foto |
ak sa dnes u nás začína dariť kultúre podávania čaju, to sa určite iba vraciame k niečomu, čo tu bolo. V Pravidlách spoločenského správania od autorov Eichlerovej a Havránka, ktoré vyšli už v roku 1925, sa rozsiahlo hovorí o tom, ako podávať čaj, a sú to naozaj pevné a prísne pravidlá. Čaj, jeho spoločenský význam, vysoká úroveň servírovania bola u nás už dávno čosi prirodzené, no zaujímavé je, že ani v jednom z troch obsiahlych dielov spomínaného lexikónu niet zmienky o káve. V salónoch sa v tých časoch zrejme ešte neudomácnila. Keďže prvé číslo našej prílohy Gurmán (a tohto roku bude takých príloh spolu sedem) je na tému káva a čaj alebo keď chcete čaj a káva, určite sa na jeho stránkach dozviete aj niečo nové. Napríklad, že v čajovni vás neobsluhuje čašník, ale čajmen. Boli ste už v niektorej? Skôr než sa odhodláte zájsť si tam po prvý raz, prečítajte si, ako sa v nej treba správať.
Na ďalších stranách Gurmána nás naučí manželka japonského veľvyslanca Michi Washizu správne pripraviť zelený čaj a zasvätí nás aj do japonského čajového obradu Cha no yu.
Z nášho rozhovoru s imidžmejkerkou Boženou Volkovou sa môžete dočítať, ako pijú čaj v Indii, no zorientujete sa aj v tom, ako sa treba obliecť na slávnostný čaj. Napríklad vziať si k britskej kráľovnej na takú príležitosť červený kostým alebo malé čierne šaty, môže byť veľké faux pas.
Počuli ste už o čaji pchu-er? Je to vraj zázrak, čaj, ktorý spaľuje tuky, ozdravuje celé telo, výdatne pomáha pri chudnutí, treba ho zrejme skúsiť.
A čo káva? Mnohí naši kaviarnici sú sklamaní, vraj kultúra popíjania kávy v klasickej kaviarni sa stráca. Atmosféru, kedysi ju určovala noblesná spoločnosť, ktorá sa tam pravidelne stretávala, veru už málokde nájdete. Prečo niekedy ani v klasickej kaviarni nepociťujeme tú správnu atmosféru? Svoj názor hovorí architekt. Dúfajme, že ide iba o dočasný stav. Ak sa vrátil čaj, hádam nastane aj renesancia skutočnej atmosféry kaviarní, tak ako ich maľovali umelci posedávajúci kedysi dávno v parížskych kaviarňach na Montmartri a Montparnasse. Reprodukcie niektorých slávnych diel na túto tému nájdete v čísle.
Žijeme však nové časy a pijeme kávu z automatu. Asi neviete, že na Slovensku funguje osemtisíc automatov na kávu? Ani to, že jeden pripraví za rok 16-tisíc dávok? Káva je dobrý obchod, na svetovej burze je to vraj komodita takmer porovnateľná s naftou. Slovák jej vypije za rok približne tri kilogramy. Ťažko sa bez nej dá žiť, a je vynikajúce, že aj v našom rozhovore sa lekári stotožňujú v názore, že dávnejšie oficiálne odporúčania, aby sa ľudia so zvýšeným krvným tlakom vyhýbali káve, sú už minulosťou. Tvrdia, že pre zdravého človeka je pôsobenie kofeínu neškodné. Neodporúčajú ju však piť nalačno.
Taliani, ako sa dozvieme od jednej kávičkovej fajnšmekerky, bežne vypijú za deň šesť ba i pätnásť káv. To je to ich dobré nenapodobiteľné ristretto. Do domácností ju kupujú na kilá, a ani veľké balenie nestihne zatuchnúť kým sa spotrebuje.
Nakoniec, ako to s vami dopadne, keď to prípadne budete s kávou predsa len príliš preháňať, si môžete dať vyveštiť práve z kávy. Alebo to skúste sami. Ak v jej usadenine vydedukujete napríklad mačku, znamená to, že spoznáte, kto z vašich priateľov je falošný. Lepšie bude, keď v nej nájdete motýľa. To vás totiž očakáva príjemný flirt.
Ale nakoniec, prečítajte si Gurmána o káve a čaji, určite sa nesklamete.
Kveta Škvarková
Foto Tomáš jesenský