Niekto to rád horúce

Bez kávy a čaju sa dnes nezaobíde nijaký poriadny barman. Pripravujú sa z nich predovšetkým horúce nápoje - hot drinks, z čaju aj rôzne punče, ktoré uspokoja hneď tri zmysly naraz - voňajú, chutia a vyzerajú veľmi vábivo. Na horúce nápoje sú vhodné ...

Bez kávy a čaju sa dnes nezaobíde nijaký poriadny barman. Pripravujú sa z nich predovšetkým horúce nápoje - hot drinks, z čaju aj rôzne punče, ktoré uspokoja hneď tri zmysly naraz - voňajú, chutia a vyzerajú veľmi vábivo. Na horúce nápoje sú vhodné šálky alebo poháre z ohňovzdorného skla s uškom, ak dáme do pohára nerezovú lyžičku, môžeme použiť aj tenkostenné sklo. A ako je to s ich povzbudzujúcim účinkom? Ak sú káva a čaj životabudiče, čo ešte keď sa do nich pridá malý frťan? Nie, to nemôže dopadnúť zle. Nechajte sa inšpirovať receptami barmanov a určite si výrazne spríjemníte nejeden škaredý chladný večer.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

POMARANČOVÝ ČAJ

1 pomaranč,

1 PL cukru,

4 PL pomarančového likéru,

1 PL alebo vrecko čierneho čaju,

cukor podľa chuti .

Pomaranč umyjeme v horúcej vode, osušíme a kôru olúpeme škrabkou. Z pomaranča vytlačíme šťavu. Pomarančovú kôru s cukrom vložíme do nádoby a zahrievame tak dlho, až sa cukor rozpustí. Potom pridáme pomarančovú šťavu a likér a všetko krátko povaríme. Čierny čaj sparíme v 1/2 l vriacej vody a necháme 4 minúty lúhovať. Potom čaj precedíme a zmiešame s pomarančovou šťavou, podľa chuti osladíme.

Posolstvo: prečo používať do čaju stále ten istý druh citrusu?

JABLČNÝ PUNČ

1 PL alebo vrecko čierneho čaju,

700 ml jablčného vína,

šťava a nastrúhaná kôra z 1 citrónu,

1 kúsok škorice,

4 klinčeky,

4 kúsky badiánu,

50 g cukru,

SkryťVypnúť reklamu

1 kyslejšie jablko,

badián na ozdobu.

Vodu, 300 ml uvedieme do varu, nasypeme čierny čaj a necháme asi 4 minúty pôsobiť. Potom čaj scedíme. Čaj s jablčným vínom, citrónovou šťavou, kôrou a korením dáme do nádoby a zahrejeme, ale nevaríme. Pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Jablko olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Punč scedíme, pridáme kúsky jabĺk a krátko necháme pôsobiť. Nalievame do pohárov alebo šálok, ktoré ozdobíme hviezdičkami badiánu.

Posolstvo: námornícky prínos do Medzinárodnej opileckej federácie.

Mimochodom: Keď sme už pri jablkách, ochutnajte niekedy aj tzv. horúce jablko alebo hrušku či brusnicu, nealkoholický nápoj v prášku, ktorý stačí v šálke zaliať horúcou vodou a zamiešať. Výrobok, ktorý si získava čoraz viac vyznávačov, dováža žilinská firma Jplus SK.

SkryťVypnúť reklamu

ALŽÍRSKA KÁVA

Filtrovaná, espresso alebo instantná

horúca káva,

2 cl vaječného likéru,

30 g šľahačky,

strúhaná čokoláda.

Do skla dáme filtrovanú kávu, potom cez lyžičku vaječný likér a ozdobíme šľahačkou a čokoládou.

Posolstvo: alah vie, prečo sa nazýva alžírska, ale chutí vynikajúco.

KARIBSKÁ KÁVA

Filtrovaná, espresso alebo instantná

horúca káva,

1 ČL cukru,

2 klinčeky,

5 cl rumu Bacardi light,

strúhaná pomarančová kôra.

Všetko okrem kávy dáme do nerezovej naberačky a zahrejeme nad plameňom. Cez sitko scedíme do pripravenej filtrovanej kávy a ozdobíme šľahačkou, ktorú mierne aromatizujeme škoricou.

Posolstvo: najlepšie sa slovo "rum" rýmuje s "bum" - to nemôže byť náhoda!

Chuť a aróma miešaných nápojov z kávy alebo čaju je nezameniteľná. Užime si posledné dni zimy a poslednú šancu vychutnať si tieto skvosty, pretože o pár mesiacov sa už bude škorica požívať len na jablkový koláč.

SkryťVypnúť reklamu

Text a foto ingrid kántorová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 688
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 470
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 464
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 458
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 564
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 998
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 167
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu