Bez kávy a čaju sa dnes nezaobíde nijaký poriadny barman. Pripravujú sa z nich predovšetkým horúce nápoje - hot drinks, z čaju aj rôzne punče, ktoré uspokoja hneď tri zmysly naraz - voňajú, chutia a vyzerajú veľmi vábivo. Na horúce nápoje sú vhodné šálky alebo poháre z ohňovzdorného skla s uškom, ak dáme do pohára nerezovú lyžičku, môžeme použiť aj tenkostenné sklo. A ako je to s ich povzbudzujúcim účinkom? Ak sú káva a čaj životabudiče, čo ešte keď sa do nich pridá malý frťan? Nie, to nemôže dopadnúť zle. Nechajte sa inšpirovať receptami barmanov a určite si výrazne spríjemníte nejeden škaredý chladný večer.
POMARANČOVÝ ČAJ
1 pomaranč,
1 PL cukru,
4 PL pomarančového likéru,
1 PL alebo vrecko čierneho čaju,
cukor podľa chuti .
Pomaranč umyjeme v horúcej vode, osušíme a kôru olúpeme škrabkou. Z pomaranča vytlačíme šťavu. Pomarančovú kôru s cukrom vložíme do nádoby a zahrievame tak dlho, až sa cukor rozpustí. Potom pridáme pomarančovú šťavu a likér a všetko krátko povaríme. Čierny čaj sparíme v 1/2 l vriacej vody a necháme 4 minúty lúhovať. Potom čaj precedíme a zmiešame s pomarančovou šťavou, podľa chuti osladíme.
Posolstvo: prečo používať do čaju stále ten istý druh citrusu?
JABLČNÝ PUNČ
1 PL alebo vrecko čierneho čaju,
700 ml jablčného vína,
šťava a nastrúhaná kôra z 1 citrónu,
1 kúsok škorice,
4 klinčeky,
4 kúsky badiánu,
50 g cukru,
1 kyslejšie jablko,
badián na ozdobu.
Vodu, 300 ml uvedieme do varu, nasypeme čierny čaj a necháme asi 4 minúty pôsobiť. Potom čaj scedíme. Čaj s jablčným vínom, citrónovou šťavou, kôrou a korením dáme do nádoby a zahrejeme, ale nevaríme. Pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Jablko olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Punč scedíme, pridáme kúsky jabĺk a krátko necháme pôsobiť. Nalievame do pohárov alebo šálok, ktoré ozdobíme hviezdičkami badiánu.
Posolstvo: námornícky prínos do Medzinárodnej opileckej federácie.
Mimochodom: Keď sme už pri jablkách, ochutnajte niekedy aj tzv. horúce jablko alebo hrušku či brusnicu, nealkoholický nápoj v prášku, ktorý stačí v šálke zaliať horúcou vodou a zamiešať. Výrobok, ktorý si získava čoraz viac vyznávačov, dováža žilinská firma Jplus SK.
ALŽÍRSKA KÁVA
Filtrovaná, espresso alebo instantná
horúca káva,
2 cl vaječného likéru,
30 g šľahačky,
strúhaná čokoláda.
Do skla dáme filtrovanú kávu, potom cez lyžičku vaječný likér a ozdobíme šľahačkou a čokoládou.
Posolstvo: alah vie, prečo sa nazýva alžírska, ale chutí vynikajúco.
KARIBSKÁ KÁVA
Filtrovaná, espresso alebo instantná
horúca káva,
1 ČL cukru,
2 klinčeky,
5 cl rumu Bacardi light,
strúhaná pomarančová kôra.
Všetko okrem kávy dáme do nerezovej naberačky a zahrejeme nad plameňom. Cez sitko scedíme do pripravenej filtrovanej kávy a ozdobíme šľahačkou, ktorú mierne aromatizujeme škoricou.
Posolstvo: najlepšie sa slovo "rum" rýmuje s "bum" - to nemôže byť náhoda!
Chuť a aróma miešaných nápojov z kávy alebo čaju je nezameniteľná. Užime si posledné dni zimy a poslednú šancu vychutnať si tieto skvosty, pretože o pár mesiacov sa už bude škorica požívať len na jablkový koláč.
Text a foto ingrid kántorová