Po boku manžela strávila na diplomatickej misii v exotickej Indii päť rokov. Vďaka množstvu spoločenských aktivít sa v Indii udomácnila v najvyšších kruhoch. Pritom zistila, že keď nastanú dažde, ale aj v čase horúčav, je čaj najobľúbenejším nápojom všetkých vrstiev obyvateľstva. Pil ho tu Bromfield aj Indíra Gándhíová. Práve v Indii nadobudla
Božena Volková k čaju blízky vzťah.
Akú úlohu zohráva pitie čaju v indickej spoločnosti?
- Ide o každodenný rituál. Indovia pijú čaj vždy a všade. V chudobných, ale i lepších štvrtiach možno natrafiť na malých chlapcov, ktorí ho ako včeličky roznášajú od obchodu k obchodu. Najmä posledné leto u nás doma som si uvedomila, ako dobre padne šálka čaju, keď je teplo. Keď som niekam prišla, do úradu či obchodu, a boli náramné horúčavy, nikto mi nepodal ani pohár vody. V Indii vám všade a vždy ponúknu vodu alebo čaj.
Nezdedili Indovia tradíciu pitia čaju po Angličanoch?
- Historicky sa čaj začal piť najprv v Číne. Podľa legendy v roku 2737 pred Kristom cisár Szen Nung, ktorý veľa cestoval, pil z hygienických dôvodov iba prevarenú vodu. Raz mu do nej pri pahrebe spadol konárik s listami. Bol to divoký čaj. Nápoj mu zachutil, preto ho začali neskôr pestovať. Podľa inej legendy, Bodhidharma, syn indického kráľa a zakladateľ sekty zen, ktorý priniesol do Číny budhizmus, náhodou, počas meditácií začal žuť lístky divokého čaju, ktoré mu pomohli zostať bdelým a meditovať celých sedem rokov. Na pamiatku tejto udalosti vznikol čajový rituál. Číňania vraj začali piť čaj až asi v 5. storočí. V 19. storočí Angličania, ktorí žili v Indii, odchádzali cez leto na sever do himalájskych letovísk. Tu, v Assame boli objavené kríky divokého čaju a lord William Bentick, guvernér Indie sa pričinil o rozvoj pestovania a exportu čaju. Čaj bol spočiatku veľmi drahý a bol určený iba pre kráľov a šľachtu.
Kde je teda pravda?
- Niektorí tvrdia, že tradícia je pôvodné indická, iní že čínska. Podobne ako tibetská medicína, ktorá má čínske aj indické korene, Assam a Dardželing, najznámejšie čajové oblasti sa nachádzajú na čínsko-indickom pomedzí. Hovorí sa, že Angličania z pitia čaju naozaj urobili rituál, ale Indovia pripravujú čaj po svojom.
Ako inak?
- Varia vodu a do nej dajú na jednu šálku jednu až dve lyžičky kopcom čaju. Takýto čaj je horký až trpký. Kým čaj vrie, doplnia ho byvolím mliekom, pridajú veľa cukru a nechajú ešte povariť. Takýto nápoj aj Indovia volajú "čaj", je lahodný a osviežujúci. Podľa kasty, krajových i rodových zvyklostí sa príprava môže trochu líšiť. Tak ako u nás - hovä-dziu polievku každý pripravuje inak.
Poznáte nejaký veľmi osobitý čaj?
- Napríklad masala čaj - je "čaj" ochutený zmesou korenín - zázvorom a kardamónom. Priznávam, že z hygienických dôvodov som si všade v Indii dávala miesto ponúkanej vody "čaj". Napríklad, bez povinnosti nakupovať, som sa rada občas zastavila na vynikajúci čaj v centre Dillí, na Palika bazáre u istého obchodníka so striebrom. Raz mi dokonca z neho odsypal aj na doma.
Má indický čaj zvláštne vlastnosti?
- Dlho ho varia a ako vieme čierny čaj má dezinfekčné účinky, preto je to veľmi bezpečný nápoj. Pije sa vždy a všade, na rozdiel od kávy, ktorú v Indii konzumujú skôr na juhu a má špecifickú chuť. Je celkom rozdielna od tej, ktorú pijeme my doma. Pripomína trocha kubánsku kávu, typickú zvláštnou kyslastou chuťou. Zvláštnosť čaju záleží od mnohých aspektov, napríklad od kraja, čiže pôdy a klimatických podmienok, od druhu a spôsobu zberu, ale i od ďalšieho spracovania, ako je sušenie, uskladnenie a podobne. Vysoko cenené sú čaje z Dardželingu. Vo svete je veľmi cenený a populárny aj cejlónsky čaj (staré meno pre Srí Lanku) a ja si myslím, že právom. Kým samotnú Srí Lanku považujú za perlu v oceáne, cejlonský čaj je ich národným pokladom.
Je v Indii pitie čaju na protokolárnej úrovni iné? Pije sa vtedy i káva?
- Vyššia indická spoločnosť si vždy brala za vzor Angličanov. Preto sú tam dodnes niektoré zvyky zakonzervované do takej miery, akú v Británii už nenájdete. Tam, kde som sa pohybovala, boli bežné predpoludňajšie "coffe morningy" a popoludní pozvania na čaj, na ktorých sa vždy podával čaj i káva. Sú to typické formálne dámske stretnutia. Párkrát do roka nás pozývala manželka ministra zahraničných vecí, ale i napríklad Sonia Gándhíová, ktorá, hoci pôvodom Talianka, ako nevesta Indíry Gándhíovej a šéfka vládnúcej politickej strany je momentálne najvplyvnejšou osobou súčasnej Indie. Na protokolárnej úrovni nemožno čaj odmietnuť, najmä nie v krajine, ktorá má pitie čaju ako tradíciu.
Mali tieto posedenia s čajom nejaký špeciálny názov?
- Posedenie pri čaji na najvyššej úrovni sa volá High tea. Hoci napríklad oficiálne pozvanie k prezidentovi Indie na oslavu štátneho sviatku znelo na recepciu, až na to, že boli pozvaní i tí najdôležitejší páni, forma bola ako High tea. Čaj 25. januára a pohostenie v prezidentských záhradách, čo sú najkrajšie zachovalé mogulské záhrady v Indii, chutí najlepšie.
Ako to tam prebiehalo?
- Vysoká úroveň záleží od ľudí. Či akciu pomenujete čaj o piatej alebo High tea, dôležitá je príprava a organizácia. U nás sa doteraz stretávam s tým, že spoločenské podujatia sú organizačne nedotiahnuté. Spôsob vítania hostí, výzdoba, servis a to, ako sa hostitelia správajú k hosťom je to high - čiže vysoká úroveň, ktorú v Indii zachovávajú.
V čom sa u nás robia najčastejšie chyby?
- Nevhodné sú často i pozvánky, ktoré sú príliš okázalé a prezentujú reklamnú agentúru a nie hostiteľa. Organizácia podujatí je slabá, lebo ľudia, ktorí na nich pracujú sami na podobnej akcii nikdy neboli, sú nepatrične oblečení, sami sa tvária ako hostia a hanbia sa pracovať - robiť servis. Naši ľudia majú komplex povedať neviem a problém niekomu poslúžiť, hoci dámy na najvyššej úrovni, napríklad i v Británii nemajú problém byť milé, pohostinné a poslúžiť aj tomu najjednoduchšiemu človeku, ak je ich hosťom. Od toho sa všetko odvíja. Vysoká úroveň nie je o bohatstve, ani o módnych trendoch. Ľudia na úrovni neinvestujú zvyčajne do módy, ale do štýlu.
Ako sa treba obliecť na čaj o piatej?
- Podľa toho, v ktorej sme krajine, aké je počasie a ku komu sa chystáme. Napríklad k britskej kráľovnej vziať si červený kostým alebo malé čierne šaty môže byť veľké faux pas. Na takejto úrovni funguje protokol, úrad, ktorý dbá i na také detaily a vhodné oblečenie priamo odporúča.
Obliekame sa podľa hostiteľky, prípadne podľa spoločensky najvyššie postavenej dámy. Výber šiat sa dá dohodnúť s hostiteľkou i cez telefón. Spomínam si, že keď k nám na ambasádu mal prísť na návštevu bývalý slovenský prezidentský pár, telefonicky som sa informovala, čo bude mať manželka nášho pána prezidenta na sebe pri audiencii u indického prezidenta, aby som sa jej prispôsobila. Povedali mi, že ma do toho nič, vraj bude určite dobre oblečená. Nuž, aká to bola poradkyňa, ktorá mohla takto zareagovať? Nepochybovala som, že prvá dáma bude dobre oblečená, len som sa chcela prispôsobiť a byť o krôčik za ňou, podľa protokolu.
Ráno sa celkom iste hodia svetlejšie farby, popoludní tmavšie, najideálnejšie na takéto podujatia sú šaty, prípadne kostýmčeky i nohavicové, ale nie pánskeho strihu, a nič sexy. Pre pána je cez deň najvhodnejší stredne tmavý šedý oblek.
Možno pri čaji podávať koláčik, prípadne aperitív?
- Drobné koláčiky, ale i slané pečivo a malé sendviče sú vhodným doplnkom čajových posedení. Indovia milujú svoje vyprážané pakory a samózy, ale i slad kosti, ktoré sa podávajú k čaju. Pitie alkoholu sa v čisto dámskej spoločnosti a ani vo formálnej vysokej spoločnosti pred hodinou aperitívu nepovažuje za vhodné a za dostatočne noblesné správanie. Pohostenie buď roznáša personál, alebo sú bufetové stoly naaranžované väčšinou vonku v záhrade. V Indii sa tradične a dodnes bežne aj v päťhviezdičkových hoteloch je rukami a väčšina ľudí stojí alebo sa premiestňuje tak, aby sa pozdravili s čo najviac hosťami. Pozvanie na čaj trvá približne hodinku.
Je rozdiel v protokole pri podávaní čaju a kávy?
- Záleží, v ktorej krajine. Iné pravidlá pri príprave a servírovaní kávy a čaju platia v Kolumbii, iné v Indii či v Kórei. Dobrá hostiteľka sa snaží ponúknuť vo svojom dome čo najkvalitnejšie nápoje i jedlo tak, aby ulahodila všetkým svojim hosťom a tak ponúka zvyčajne kávu aj čaj.
Rozdiel je, ak dostaneme pozvanie na čajovú prezentáciu, či ceremóniu, tu sa nepatrí piť kávu. Ak obsluhuje personál, čaj i kávu ponúkajú v Indii v strieborných kanviciach. Niekedy v domácnostiach kde majú menej personálu sa servíruje káva i čaj v termoskách. Jedna kanvica alebo termoska je zvyčajne extra s vriacou vodou, ktorou môžeme tuhý čaj riediť podobne, ako to robia v Rusku.
Osvojili ste si v Indii, čo sa čaju týka, nejaké nové zvyky?
- Ja som bola skôr zvyknutá na kávu, ale tam som sa naučila piť klasický indický "čaj" s mliekom a cukrom. Obľúbila som si aj zelený kašmírsky čaj, ktorý sa volá kawa, má antioxidačné účinky. Priniesla som si aj viacero ajurvedických, bylinkových a tibetských čajov na omladzovanie. Rada si občas uvarím niektorý špeciálny čaj, nedávno som priniesla pre dcéru špecialitu - jeden z najdrahších čajov - biely čaj. Jeho lístky sú veľké, zmotané do stonky a keď ich človek zaleje vodou stoja v nej ako bambus. Lúhujú sa desať minút a čaj sa môže piť. Najcennejšie sú "zlaté výhonky", z ktorých je najkvalitnejší čaj, podobne ako čaj z prvého zberu.
Foto Peter Leginský
Pozývate na čaj o piatej?
. Obrúsky by mali byť plátenné - biele alebo farebné.
. Nezabudnite na kvalitný porcelán.
. Na stole nesmú chýbať kvetinové dekorácie.
. Vhodné sú misy s naaranžovaným ovocím.
. Ponúkajte kompót, nemajonézové šaláty, malé chlebíčky, prípadne kanapky.
. Budete potrebovať dezertné vidličky a malé tanieriky.
. Ak hostia stoja, mali by podšálku držať, ak sedia, môže ostať na stole, ale iba ak sedíme tesne pri stolíku.
. Čajovú lyžičku nechávajte na tanieriku za uškom šálky, neodkladajte ju vedľa na stôl.
. Na použitý riad pripravte osobitné stoly.