BRATISLAVA - Štátny veterinárny ústav vo Zvolene má podozrenie, že potápača bieleho a sokola sťahovavého usmrtil vírus vtáčej chrípky. V európskych krajinách bol vírus doteraz identifikovaný pri vodnom vtáctve. Slovenský sokol je prvým dravcom v Európe, u ktorého sa vírus zistil. Podľa výkonného riaditeľa Spoločnosti na ochranu vtáctva Rastislava Rybaniča sokol sa asi nakazil tak, že ulovil iného už nakazeného vtáka.
Podozrivé vtáky našli v areáli Slovnaftu v Bratislave a sokola sťahovavého v Gabčíkove. Pásmo ochrany siaha do okruhu troch kilometrov od nálezu, pásmo dohľadu do 10 kilometrov.
Na územiach, ktoré sú dnes v sprísnenom režime, nie sú veľkochovy hydiny, nachádza sa tu však viac ako 420 drobnochovov, z toho napríklad v Gabčíkove ich je 275.
Veterinári plánujú spolu s obecnými úradmi nanovo prepočítať stavy hydiny.
Obce by mali tiež upozorniť obyvateľov, aby si hydinu a domáce vtáky ohradili.
Podľa Rybaniča je najvhodnejšie premiestniť hydinu do uzavretých priestorov alebo výbehy zo všetkých strán ohradiť pletivom tak, aby tam nemohli vniknúť vtáky veľkosti vrabca. "Dôležité je zabezpečiť hlavne zdroje vody a potravy, aby nemohli byť kontaminované."
(dro)
Pandémia nás čaká, otázka je kedy
Najnovšie výsledky dosiahnuté vo výskume ukazujú, že cirkulujúci vysokopatogénny H5N1 vírus sa podobá na španielsku chrípku, ktorá v roku 1918 zabila asi 100 miliónov ľudí.
Podľa Tatiany Betákovej z Virologického ústavu SAV vírusy H5N1, ktoré momentálne cirkulujú, nadobúdajú schopnosť adaptovať sa na ľudí.
"Nie je možné predpovedať, akým spôsobom a kedy sa tento vtáčí chrípkový vírus plne adaptuje na ľudí. Doteraz nebol dokázaný prenos z človeka na človeka, ale vedci túto možnosť nemôžu stopercentne vylúčiť," povedala.
Ak vírus zmutuje a chrípka sa bude prenášať medzi ľuďmi, čaká nás pandémia chrípky. Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že riziko vzniku novej pandémie je veľmi vysoké, ale čas a miesto sa absolútne nedajú predpovedať. (dro)
Ako sa v chove šíri vírus
- po kontakte s chorými vtákmi, cez ošetrovateľov, kontaminovanými predmetmi, dopravnými prostriedkami krmivom a vodou,
- násadovými vajciami a infikovaným semenom pri inseminácii,
- medzi voľne žijúcimi vtákmi ako fekálna infekcia.
Inkubačná lehota
- od niekoľkých hodín do troch dní pri individuálnych vtákoch,
- viac ako 14 dní v kŕdli v závislosti od množstva vírusu, ciest infekcie, druhovej vnímavosti, virulencie vírusu.
Odolnosť vírusu
- vírus v truse prežíva 30 dní pri teplote 4 stupne Celzia, 7 dní pri 20 stupňoch Celzia, pri izbovej teplote na slame 28 dní a na vajcovej škrupine 8 dní,
- z dezinfekčných prostriedkov účinných proti vírusu vtáčej chrípky sú: 2 až 4 % lúh sodný, 2 až 4 % chlórové vápno, 4 až 8% chloramín B, môže sa použiť aj formalín v 10% koncentrácii.
Ako ochrániť hydinu
- zabrániť priamemu a nepriamemu kontaktu voľne žijúcich vtákov, zvlášť vodného vtáctva s hydinou,
- oddeliť vodnú hydinu od ostatnej,
- hydinu vo voľnom výbehu kŕmiť a napájať v uzavretom priestore alebo pod prístreškom, ktorý bráni prilietavaniu voľne žijúcich vtákov.
Ako sa nenakaziť
Ľudia, ktorí nájdu uhynutého vtáka sa nesmú dotýkať zdochliny. Nález treba ihneď oznámiť veterinárom. Používať osobné ochranné pomôcky, dodržiavať hygienické návyky.
Zdroj:www.svssr.sk
Núdzové opatrenia
- platí zákaz zvodov hydiny a ostatných vtákov, zákaz sústreďovania hydiny a ostatných vtákov, zákaz výstav, trhov, prehliadok, výkonnostných skúšok, chovateľských súťaží,
- pozastavená je platnosť veterinárnych podmienok už vydaných orgánmi veterinárnej správy pre usporiadanie zvodov,
- zákaz súťaží poštových holubov s medzinárodnou účasťou na území Slovenska a zákaz účasti poštových holubov zo Slovenska na súťažiach v zahraničí,
Na stránke www.svps.sk je manuál pre chovateľov,
* Na nonstop linke 0800 127 127 možno hlásiť uhynuté vtáky.
Ako je to s jedlom
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon tvrdí, že naše chovy hydiny sú bezpečné, a preto netreba mať obavy z nakazeného mäsa. Opatrní by mali byť turisti, ktorí cestujú do krajín s výskytom vtáčej chrípky. Hygienici odporúčajú všetky jedlá z hydiny (vrátane vajec, krvi z hydiny) dôkladne uvariť. Varenie usmrcuje vírus, podmienkou pri prípave jedla je dosiahnutie najmenej 70 °C počas 20 minút vo všetkých častiach potraviny (napríklad hydina pri kosti). Pri príprave surovej hydiny je dôležité umývanie rúk.