Zaujímavo spracované prezentácie s podobnou tematikou si našli miesto aj na domácich webových stránkach, ktoré neraz v ničom nezaostávajú za zahraničím. Medzi najlepšie z nich z hľadiska prevedenia i obsahu by sme mohli zaradiť Opium (www.opium.sk ), kde sa môžeme čo-to dozvedieť o histórií, druhoch, zbere aj príprave čaju vrátane ilustračných obrázkov. Osobitný priestor sa ušiel liečivým rastlinám a dokonca histórii vodných fajok.
Zaujímavé je otvoriť si aj stránky Čajový dom (www.cajovydom.sk ), kde sa cez menu Svet čaju dostávame k cenným a kvalitne spracovaným informáciám o jeho pestovaní, výrobe, histórii i príprave. Zaujali nás však najmä sekcie Čaj a zdravie a Čajové príbehy, kde si môžeme prečítať niekoľko legiend a príbehov.
Stojí za to všimnúť si aj vydarenú českú stránku Čajovník (www.cajovnik.cz ), kde nájdeme dokonca aj knihy o čaji, odkazy na ďalšie podobne zamerané internetové zdroje.
Nemalý priestor si pre seba na internete ukrajuje aj káva. Na slovenskom internete sa krátkej histórii a druhom kávy venuje Gurmania (www.gurmania.sk/cafe ). Oveľa bohatšiu studnicu však prináša česká Káva.cz (www.kava.cz ). K informáciám sa dostávame cez položku menu O kávě. Dozvedáme sa v sprievode textu a názorných obrázkov o druhoch, histórii, spôsobe prípravy aj výroby pochutiny.
Na internete nájdeme aj stránky, ktoré mapujú kávu a čaj spoločne. Medzi najlepšie patrí česká stránka Čaj a káva (www.cajkava.cz ), kde nájdeme okrem iného informácie o doplnkoch k čaju a káve ako sú čajové dózy alebo keramika. Popri tom však stránka podrobne rozoberá otázky druhov čaju a kávy, spôsob ich prípravy. Virtuálne tiež naberieme smer a zacestujeme si do krajín ich pestovania.
Nebojme sa angličtiny
Pri znalosti angličtiny sa môžeme dozvedieť veľké množstvo informácií či už o zbere, druhoch alebo histórii kávy a čaju.
Medzi najlepšie graficky i obsahovo zvládnuté portály podľa nás patria (www.planet-tea.com ), (www.truetea.com ) alebo pri káve (www.coffeegeek.com ), (www.justaboutcoffee.com ) či (www.coffeeresearch.org ). Špecialitou je napríklad stránka (www.coffeeforums.com ), kde nájdeme výlučne diskusné fóra týkajúce sa kávy. Môžeme sa tak podeliť o svoje skúsenosti alebo si naopak skúsenosti iných prečítať.
Skutočne hodnotné a obsažné informácie ponúka takisto encyklopédia Wikipedia (www.wikipedia.org ). Ide o voľne dostupnú (zatiaľ výlučne) elektronickú encyklopédiu, kde sa môžeme dozvedieť temer všetko. Wikipedia existuje v rôznych jazykoch vrátane slovenskej mutácie, obsahujúcej asi 20-tisíc článkov. Najbohatšie informácie o čaji a káve nájdeme azda na anglickej verzii - http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee a http://en.wikipedia.org/wiki/Tea (alebo zadáme hľadané slovo priamo z hlavnej stránky).
Výrobcovia majú čo ponúknuť
Na neposlednom mieste sa oplatí navštíviť aj stránky výrobcov alebo dovozcov kávy i čaju. Môžeme sa cez internetové prezentácie dozvedieť mnoho zaujímavého, nielen o ponuke vybranej firmy. Na vysokej úrovni sa s internetovými stránkami popasovali napríklad v Nescafé (www.nescafe.cz/sk ), kde nás víta šálka pariacej sa kávy. Už len ochutnať. Na stránke sa dozvedáme cenné informácie o káve Nescafé vrátane jej prípravy. Oceňujeme aj sekciu Káva a zdravie, kde sa na lahodný mok autori pozerajú formou otázok a odpovedí z medicínskeho hľadiska (káva a krvný tlak, káva a návykovosť a pod).
Na veľmi solídnej úrovni poňal svoju prezentáciu i Klember (www.klember.sk ). Je zameraná na ponuku kávy a čaju, no dozvieme sa aj čo-to z histórie.
Prezentácia Tchibo (www.tchibo.sk ) púta pozornosť hneď pri prvej návšteve animáciami ponuky menu. Ak by náhodou animácie nefungovali, môžete využiť textovú verziu na spodnej časti stránky. Tchibo zaujme predovšetkým sekciou Viac o svete kávy, kde sa ponárame do histórie, krajín pôvodu, skladovania aj prípravy kávy. Nechýba slovníček dôležitých pojmov a ocenili sme bohaté informácie o spôsobe spracovania kávy. Sekcia Receptománia naopak pomáha preniknúť do tajomstiev príprav rôznych druhov káv.
Cez tlačidlo Tapety si dokonca môžeme stiahnuť niekoľko vkusných obrázkov ako podklad na pracovnú plochu.
Šálka aromatickej kávy tak nemusí chýbať na pracovnom stole nikdy. Hoci len virtuálnom.
Martin Kováč