešte niekoľko minút zapekali. Tajomstvo ich umenia spočíva najmä v tom, ako sa úhor vykostí.

SkryťVypnúť reklamu

Jean-Luc Tartarin z Le Havru servíroval hrebenatku svätojakubskú, do ktorej nastriekal injekčnou striekačkou šťavu z červenej repy. "Nevedie ma k tomu záľuba v technickej zručnosti, tento postup dodáva jedlu lahodnú chuť," vysvetlil majster.

Pasqual Barbot z Paríža prišiel s "novou textúrou" husacej pečene pomletej na mlynčeku. Gilles Choukroun, tiež Parížan, obohatil husaciu pečeň ingredienciami, ktoré by sme nečakali - sójou či thajskou bazalkou. Majstri kuchári sa v Le Havri zhodli na myšlienke "čistky" na tanieri. "To neznamená, že tanier by mal byť prázdny, ale žeby sa mali odstrániť všetky prebytočné, nevhodné ozdoby, ktoré narúšajú charakteristický vzhľad i chuť pokrmu," vysvetlil Luc Dubanchet. Zároveň pokritizoval francúzsku kuchyňu, ktorá je podľa neho "príliš uniformná, hegemonistická a imperialistická".

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 706
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 507
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 518
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 499
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 492
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 022
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 188
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu