foto |
Ponúknu vám tu 90 druhov čaju - indické, nepálske, cejlónske, japonské či vietnamské. Čierne, zelené i stále obľúbenejšie biele čaje. Filozofiou personálu čajovne je pripravovať čaje kvalitné, pravé a z čerstvých surovín. V reči domácich - čaje ortodoxné, teda nijaké voňavky alebo chemické zmesi, v ktorých sa skutočný čaj stráca. Takýmto náhradám hovoria jedovaté čaje a vďačne im prenechajú miesto na pultoch hypermarketov. Vo zvolenskej čajovni by šancu nemali. Vedúci čajovne Martin Námešný sníval o čajovni už takmer pred štvrťstoročím, keď to bol na Slovensku prakticky ešte neznámy pojem. Trénoval v tom čase karate a zaujímal sa o japonskú kultúru. To bol zrejme prvý impulz na to, aby sa pustil do budovania vlastnej čajovne. Otvorili ju v priestoroch zámku pred deviatimi rokmi a za ten čas si už získala mnohých priaznivcov.
Niektoré žiadané druhy čajov dovážajú aj z Dárdžilingu a niektorých oblastí Číny. Priamo z Číny majú aj časť keramiky, v ktorej čaje podávajú. V predajni etno výrobkov ponúkajú zaujímavé predmety od Indie po Indonéziu.
"K príprave čaju musí mať človek naozajstný vzťah. Nie je to mechanická záležitosť. Aj preto zacvičujem ľudí, ktorí budú v čajovni robiť, najradšej ja sám," hovorí Námešný.
(kf) FOTO JÁN KROŠLÁK